Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ανακαλύψεις Αρχαιολογικών Χώρων 2024: Τα μυστικά της τέχνης στη λίθινη εποχή
ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύψεις Αρχαιολογικών Χώρων 2024: Τα μυστικά της τέχνης στη λίθινη εποχή

Ανακαλύψεις Αρχαιολογικών Χώρων 2024: Νέες ανακαλύψεις από αρχαιολόγους φέρει στην επιφάνεια το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικής και Καλλιτεχνικής Κληρονομίας

Μια σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικής και Καλλιτεχνικής Κληρονομίας (ΙΡΑΗΑΝ), στη Βραζιλία, στην περιοχή Τζαλαπάο. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού της Βραζιλίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 16 νέους αρχαιολογικούς χώρους που απεικονίζουν αρχαία τέχνη του βράχου, με αναπαραστάσεις που απεικονίζουν ανθρώπινες και ζωικές αναπαραστάσεις σκαλισμένες σε πέτρινα πλαίσια, και χρονολογούνται πριν από περίπου 2.000 χρόνια.

Ο αρχαιολόγος Rômulo Macedo από το IPHAN συγκεκριμένα εξήγησε: «Μεταξύ των συμβόλων υπάρχει το ανθρώπινο αποτύπωμα, και αυτό ζώων, όπως τα ελάφια και οι άγριοι χοίροι καθώς και μορφές που μοιάζουν με ουράνια σώματα». Η ανακάλυψη προστίθεται σε αρχαιολογικό συγκρότημα χώρων στην περιοχή Τζαλαπάο, όπου η ανθρώπινη παρουσία έχει καταγραφεί πριν από 12.000 χρόνια. Ωστόσο παρά την πλούσια αυτή ιστορία,  ελλιπής παραμένει η εικόνα για αυτούς τους αυτόχθονες λαούς, διότι δεν υπάρχουν περισσότερα υλικά στοιχεία  Πιθανολογείται ότι οι αυτόχθονες προσελκύονταν από το μοναδικό βιόκοσμο της περιοχής, που χαρακτηριζόταν από την βλάστηση Cerrado -η βραζιλιάνικη σαβάνα-, τους εκτεταμένους αμμόλοφους και τα διαφορετικά επίπεδα οροπέδια.

Εκστρατεία του IPHAN

Ωστόσο, οι περιοχές απειλούνται ήδη από διάβρωση, βανδαλισμό, δασικές πυρκαγιές και δραστηριότητες που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών, οδηγώντας στην εκστρατεία του IPHAN για την καλύτερη εκπαίδευση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βραζιλίας της Τζαλαπάο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις