Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διαβήτης και διατροφή: Ποια είναι η νούμερο 1 τροφή που ανεβάζει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
ΚΟΣΜΟΣ

Διαβήτης και διατροφή: Ποια είναι η νούμερο 1 τροφή που ανεβάζει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Διαβήτης και διατροφή: Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και ποτών, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη διαβήτη, αναφέρουν οι ενδοκρινολόγοι

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: ο διαβήτης τύπου 1(ή παιδικός διαβήτης), ο διαβήτης τύπου 2 και ο  διαβήτης κύησης. Από τους αυτούς τους 3 τύπους διαβήτη, ο  διαβήτης τύπου 2, είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος» και είναι η έβδομη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, όπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν.

Παρόλο που παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση και η φυλή μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, υπάρχουν και καλά νέα. Μικρές αλλαγές στη διατροφή σας, μπορούν όχι μόνο να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αλλά και να σας βοηθήσουν να ζήσετε μια πιο μακροχρόνια και υγιή ζωή. Γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζετε την νούμερο 1 τροφή που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ώστε να αποφεύγετε την κατανάλωσή της. Όλοι οι ειδικοί στην παχυσαρκία, συμφώνησαν ομόφωνα ότι η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, μιας χρόνιας νόσου που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει.

Η μείωση της ζάχαρης συμβάλει στην καλή υγεία

Όπως εξηγεί η Dr. Maria Teresa Anton, ενδοκρινολόγος και εκπαιδεύτρια στο Pritikin Longevity Center: «Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και ποτών μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη διαβήτη», εξηγεί. Αλλά η μείωση της πρόσθετης ζάχαρης είναι ένα απλό αλλά ισχυρό βήμα για τη διαχείριση του κινδύνου διαβήτη»προσθέτει. Και συνεχίζει: «Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων απολαύσεων ή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επιβαρύνοντας την απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη», λέει η Dr. Anton, προσθέτοντας ότι το κλειδί είναι το μέτρο και η προσοχή στο μέγεθος των μερίδων.

Η Dr. Rekha Kumar, ενδοκρινολόγος και Ιατρική Διευθύντρια της Found, επίσης συμφωνεί, ειδικά όταν πρόκειται για ζαχαρούχα ποτά, όπως χυμούς φρούτων και αναψυκτικά. «Έχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη, συχνά φρουκτόζη, η οποία είναι μια μορφή ζάχαρης που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη», λέει, αναφερόμενη στο προδιαβητικό στάδιο.Ενώ η περιστασιακή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών δεν είναι το χειρότερο πράγμα για ένα άτομο με μέτρια υγεία, η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών δεν είναι μια συνήθεια που θέλετε να αποκτήσετε, ειδικά εάν η οικογένειά σας έχει ιστορικό διαβήτη. Μερικοί χρήσιμοι τρόποι για να αποφύγετε την υπερφαγία είναι:να μετράτε το φαγητό σας, να πίνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν από τα γεύματα, να μασάτε αργά την τροφή σας.

Πρόληψη Διαβήτη

Καλύτερα να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις έλεγε ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής τον 4ο αιώνα και επιβαιώνεται συνεχώς. Πρόληψη διαβήτη και ποια άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:

  • Η αποφυγή της ζάχαρης είναι σημαντική για την πρόληψη του διαβήτη, όμως δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Η ζάχαρη κρύβεται παντού, από τα κονσερβοποιημένα φρούτα και τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα. Αντί να επιλέγετε αυτά τα προϊόντα, προτιμήστε ένα φρούτο για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό. Αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά.
  • Επιπλέον, καλό είναι να ελέγχετε τις ετικέτες διατροφής στα dressing για σαλάτες και στις σάλτσες πριν τις αγοράσετε, καθώς συχνά περιέχουν κρυφή ζάχαρη.

Σύμφωνα με την Dr. Anton, θα πρέπει να αποφεύγετε και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα υδατάνθρακες και τα κορεσμένα λιπαρά. «Η αποφυγή τροφίμων όπως:το λευκό ψωμί, τα δημητριακά με ζάχαρη και τα τηγανητά φαγητά, συμβάλλει στη γενική υγεία και βοηθά στη διαχείριση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.Εκτός από τον αποκλεισμό των παραπάνω τροφίμων και ποτών, η Dr. Kumar συμβουλεύει την αύξηση της πρόσληψης:λαχανικών, φυτικών ινών και άπαχης πρωτεΐνης.

Διατροφικές αλλαγές

Προσθέστε περισσότερα λαχανικά:

  • Ένας εύκολος τρόπος να ενσωματώσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας είναι να τρώτε μια μικρή σαλάτα με τα κύρια γεύματά σας.
  • Αυξήστε τις φυτικές ίνες: Επικεντρωθείτε σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως ρεβίθια, βρώμη, φασόλια, μήλα και αχλάδια.
  • Συμπεριλάβετε άπαχη πρωτεΐνη: Η κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης βοηθάει στον καλύτερο κορεσμό και στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Άλλα σημαντικά βήματα για την πρόληψη του διαβήτη

  • Άσκηση: Ο καθιστικός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Στόχος σας πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης άσκησης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, τρέξιμο, τένις, πεζοπορία ή ποδήλατο.
  • Διαχείριση άγχους: Ο χρόνιος στρες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών και να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Σας βοηθάει να υιοθετήσετε τεχνικές διαχείρισης του άγχους για την συνολική σας υγεία.
  • Επαρκής ύπνος: Είναι σημαντικό να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
  • Συμπληρώματα: Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως η βιταμίνη D και το μαγνήσιο, μπορεί να είναι ωφέλιμα για την πρόληψη του διαβήτη καθώς παίζουν ρόλο στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα διατροφής.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις