Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Εγκέφαλος και διατροφή: Τι πρέπει να τρώμε
PLUS

Εγκέφαλος και διατροφή: Τι πρέπει να τρώμε

Εγκέφαλος και διατροφή: Ειδικοί υπογραμμίζουν πως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι το κλειδί για την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας

Είμαστε ότι τρώμε, λένε οι ειδικοί, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της «σωστής» υγιεινής διατροφής στη ζωή μας, αλλά και για την υγεία και την καλή λειτουργία του εγκέφαλού μας. Όπως υπογραμμίζουν υπάρχουν αρκετές υγιεινές τροφές, που βοηθούν τη σκέψη μας να μένει κοφτερή και βοηθούν έτσι ώστε στο να αποφευχθεί η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα μια ειδικός διατροφολόγος του Χάρβαρντ, η Δρ Uma Naidoo, μαζί με την Lisa Genova, εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ νευροεπιστήμονας, αναφέρουν ότι είναι το κλειδί για έναν υγιή εγκέφαλο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι, η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία και ειδικά για τον εγκέφαλό σας. Μερικά από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που μπορείτε να προσθέσετε στα γεύματά σας είναι: το λάχανο, το σπανάκι, τα μαρούλια, τα σέσκουλα, το μποκ τσόι (κινεζικό λάχανο),τα ιαπωνικά χόρτα μουστάρδας.

3 λόγοι των πράσινων φυλλώδη λαχανικών για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι ειδικοί αναφέρουν 3 λόγους για τους οποίους μια διατροφή πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά είναι καλή για τον εγκέφαλό σας.

  1. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Συχνά, καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η άνοια σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης Β, σύμφωνα με μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wayne State. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μια υπέροχη πηγή βιταμίνης Β9, εξηγεί η Naidoo στο CNBC Make It. Η βιταμίνη, γνωστή και ως φυλλικό οξύ, είναι «μια βασική βιταμίνη για την υποστήριξη της εγκεφαλικής και νευρολογικής υγείας, τη βέλτιστη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και την ισορροπημένη ψυχολογική υγεία» προσθέτει. Τα φυλλώδη πράσινα είναι το πρώτο είδος τροφής που προτείνει η Naidoo για τους ασθενείς της που θέλουν να τονώσουν τη διάθεσή τους.

  1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης γεμάτα με αυτό που η Genova αποκαλεί «θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον εγκέφαλο», όπως φυλλικό οξύ, λουτεΐνη και βήτα-καροτίνη. Η λουτεΐνη έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και της δομής του εγκεφάλου για τους ηλικιωμένους. Και μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης μπορεί να ενισχύσει τη «λεκτική και γνωστική μνήμη».

  1. Είναι γεμάτα φυτικές ίνες

Η αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών συσχετίστηκε με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Συμπληρωματικές θεραπείες στην ιατρική» το 2021. Η Naidoo προτιμά να προτείνει να λαμβάνετε περισσότερες φυτικές ίνες μέσω της διατροφής σας, ειδικά με φυτικές τροφές. Και τα φυλλώδη πράσινα τυχαίνει να είναι πυκνά σε φυτικές ίνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις