Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΟΠΕΚΑ υπερπλατφόρμα: Νέο “εργαλείο” με όλα τα επιδόματα σε μία αίτηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ υπερπλατφόρμα: Νέο “εργαλείο” με όλα τα επιδόματα σε μία αίτηση

ΟΠΕΚΑ υπερπλατφόρμα: Πότε ξεκινά η προπληρωμένη κάρτα

Στα «σκαριά» βρίσκεται νέα «υπερπλατφόρμα» του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), στην οποία θα ενοποιηθούν όλα τα επιδόματα και οι παροχές του. Πιο συγκεκριμένα, ΟΠΕΚΑ προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού ύψους 10 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο «ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΠΕΚΑ και Ενιαία πύλη ψηφιακής πρόσβασης στην κοινωνική προστασία», η οποία θα είναι έτοιμη προς χρήση μέσα στο 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες του Proson, βασικός στόχος της νέας δράσης είναι η ψηφιοποίηση, η ενοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών των παρεχόμενων λογισμικών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ και την ανάπτυξη Ενιαίας Πύλης Ψηφιακής Πρόσβασης στην Κοινωνική Προστασία, στην οποία θα ενσωματωθεί και το Πληροφοριακό Σύστημα του.

Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών πλατφορμών παροχής επιδομάτων και τη δημιουργία front face για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τη δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής-τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πολίτη, την ψηφιακή αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του αρχείου των δικαιούχων παροχών του ΟΠΕΚΑ, τη διεύρυνση σημείων πρόσβασης, την πλήρη ψηφιοποίηση απόδοσης και καταβολής επιδομάτων και πληροφόρησης πολιτών με ή χωρίς αναπηρία, ανάπτυξη πληροφορικών συστημάτων για προσφυγές, διενέργεια ελέγχων και υποβολή πορισμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της πολιτικής των επιδομάτων που προβλέπει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για το 2024.

woman carrying smiling baby

Ειδικότερα:

Έναρξη ανάπτυξης πλατφόρμας Ψηφιακής Πύλης. Στόχος είναι η δημιουργία μιας πύλης μέσω της οποίας θα υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και τα σχετικά ωφελήματα/επιδόματα. Μέσω αυτών θα παρέχεται η δυνατότητα για την άμεση και εξατομικευμένη υποβολή αιτήσεων από τους πολίτες, για κοινωνικές και προνοιακές παροχές, καθώς και η παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών αυτών από μεριάς του Υπουργείου.

Επανεξέταση όλων των επιδομάτων από ομάδα εργασίας για το πως θα καταβάλλονται τα επιδόματα στοχευμένα. Ειδικότερα εξετάζεται ποιοι λαμβάνουν ένα επίδομα ή περισσότερα.

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης θα δημιουργηθεί μία ενιαία φόρμα αίτησης για όλες τις παροχές σε χρήμα και είδος που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο με όλες τις απαραίτητες διαλειτουργικότητες μεταξύ των σχετικών μητρώων, προκειμένου να αντλούνται αυτοματοποιημένα τα στοιχεία των πολιτών και να μην απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών από αυτούς.

Τα επιδόματα

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΕΚΑ χορηγεί και διαχειρίζεται τα εξής:

το επίδομα παιδιού

το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες

την παροχή στους ανασφάλιστους υπερήλικες, τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου των ανωτέρω προσώπων

τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας​​​​

τις προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία

προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων,

το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

προγράμματα και δράσεις προνοιακής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως την υπηρεσία «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία»

Επίδομα παιδιού Α21: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το 2024

Ανοικτή είναι από τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού το 2024. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα και τη νέα χρονιά. Να σημειωθεί ότι η αίτηση για το επίδομα παιδιού υποβάλλεται μία φορά τον χρόνο.

Η πλατφόρμα των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως τη Δευτέρα 11 Μαρτίου και ώρα 18.00. Στη συνέχεια θα κλείσει προσωρινά (στις 29 Μαρτίου) προκειμένου να γίνει η επεξεργασία των πρώτων αιτήσεων, καθώς και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου του έτους 2024.

Να σημειωθεί ότι το επίδομα παιδιού πληρώνεται στους δικαιούχους από τον ΟΠΕΚΑ κάθε δίμηνο. Η πρώτη πληρωμή έχει προγραμματιστεί για την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου, δηλαδή για την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024.

Το επίδομα παιδιού χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις