Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ: Το 1% κατέχει πλούτο ρεκόρ 44,6 τρισ. δολ.
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το 1% κατέχει πλούτο ρεκόρ 44,6 τρισ. δολ.

Από το 2020, ο πλούτος του κορυφαίου 1% έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 15 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 49%

Στο ποσό ρεκόρ των 44,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ανήλθε στο τέλος του τετάρτου τριμήνου ο πλούτος του κορυφαίου 1% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Federal Reserve, που παραθέτει το CNBC. Ειδικότερα, η συνολική καθαρή αξία του κορυφαίου 1%, που ορίζεται από τη Fed ως εκείνοι που έχουν περιουσία άνω των 11 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξήθηκε κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Όλα τα κέρδη προήλθαν από τις μετοχές τους. Η αξία των εταιρικών μετοχών και των μετοχών των αμοιβαίων κεφαλαίων που κατέχει το κορυφαίο 1% αυξήθηκε στα 19,7 τρισεκατομμύρια δολάρια από 17,65 τρισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο. Ενώ οι αξίες των ακινήτων τους ανέβηκαν ελαφρώς, η αξία των ιδιωτικών επιχειρήσεων τους μειώθηκε – ουσιαστικά ακυρώνοντας όλα τα άλλα κέρδη εκτός μετοχών.

Έκρηξη πλούτου

Το τριμηνιαίο κέρδος σηματοδότησε την τελευταία προσθήκη σε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη πλούτου που ξεκίνησε το 2020. Από το 2020, ο πλούτος του κορυφαίου 1% έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 15 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 49%. Οι Αμερικανοί της μεσαίας τάξης έχουν επίσης δει μια αύξηση του πλούτου, με το μεσαίο 50% έως 90% των Αμερικανών να βλέπει τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 50%. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η άνοδος του χρηματιστηρίου δίνει μια πρόσθετη ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες μέσω αυτού που είναι γνωστό ως «φαινόμενο πλούτου».

Όταν οι καταναλωτές και οι επενδυτές βλέπουν τις μετοχές τους να εκτινάσσονται στα ύψη, αισθάνονται πιο σίγουροι ότι ξοδεύουν και αναλαμβάνουν περισσότερο ρίσκο. «Η επίδραση του πλούτου από την άνοδο των τιμών των μετοχών είναι ένας ισχυρός ουράνιος άνεμος για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τις δαπάνες και την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics. «Φυσικά, αυτό υπογραμμίζει μια ευπάθεια της οικονομίας εάν η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρούσε. Αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά είναι ένα σενάριο δεδομένου ότι οι μετοχές εμφανίζονται πλούσια (υπερ) αποτιμημένες».

Οι μετοχές

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη έκθεση υπογραμμίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται οι μετοχές στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση της Fed, το κορυφαίο 10% των Αμερικανών κατέχει το 87% των  μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων. Το κορυφαίο 1% κατέχει το ήμισυ όλων των μεμονωμένων μετοχών. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς φέρνει μεγάλα οφέλη στους πλούσιους, ενισχύοντας κυρίως την υψηλή καταναλωτική αγορά. Ο πλούτος των Αμερικανών της μεσαίας τάξης και του χαμηλότερου εισοδήματος εξαρτάται περισσότερο από τους μισθούς και τις αξίες των κατοικιών παρά από τις μετοχές.

«Αυτά τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο ανώτερο ένα τρίτο της κατανομής εισοδήματος και που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών, αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των καταναλωτικών δαπανών», είπε ο Zandi.

Με τον S&P 500 να έχει ενισχυθεί ήδη κατά 10% από την αρχή του έτους, είναι πιθανό ότι ο πλούτος της ανώτερης βαθμίδας έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό αυτό. Ενώ η ανισότητα μειώθηκε ελαφρά το 2021 και το 2022, καθώς οι μισθοί αυξήθηκαν και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν, το χάσμα πλούτου έχει από τότε επιστρεψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Το κορυφαίο 1% αντιπροσώπευε το 30% του πλούτου της χώρας στο τέλος του τέταρτου τριμήνου, ενώ το κορυφαίο 10% αντιπροσώπευε το 67% του συνόλου του πλούτου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις