Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Βήχας το βράδυ: Δέκα τρόποι για έναν ύπνο χωρίς ενοχλήσεις
PLUS

Βήχας το βράδυ: Δέκα τρόποι για έναν ύπνο χωρίς ενοχλήσεις

Βήχας το βράδυ: Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τον ξηρό βήχα

Όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με έντονο βήχα, είτε λόγω ιώσεων είτε από απλά κρυώματα. Ειδικά το βράδυ, όταν ξαπλώνουμε, ο βήχας τείνει να επιδεινώνεται, εμποδίζοντάς μας από έναν ήρεμο ύπνο. Είναι κοινό να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στον ύπνο όταν αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση. Η ποιότητα του ύπνου είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως όταν αντιμετωπίζουμε ασθένεια. Παρατηρείς πολλές φορές ότι όταν προσπαθείς να ξαπλώσεις, αντιμετωπίζεις ενίοτε ενοχλητικό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Ποιο είναι το φαινόμενο πίσω από αυτό;

Καταρχάς, η επίδραση της βαρύτητας είναι σημαντική, καθώς όταν ξαπλώνουμε οι βλέννες από τη μύτη τείνουν να συσσωρεύονται στο πίσω μέρος του λαιμού, προκαλώντας αντανακλαστικό βήχα. Επιπλέον, ο ξηρός αέρας και η χαμηλή υγρασία συμβάλλουν στην επιδείνωση του βήχα, ενώ παράλληλα, η αναπνοή από το στόμα, λόγω μπουκωμένης μύτης, κάνει τον λαιμό μας ξηρό. Αν υπάρχουν παράγοντες όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το άσθμα ή το κάπνισμα, η προσοχή στον ύπνο γίνεται ακόμη πιο απαραίτητη, καθώς ο βήχας δεν υποχωρεί εύκολα σε αυτές τις περιπτώσεις.

1. Κάνε γαργάρες:

Με ζεστό αλατόνερο ή με πρόπολη πριν κοιμηθείς. Το αλάτι μειώνει τον ερεθισμό του λαιμού και λεπταίνει τη βλέννα. Η πρόπολη θεωρείται “αντιβιοτικό της φύσης”, είναι πλούσια σε ενεργά συστατικά, όπως φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια, τα οποία έχουν αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, θεραπευτικές, αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιμυκητιασικές και αντι-ιικές ιδιότητες.

2. Χρησιμοποίησε κι άλλο μαξιλάρι: 

Θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη κλίση στο σώμα σου, ώστε να αποτραπεί η συσσώρευση της βλέννας στο πίσω μέρος της μύτης και στον λαιμό (αν ο βήχας είναι παραγωγικός).

3. Πάρε καραμέλες για τον λαιμό:

Κάποιες φαρμακευτικές παστίλιες περιέχουν συστατικά όπως δεξτρομεθορφάνη (αντιβηχικό) ή βενζοκαίνη (αναισθητικό), άλλες περιέχουν φυσικά καταπραϋντικά συστατικά όπως μέλι, μενθόλη, έλαιο μέντας ή έλαιο ευκαλύπτου. Δες εδώ τις κορυφαίες επιλογές για να ηρεμήσει ο βήχας σου.

4. Κάνε ζεστό μπάνιο:

Οι ατμοί που θα δημιουργηθούν από το ζεστό νερό, θα ρευστοποιήσουν τις ρινικές εκκρίσεις, με αποτέλεσμα να αναπνέεις καλύτερα και επομένως, να κοιμηθείς και καλύτερα.

5. Φτιάξε ένα ζεστό ρόφημα:

Τσάι, τζίντζερ, φασκόμηλο, μέντα, θυμάρι και χαμομήλι είναι μερικά μόνο από τα “μυστικά” συστατικά που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του επίμονου βήχα σου.

6. Δοκίμασε φυτικό σιρόπι για τον βήχα:

Υπάρχουν πολλά σιρόπια για τον βήχα, φυτικά, των οποίων μερικά από τα βασικά συστατικά είναι το μέλι, ο κισσός, η μολόχα, ο ευκάλυπτος, ο χαλκός κ.ά. Τα σιρόπια αυτά δρούν ευεργετικά στο λαιμό, καταπραΰνοντας το ερεθισμένο αναπνευστικό σύστημα διευκολύνοντας τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

7. Ρύθμισε το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο:

Αν ο αέρας στο δωμάτιό σου είναι ξηρός μπορείς να χρησιμοποιήσεις υγραντήρα ώστε να κρατήσεις υγρούς τους βλεννογόνους σου. Ωστόσο, πρόσεξε να μην το παρακάνεις. Τα ακάρεα της σκόνης και μούχλας -και τα δύο είναι κοινά αλλεργιογόνα- ευδοκιμούν στον υγρό αέρα. Προσπάθησε να διατηρείς τα επίπεδα υγρασίας στο 40% έως 50%.

8. Κράτα το κρεβάτι σου καθαρό από σκόνη:

Τα ακάρεα της σκόνης -μικροσκοπικά πλάσματα που τρέφονται με τις νεκρές νιφάδες του δέρματός – υπάρχουν σε κάθε κρεβάτι και είναι αιτία έξαρσης της αλλεργίας. Το ίδιο ισχύει και για τον περιβάλλοντα χώρο. Μην αφήνεις γύρω από το κρεβάτι πολλά αντικείμενα τα οποία δύνανται να μαζέψουν σκόνη, και όταν καθαρίζεις, να φοράς μάσκα.

9. Πρόσθεσε μέλι στην διατροφή σου: 

Μια κουταλιά μέλι πριν κοιμηθείς θα μαλακώσει το λαιμό και θα καθυστερήσει το σύμπτωμα. Το μέλι φημίζεται για τις αντιμικροβιακές και μαλακτικές του ιδιότητες. Μην καταναλώσεις κάτι για περίπου 15’ αφού φας λίγο μέλι ώστε να το αφήσεις να δράσει.

10. Πάρε τα σωστά συμπληρώματα:

Συμπληρώματα όπως Βιταμίνη C, Echinacea, Ψευδάργυρος, Βασιλικός πολτός, Σαμπούκος κ.α. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις