Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κύπρος Γάζα – Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε το πλοίο
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος Γάζα – Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε το πλοίο

Κύπρος Γάζα - Ανθρωπιστική βοήθεια: Απέπλευσε σήμερα το πλοίο από το λιμάνι της Λάρνακας

Αναχώρησε, σήμερα (12/03) περίπου στις 8:50, από το λιμάνι της Λάρνακας Κύπρου, το πλοίο της ισπανικής ΜΚΟ που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας. Το πλοίο, σύμφωνα με αναφορές της Λάουρα Λανούτσα, εκπροσώπου της Open Arms, μεταφέρει περίπου 200 τόνους αλεύρι, ρύζι και άλλα προϊόντα. Η αποστολή επιχορηγείται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οργανώνεται από την ΜΚΟ του Αμερικανοϊσπανού σεφ Χοσέ Άντρες World Central Kitchen (WCK). Ταυτόχρονα, η ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms παρέχει το πλοίο.

Ο Αντρές και η Έριν Γκορ της οργάνωσης WCK, σε ανακοίνωσή τους, υπογράμμισαν ότι: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια θαλάσσια λεωφόρο πλοίων και φορτηγίδων γεμάτων με εκατομμύρια γεύματα τα οποία θα κατευθύνονται χωρίς διακοπή προς τη Γάζα». Οι ΜΚΟ σκοπεύουν να μεταφέρουν τη βοήθεια απευθείας στη Γάζα, η οποία έχει αποκλειστεί μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Οι σχετικές δηλώσεις

Καθώς στη Γάζα δεν υπάρχει λιμάνι, η WCK επεσήμανε ότι έχει δημιουργεί μια προβλήτα κατασκευασμένη από τα υλικά κατεστραμμένων κτιρίων του θύλακα. Μεταξύ άλλων, έχουν συγκεντρωθεί ακόμη 500 τόνοι βοήθειας στην Κύπρο, η οποία, επίσης, σκοπεύει να τη μεταφέρει στη Γάζα. Σε δηλώσεις του χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία «βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους με στόχο την επίτευξη μιας αξιόπιστης διόδου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε χθες ανακωχή στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, καθώς ξεκινά το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων. Απηύθυνε επίσης έκκληση για την άρση «όλων των εμποδίων για να διασφαλιστεί η παράδοση κρίσιμης βοήθειας με την ταχύτητα και τη μαζική κλίμακα που απαιτείται» στη Γάζα, όπου τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού βρίσκεται στο χείλος του λιμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις