Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Άλπεις νεκροί σκιέρ: Αυτοί είναι οι πέντε Ελβετοί σκιέρ που πέθαναν από το κρύο
ΚΟΣΜΟΣ

Άλπεις νεκροί σκιέρ: Αυτοί είναι οι πέντε Ελβετοί σκιέρ που πέθαναν από το κρύο

Άλπεις νεκροί σκιέρ: «Χρειάστηκε να τους βγάλουμε με το φτυάρι» - Δείτε φωτογραφίες

Oι έρευνες στις Άλπεις για την εύρεση του έκτου μέλους της ομάδας και φίλης ενός από τους νεκρούς, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, ενώ στην δημοσιότητα δόθηκαν τα πρόσωπα των πέντε Ελβετών σκιέρ που πάγωσαν μέχρι θανάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, οι σοροί των θυμάτων βρέθηκαν σε μία αυτοσχέδια σπηλιά στο χιόνι το βράδυ της Κυριακής, εφόσον προηγουμένως είχε δηλωθεί η εξαφάνισή τους κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής καταιγίδας.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εξόρμηση αυτή συμμετείχαν τα αδέρφια Jean-Vincent Moix, 30 ετών, David Moix, 27 ετών, και Laurent Moix, 21 ετών. Οι άλλοι δύο ήταν ο ξάδελφός τους Marc Moix, 44 ετών, και ο θείος τους Joel Moix, 58 ετών. Το έκτο μέλος της παρέας τους, που ακόμα αγνοείται, είναι η 28χρονη απόφοιτος Νομικής Emilie Deschenaux, φίλη του David, της οποίας το σακίδιο και τα σκι βρέθηκαν δίπλα στα πτώματα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό της Emilie χρειάστηκε να διακοπούν την Τρίτη το μεσημέρι λόγω ομίχλης, αλλά αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.

«Η περιοχή είναι γεμάτη ρωγμές »

Ο επικεφαλής της Air Zermatt, Anjan Truffer, που είχε αναλάβει την ανεύρεση της ομάδας, δήλωσε ότι η ομάδα του είχε στο παρελθόν σώσει ανθρώπους που αγνοούνταν για μέρες, δίνοντας στους εργαζόμενους μια αχτίδα ελπίδας ότι η Emilie μπορεί να είναι ακόμα ζωντανή. «Έχουμε ήδη βρει αγνοούμενους ανθρώπους αρκετές ημέρες αργότερα, τα θαύματα πάντα συμβαίνουν», δήλωσε, αφού ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Daniel Imboden δήλωσε στο Blick ότι παραμένει η ελπίδα ότι η Emilie μπορεί να έχει επιβιώσει από την καταιγίδα.

Τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι μπορεί να έπεσε σε μια κοντινή σχισμή, δεδομένου ότι βρέθηκαν το σακίδιο και τα σκι της, αλλά οι διασώστες δεν μπόρεσαν να την εντοπίσουν οπτικά. «Η περιοχή είναι γεμάτη ρωγμές – [αυτή] μπορεί να έπεσε κοντά στα άλλα μέλη της ομάδας. Αλλά αυτό είναι απλώς μια εικασία», δήλωσε ο Truffer.

Πώς βρέθηκαν οι πέντε σκιέρ

Νωρίτερα ο επικεφαλής της ορεινής διάσωσης περιέγραψε πώς η ομάδα του ανακάλυψε πέντε πτώματα διασκορπισμένα στο βουνό. Στην αρχή είπε: «Πρώτα βρήκαμε δύο άτομα πεσμένα στο χιόνι, σοβαρά υποθερμικά. Χάρη στους ηχοβολιστικούς πόλους και τους ανιχνευτές χιονοστιβάδων, βρήκαμε αργότερα άλλα δύο άτομα ξαπλωμένα κάτω από το κάλυμμα του χιονιού. Χρειάστηκε να τους βγάλουμε με το φτυάρι. Όταν βρήκαμε τους ανθρώπους, ήταν πολύ ελαφρά ντυμένοι… κατέληξαν αποπροσανατολισμένοι σε μεγάλο υψόμετρο», δήλωσε ο Truffer στο ελβετικό πρακτορείο NZZ.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όλα άρχισαν όταν η ομάδα των έξι σκιέρ έφυγε από το Ζερμάτ το πρωί του Σαββάτου με στόχο να φτάσει στην πόλη Arolla, κοντά στο βουνό Matterhorn, αργότερα την ίδια μέρα. Αλλά καθώς η ομάδα πέρασε κοντά στην Tete Blanche, μια ορεινή κορυφή μεταξύ Zermatt και Arolla, η περιοχή κατακλύστηκε από μια βίαιη καταιγίδα που άφησε τους σκιέρ αποκλεισμένους σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων. Ένα μέλος της ομάδας έστειλε σήμα κινδύνου στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης γύρω στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, όπως ανέφεραν οι αρχές, αλλά τα ελικόπτερα και οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν, τόσο μεγάλη ήταν η σφοδρότητα της καταιγίδας.

Πέντε διασώστες που προσπάθησαν να τους βρουν με τα πόδια αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω λόγω της κακοκαιρίας. Μέχρι τη στιγμή που μια ομάδα διάσωσης έφτασε τελικά στο βουνό το βράδυ της Κυριακής, πέντε από τους έξι λάτρεις των Άλπεων είχαν χάσει τη ζωή τους κοντά στην αλπική καλύβα.

Δείτε το βίντεο

Δείτε ακόμη

Τραγωδία στις Αλπεις: Σοκάρει το βίντεο από το σημείο του μαρτυρικού θανάτου των σκιέρ 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις