Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Φύλλα δάφνης οφέλη: Σημαντικές ιδιότητες και σύμμαχος για την υγεία
PLUS

Φύλλα δάφνης οφέλη: Σημαντικές ιδιότητες και σύμμαχος για την υγεία

Φύλλα δάφνης οφέλη: Τα αποξηραμένα δαφνόφυλλα έχουν πολλαπλά οφέλη στην καλυτέρευση της υγείας, καθώς βοηθούν στην πέψη, στο ανοσοποιητικό και ρυθμίζουν χοληστερόλη και σάκχαρο

Η δάφνη είναι αρωματικός θάμνος ή μικρό δέντρο, και τα φύλλα του είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή. Η οσμή τους είναι αρωματική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Τα άνθη βγαίνουν τον Μάρτιο με Απρίλιο.  Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυής, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιάδάφνηδαφνολιά και φυλλάδα.  Μόνο από την Ελλάδα εξάγονται περί τους 200 τόνους ετησίως. Επίσης στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και γίνεται μνεία γι’ αυτήν στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι, συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες. Αναφέρεται ότι η Πυθία του Μαντείου των Δελφών πριν δώσει τον χρησμό της μασούσε φύλλα δάφνης.

Πήρε το όνομα της σύμφωνα με τη μυθολογία ,από τη Δάφνη κόρη του Θεού Λάδωνα που είχε πάρει όρκο αγνότητας. Τότε ζήτησε από τον πατέρα της, Πηνειό, να τη μεταμορφώσει σε φυτό, για να γλυτώσει από τον θεό Απόλλωνα , όπου  έγινε και το ιερό φυτό του. Τα οφέλη των αποξηραμένων δαφνόφυλλων στη διατροφή μας, πραγματικά είναι πολλαπλά και βοηθά να βελτιωθεί η πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αποτελούν σύμμαχο των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Ιδιότητες και βιταμίνες

Τα φύλλα δάφνης τα  γνωρίζουμε  κυρίως για τη γεύση, που δίνουν στις φακές, αλλά και σε άλλες σούπες ή πιάτα με κρέας, χάρη στα ξεχωριστά αιθέρια έλαιά του, διεκδικεί επάξια μια θέση στην κουζίνα και τη διατροφή μας. Μια κοφτή κουταλιά περιέχει:

  • 5,5 θερμίδες
  • 0,1 γρ πρωτεΐνη
  • 0,1 γρ λιπαρά
  • 1.3 γρ υδατάνθρακες
  • κ ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη (Β2) και ψευδάργυρο.

Τρία σημαντικά οφέλη

Η προσθήκη φύλλων δάφνης στο φαγητό αυξάνει την περιεκτικότητα του γεύματος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιπροσθέτως, στα σημαντικά της οφέλη περιλαμβάνονται:

  • η καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C
  • η βελτίωση της υγείας του πεπτικού· το ρόφημα από φύλλα δάφνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις στομαχικές διαταραχές. Παράλληλα, οι εισπνοές συμβάλλουν στην αποσυμπίεση των ιγμορείων και την ανακούφιση από τη βουλωμένη μύτη.
  • καλύτερα αποτελέσματα στον διαβήτη τύπου 2· Μια μελέτη  έδειξε ότι η κατανάλωση δάφνης ως ρόφημα ή μπαχαρικό σε σκόνη από άτομα με τη νόσο σχετίστηκε με μείωση της συνολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και σακχάρου, και αύξηση της HDL (καλής χοληστερόλης).

Ασφαλή χρήση 

Η συμβουλή των ειδικών είναι παρόμοια με αυτή για άλλα βότανα: να μη χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή συνδυαστικά με άλλα φάρμακα. Κατά τ΄ άλλα είναι καθόλα ασφαλής, έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς και λόγω αντιμικροβιακών ιδιοτήτων επί χιλιάδες χρόνια. Ιδίως για τις τελευταίες, υπάρχουν μελέτες  που δείχνουν ότι τα έλαιά της είναι τοξικά για πολλά παθογόνα όπως βακτήρια και μύκητες. Ο λόγος που συνηθίζουμε να αφαιρούμε τα φύλλα μετά το μαγείρεμα δεν είναι άλλος από την υφή της. Τα φύλλα δεν μαλακώνουν με το μαγείρεμα, παραμένουν αιχμηρά και μπορεί να κολλήσουν στον οισοφάγο και  να προκαλέσουν πνιγμό ή και διάτρηση εντέρου.

Μπορούν επίσης να ηρεμήσουν μετά από στιγμές έντασης και άγχους, καθώς έχει και  καταπραϋντικές ιδιότητες, Καίγοντας ένα με δύο αποξηραμένα φύλλα δάφνης σε μια ειδική συσκευή αρωματοθεραπείας και αφήνοντας να δράσει στο δωμάτιο για 10 λεπτά, μπορεί να απελευθερωθούν οι ωφέλιμες ουσίες και τα αιθέρια έλαια των φύλλων της. Η λιναλοόλη είναι το κλειδί πίσω από τη χαλάρωση που πρσφέρει, καθώς μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα, ειδικά όταν χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις