Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Παράταση ψηφιακής κάρτας εργασίας: Νέα ευκαιρία για την ένταξη στο ΕΡΓΑΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση ψηφιακής κάρτας εργασίας: Νέα ευκαιρία για την ένταξη στο ΕΡΓΑΝΗ

Παράταση ψηφιακής κάρτας εργασίας: Νέα απόφαση - Το πεδίο εφαρμογής του συστήματος περιλαμβάνει επτά κατηγορίες επιχειρήσεων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υπουργός Εργασίας,  Δόμνας Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι υπέγραψε, πριν λίγες ημέρες (29/03/2024), την απόφαση για την παράταση της επιβολής των κυρώσεων για τις δύο κατηγορίες, βιομηχανίες και λιανεμπόριο, με ενιαία ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου 2024 για να συμπέσει με την εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η παράταση αυτή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να χορηγηθεί στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν για το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και να προχωρήσουν στη συνέχεια στις απαιτούμενες ενέργειες για την συνολική χρήση των εφαρμογών του, όπως αναφέρει στην επιστολή του ΕΒΕΘ, την οποία υπογράφει ο Α’ αντιπρόεδρος του φορέα, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι η δοκιμαστική περίοδος των εφαρμογών του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα ξεκινήσει την 1/5 και η πλήρης επιχειρησιακή εφαρμογή την 1/6, ενώ με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς η καταληκτική ημερομηνία της πλήρους εφαρμογής είναι η 1/4 για τη βιομηχανία και η 2/5 για το λιανεμπόριο. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατή η χρήση του απολογιστικού συστήματος καταχώρισης των υπερωριών και των αλλαγών στο ωράριο των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις πριν την έναρξη της δοκιμαστικής περιόδου των εφαρμογών του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», υπογραμμίζει στην επιστολή του το ΕΒΕΘ.

Τα πρόστιμα

Σε κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας εξαλείφοντας τα στοιχεία το πρόστιμο είναι 4.000 ευρώ. Όπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021 στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ.

Το πεδίο εφαρμογής του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας περιλαμβάνει τις παρακάτω επτά κατηγορίες επιχειρήσεων:

  •  Το σύνολο των τραπεζών της χώρας από 01/07/2022.
  • Τα σούπερ μάρκετ, με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, με κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 4711, από 01/07/2022.
  • Τις εταιρίες φύλαξης, με κύριο ΚΑΔ 801 και 802, από 16/02/2023.
  • Τις εταιρίες ιδιωτικής ασφάλισης, με κύριο ΚΑΔ 651, από 16/02/2023.
  • Τους ακόλουθους οργανισμούς: ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ, καθώς και τη Hellenic Train και την Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, από 22/03/2023.
  • Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας, με κύριο ΚΑΔ από 10 έως και 33, πλην του 19, από 01/01/2024.
  • Τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, με κύριο ΚΑΔ 47, από 01/01/2024. Όταν ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη στο TAXIS είναι ένας από τους αναφερόμενους στις ανωτέρω επτά κατηγορίες, οι επιχειρήσεις-εργοδότες εντάσσονται στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις