Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Το ντέρμπι βρήκε νικητές τους πράσινους μέσα στο Φάληρο
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Το ντέρμπι βρήκε νικητές τους πράσινους μέσα στο Φάληρο

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Οι δηλώσεις των δύο προπονητών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Χθες (10/3) ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό για την 1η αγωνιστική των play-off της Super League στο Γ. Καραϊσκάκης. Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, στάθηκε άτυχε για τα 99 χρόνια που έκλεισαν οι ερυθρόλευκοι και έχασαν στο αιώνιο ντέρμπι με σκορ 1-3.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι ξεκίνησε με το τριφύλλι να απειλεί στο 2o λεπτό με μακρινό σουτ του Ιωαννίδη το οποίο μπλόκαρε εύκολα ο Πασχαλάκης ενώ η απάντηση του Ολυμπιακού ήρθε στο επόμενο λεπτό με κεφαλιά του Κάρμο μετά από κόρνερ από τα δεξιά.

Στο 7ο λεπτό,  ο Ντραγκόβσκι ένιωσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να να γίνει αναγκαστική αλλαγή, με τον Λοντίγκιν και με τον ρυθμό να πέφτει και από τις δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ στο 24ο λεπτό, όταν ο Ελ Κααμπί έγινε αποδέκτης της μπάλας στα δεξιά, αρκετά έξω από την περιοχή. Ο Μαροκινός έκανε μια βαθιά μπαλιά στην απέναντι πλευρά με τον Όρτα να γίνεται αποδέκτης της μπάλας, αυτός έδωσε στον Ποντένσε που έκανε κίνηση προς τα δεξιά και το σουτ με το δεξί, ο Λοντίκγιν βρήκε τη μπάλα αλλά δεν μπόρεσε να τη βγάλει εκτός εστίας και αυτή κατέληξε στο αριστερό γάμα της εστίας του Παναθηναϊκού.

Έξι λεπτά αργότερα ο Ποντένσε έγινε και πάλι κάτοχος της μπάλας, αρκετά έξω από την περιοχή. Επιχείρησε το σουτ με τον Λοντίγκιν αυτή τη φορά να μπλοκάρει σταθερά και χωρίς πρόβλημα τη μπάλα. Η απάντηση του Παναθηναϊκού ήρθε στο 37ο λεπτό με κεφαλιά του Παλάσιος μετά από κόρνερ από τα αριστερά και τον Πασχαλάκη να αποκρούει.

Τα 2 τέρματα του Παναθηναϊκού σε 8 λεπτά και η μεγάλη ανατροπή

Ο Παναθηναϊκός έφερε το ματς στα ίσια στο 41ο λεπτό όταν ο Ιωαννίδης έγινε κάτοχος της μπάλας, έδωσε στον Μπερνάρ που πέρασε τον Μπανκόν, πλάσαρε τον Πασχαλάκη που είχε βγει με τον Ορτέγκα να σώζει πάνω στη γραμμή, η μπάλα στην συνέχεια έφτασε στον Μπακασέτα όμως έκανε το σουτ για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και να γράψει το 1-1.

Στο 45+3′ ο Ολυμπιακός βρέθηκε κοντά στο να πάρει προβάδισμα στο σκορ όταν ο Ορτέγκα έκανε μια ωραία προσπάθεια από τα αριστερά, μπήκε στην περιοχή, γύρισε για τον Ναβάρο ο οποίος ανενόχλητος από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε το πλασέ με τη μπάλα να φεύγει λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Λοντίγκιν. Στο επόμενο λεπτό όμως ο Παναθηναϊκός έφτασε στην ανατροπή όταν σε μια εξαιρετική επίθεση και συνδυασμούς των πράσινων από τα αριστερά η μπάλα έφτασε στον Μπακασέτα ο οποίος έκανε το σουτ ο Πασχαλάκης απέκρουσε με τη μπάλα όμως να πηγαίνει στον Ιωαννίδη, ο οποίος την έσπρωξε στα δίχτυα για το 2-1.

2ο ημίχρονο

Το δεύτερο ημίχρονο στο Φάληρο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές για τις δύο ομάδες οι οποίες συνέχισαν στο παιχνίδι με τις ίδιες ενδεκάδες με τις οποίες ολοκλήρωσαν το πρώτο 45λεπτο. Ο Μεντιλίμπαρ ήταν εκείνος που ξεκίνησε τις αλλαγές στο 59ο λεπτό με τους Τσικίνιο και Φορτούνη να μπαίνουν στο ματς αντί των Όρτα και Μασούρα.

Ένα λεπτό αργότερα ο Ολυμπιακός βρήκε και την πρώτη του τελική στο δεύτερο μέρος με τον Ελ Κααμπί να κάνει το σουτ και τον Λοντίκγιν εντυπωσιακά να διώχνει σε κόρνερ. Στο 69ο οι γηπεδούχοι έβγαλαν μια ωραία επίθεση με τη μπάλα να φτάνει στον Ποντένσε μέσα στην περιοχή αλλά το σουτ που επιχείρησε ο Πορτογάλος έφυγε έξω από το δεξί δοκάρι του Λοντίγκιν.

Το κερασάκι στην τούρτα έκανε ο Ιωαννίδης

Στο 70ο λεπτό ο Παναθηναϊκός κατάφερε να φτάσει και σε ένα τρίτο γκολ και να “κλειδώσει” το τρίποντο. Σε μια αντεπίθεση από τα δεξιά ο Κώτσιρας έκανε τη βαθιά μπαλιά, η άμυνα του Ολυμπιακού δεν μπόρεσε να απομακρύνει και η μπάλα έφτασε στον Μπερνάρ, αυτός γύρισε παράλληλα προς τον Ιωαννίδη ο οποίος με πλασέ μέσα από την περιοχή νίκησε τον Πασχαλάκη για τρίτη φορά και έγραψε το 3-1 για τον Παναθηναϊκό.

Από εκεί και πέρα ο Ολυμπιακός πήρε τον έλεγχο, είχε τη μπάλα στα πόδια του αλλά δεν μπόρεσε να βρει καθαρές τελικές προς την εστία του Λοντίγκιν. Ένα σουτ του Κώστα Φορτούνη στο 78ο το οποίο ήταν αρκετά άστοχο και ένα του Ιμπόρα στο 87ο με τον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού να μπλοκάρει χωρίς πρόβλημα. Και η τελευταία καλή στιγμή ήταν στις καθυστερήσεις ένα σουτ του Γιόβετιτς στο 90+7′ το οποίο επίσης έφυγε εκτός εστίας.

Οι δηλώσεις του Μεντιλίμπαρ

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα ανέφερε ότι:

Για το τι δεν πήγε καλά: “Ξεκινήσαμε με ένα δικό μας γκολ, χωρίς ούτε εκείνη τη στιγμή να παίζουμε καλύτερα από τον αντίπαλό μας. Μέσα σε δύο λεπτά γύρισε το αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να σκοράρει κάθε φορά που κατέβαινε στην επίθεση. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι όταν ένας αντίπαλος έρχεται στην περιοχή μας, μπορεί εύκολα να σκοράρει. Το είδαμε με δυνατές ομάδες όπως η Μακάμπι και ο Παναθηναϊκός ότι δυσκολευόμαστε να αμυνθούμε αποτελεσματικά”

Για το αν η ανασταλτική λειτουργία είναι η πρώτη που χρειάζεται διόρθωση: “Η ομάδα αμύνεται από μπροστά έως πίσω όλη μαζί, το ίδιο συμβαίνει και στην επίθεση που αρχίζει από πίσω και φτάνει ως τον σέντερ φορ. Όμως, δεν είναι ότι δεχόμαστε γκολ στην αντεπίθεση. Αυτό μπορεί να συμβεί και το καταλαβαίνουμε. Δεν είναι ότι έχουμε λίγους παίκτες στην άμυνα. Έχουμε πολλούς, υπάρχει κόσμος, μπορούμε να παίξουμε οργανωμένη άμυνα, αλλά δεν το κάνουμε καλά, αποτελεσματικά. Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να αμυνθούμε κόντρα σε αντιπάλους, αλλά όταν η μπάλα έρχεται στην περιοχή μας δεν μπορούμε να αμυνθούμε αποτελεσματικα”

Για το ότι επέλεξε δύο επιθετικούς στο βασικό σχήμα: “Βάλαμε δύο επιθετικούς, γιατί προσπαθήσαμε να να είμαστε αποτελεσματικοί στο τελείωμα των φάσεων. Είδαμε στο προηγούμενο παιχνίδι πως όταν η μπάλα έρχεται στην περιοχή μας, είτε από αριστερά είτε από δεξιά είτε από το κέντρο, ότι δεν μπορούμε να τελειώσουμε όπως θέλουμε. Αυτό που θέλαμε είναι να ενισχύσουμε την επίθεση με δύο παίκτες για να έχουμε αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη ευστοχία στην περιοχή. Αυτό έκανε πιο αδύναμο το κέντρο και την άμυνα και δώσαμε χώρο στον αντίπαλό μας”

Οι δηλώσεις του Τερίμ

Για την ιδανική πρεμιέρα του Παναθηναϊκού: “Δεν είναι εύκολο να παίζεις με τον Ολυμπιακό στην έδρα του. Δεν ξεκινήσαμε πολύ καλά, αλλά δεν είχαμε δώσει καμία ευκαιρία μέχρι το γκολ. Ξέραμε πώς θα επιστρέψουμε γρήγορα στο παιχνίδι. Ήταν ένα ματς που παιζόταν με τακτικές. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Έκαναν πολύ καλή μάχη στο γήπεδο, ό,τι έχουμε κάνει στην προπόνηση τα έδειξαν σήμερα στο γήπεδο. Συγχαρητήρια ξανά στους παίκτες μου. Ξεκινήσαμε καλά στα playoffs και θα συνεχίσουμε έτσι. Χρωστάγαμε στους οπαδούς μας μία τέτοια νίκη. Θα βελτιώσουμε και πιο πολύ το παιχνίδι μας και θα παίζουμε καλύτερα”.

Για την αντίδραση των παικτών του μετά το γκολ του Ποντένσε: “Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχω πει στους παίκτες μου είναι να μην δεχτούμε τίποτα. Όπως και να ‘ναι, και να χάνουμε πρέπει να αντιδράσαμε και να παίζουμε καλά, να δίνουμε μάχη. Αυτό που τους έχω πει είναι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα πρέπει να αντιδράμε και να παίζουμε πάντα καλύτερα”.

Η βαθμολογία

Τα άλλα αποτελέσματα της 1η αγωνιστικής

ΠΑΣ Λαμία – ΑΕΚ (0-4)

ΠΑΟΚ – Άρης (0-1)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις