Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Οφέλη πολυβιταμίνης: Είναι απαραίτητο ως συμπλήρωμα διατροφής;
PLUS

Οφέλη πολυβιταμίνης: Είναι απαραίτητο ως συμπλήρωμα διατροφής;

Οφέλη πολυβιταμίνης: Τα οφέλη  των πολυβιταμινών στην υγεία μας ως συμπληρώματα διατροφής  είναι πολλά.

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία,παίζουν ρόλο κλειδί στην πέψη και το μεταβολισμό του οργανισμού μας. Ο ταχύς ρυθμός ζωής, η όχι τόσο καλή διατροφή μαζί με την έλλειψη ύπνου, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε χωρίς ενέργεια και να είναι  απαραίτητο σε ορισμένες περιπτώσεις, να χρειαστεί να λάβουμε πολυβιταμίνες, ως συμπληρώματα διατροφής.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων του οργανισμού  κι εκεί σύμφωνα πάντα με τη συμβουλή του ειδικού, και μετά από εξετάσεις που προτείνει,  να  χρειαστεί η λήψη πολυβιταμινών. Τα οφέλη  των πολυβιταμινών στην υγεία μας ως συμπληρώματα διατροφής  είναι πολλά, ωστόσο δεν αποτελούν πανάκεια.

Λήψη πολυβιταμινών

Σύμφβνα με έρευνα, περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών, λαμβάνει τακτικά πολυβιταμίνες. Πολλοί αγοράζουν τα συγκεκριμένα συμπληρώματα, καθώς πιστεύουν ότι θα βελτιώσουν την υγεία τους με διάφορους τρόπους, π.χ. αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής, προφυλάσσοντας από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Φυσικά, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις πολυβιταμίνες απλώς ως συμπληρώματα διατροφής.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μαγνήσιο, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής και συστατικό των περισσότερων πολυβιταμινών που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι πολυβιταμίνες εξ ορισμού, αποτελούν συμπληρώματα και όχι υποκατάστατα διατροφής. Η λήψη ενός χαπιού, δεν μπορεί να καλύψει όλα τα κενά που μπορεί να προκαλέσει η κακή σίτιση. Μέχρι στιγμής, τρεις επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει κατά πόσο οι πολυβιταμίνες επηρεάζουν σημαντικές πτυχές της υγείας μας.

Τι δείχνουν οι μελέτες

Συγκεκριμένα, μια γαλλική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 13.000 ενήλικες ηλικίας 35 έως 60 ετών, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πολυβιταμινών μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά πολυβιταμίνες επί 7,5 χρόνια. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα υποστηρίζονται και από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία συμμετείχαν περίπου 14.000 άνδρες γιατροί, ηλικίας 50 ετών και άνω. Σύμφωνα με αυτή, η χρήση πολυβιταμινών σχετίζεται με τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου κατά 8%.

Από την άλλη, η επιστημονική μελέτη COSMOS, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 21.000 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δεν διαπίστωσε καμία βελτίωση στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, ούτε στη μείωση της θνησιμότητας. Ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών σε άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών. Σε γενικές γραμμές, η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, λόγω έλλειψης στοιχείων, η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν τη συνιστά.

Ολοκληρωμένη υγιεινή διατροφή

Βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της υγείας είναι μια ολοκληρωμένη και υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Οι πολυβιταμίνες εξ ορισμού αποτελούν συμπληρώματα και όχι υποκατάστατα διατροφής. Η λήψη ενός χαπιού δεν γίνεται να καλύψει όλα τα κενά που μπορεί να προκαλέσει η κακή σίτιση. Μάλιστα, συγκεκριμένα ως προς τα συμπληρώματα μαγνησίου μελέτες διαπιστώνουν σταθερά ότι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν. Γενικά, τα ωφέλιμα συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής δεν μπορούν να συμπυκνωθούν σε ένα ή σε περισσότερα χάπια και να γεμίσουν τα κενά.

 Ποιους  ωφελεί η λήψη πολυβιταμινών

  • Άτομα με διατροφικές ελλείψεις: Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται άτομα που δεν προσλαμβάνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ηλικιωμένοι που ζουν σε μονάδες μακροχρόνιας φροντίδας, άτομα με εθισμό στο αλκοόλ αλλά και χορτοφάγοι με ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β12.
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση: Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να διασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών τους σε ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο, καθώς πολλές πολυβιταμίνες μπορεί να μην περιέχουν την αναγκαία γι’ αυτούς ποσότητα μετάλλων.
  • Γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό: Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνεται, σύμφωνα με τις οδηγίες γιατρού, πολυβιταμίνη με 400-800 mg φυλλικού οξέος.

Πώς διαλέγουμε την κατάλληλη πολυβιταμίνη:

Οι πολυβιταμίνες δεν αναγνωρίζονται ως φάρμακα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, οπότε μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα σκευάσματα, ανάλογα με τη μάρκα. Συνήθως περιέχουν κάποιο ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βασικών βιταμινών και μετάλλων. Ορισμένες μάρκες μπορεί να περιέχουν το 70% ας πούμε της βιταμίνης C, ενώ άλλες το 200%.

Όμως, χρειαζόμαστε πραγματικά συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης C που περιέχει το 200% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης; Λίγες κλινικές δοκιμές μπορούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις. Σε γενικές γραμμές, είναι λογικότερο να επιλέξουμε μια βιταμίνη που απευθύνεται στο φύλο και την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουμε. Για παράδειγμα, οι πολυβιταμίνες που απευθύνονται σε νεότερες γυναίκες, τείνουν να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες φυλλικού οξέος (σε περίπτωση εγκυμοσύνης) και σιδήρου, ο οποίος συχνά είναι χαμηλός λόγω των απωλειών κατά την εμμήνο ρύση. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή COSMOS λάμβαναν καθημερινά μια πολυβιταμίνη που περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης D και Β12, που συχνά περιέχονται σε πολυβιταμίνες για ηλικιωμένα άτομα. Επιπλέον, οι καπνιστές οφείλουν να αποφεύγουν την ημερήσια πρόσληψη πολυβιταμινών που περιέχουν πάνω από 20 mg β-καροτένιου, καθώς αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα σε αυτή την ομάδα.

Σηματική σημείωση για τη λήψη των πολυβιταμινών, είναι  καλό να ρωτήστε το γιατρό σας, αν τελικά χρειάζεστε τα συμπληρώματα διατροφής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις