Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός Κέρκυρα σήμερα: «Είχε έντονη βοή, έπεσαν πράγματα»
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Κέρκυρα σήμερα: «Είχε έντονη βοή, έπεσαν πράγματα»

Σεισμός Κέρκυρα σήμερα: Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια

Σεισμός 4,7 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Κέρκυρας σήμερα το πρωί, με το επίκεντρο εντοπίζεται 31 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά των Οθωνών. Συγκεκριμένα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 07:20 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,7 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 428 χλμ. ΔΒΔ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 31 χλμ. ΝΝΔ των Οθωνών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός βόρεια της Κέρκυρας 3,5 Ρίχτερ, ο οποίος και αυτός αναστάτωσε τους κατοίκους.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ στην Κέρκυρα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν μια δόνηση στα όρια του θαλάσσιου χώρου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Η σεισμική δόνηση ήταν αρκετά μικρή και μακριά από τον χερσαίο χώρο, συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας, ενώ πρόσθεσε ότι αργότερα θα έχουμε πλήρη αντίληψη για το τι ακριβώς έχει γίνει.

Γκανάς για τον σεισμό: «Δεν προκαλεί ανησυχία»

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η σεισμική ακολουθία στην περιοχή -που έχει ξεκινήσει πριν λίγες ημέρες- δεν προκαλεί ανησυχία. «Έχουμε μια ασθενή σεισμική δόνηση σε υποθαλάσσιο χώρο. Είναι περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τους Οθωνούς. Είναι στο βόρειο Ιόνιο. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό ρήγμα εκεί. Το ρήγμα που υπάρχει και το ξέρουμε είναι λίγο πιο κοντά στην Κέρκυρα. Είναι μια ακολουθία η οποία ξεκίνησε εδώ και δύο μέρες. Έχουμε αρκετούς μικρούς σεισμούς και σήμερα το πρωί έγινε ο σεισμός 4,7 Ρίχτερ και ακολούθησε μετά ένας μετασεισμός 3,4 Ρίχτερ. Δεν προκαλεί ανησυχία αυτή η ακολουθία. Αλλά ωστόσο, επειδή είναι μια περιοχή που έχει χαμηλή σεισμικότητα, κάθε δραστηριότητα εκεί μας προξενεί το ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Για το αν ήταν ο κύριος σεισμός είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Μπορεί ίσως να ακολουθήσει. Τώρα, επειδή το 4,7 είναι στο όριο ασθενούς – ισχυρής δόνησης, θα δούμε. Θέλουμε λίγα δεδομένα ακόμη. Είναι μια περιοχή, δεν την ξέρουμε καλά γιατί είναι στο μέσο του βορείου Ιονίου μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και δεν έχουμε πολλούς σεισμούς, οπότε θέλουμε λίγα δεδομένα ακόμη να δούμε πώς θα πάει».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις