Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Στο “παρά πέντε” διασώθηκαν ανυπολόγιστης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί
ΕΛΛΑΔΑ

Στο “παρά πέντε” διασώθηκαν ανυπολόγιστης αξίας αρχαιολογικοί θησαυροί

Προορίζονταν για πώληση

Τριάντα οκτώ νομίσματα «ενιαίου θησαυρού», με πιο ενδιαφέρον ένα τετράδραχμο με την μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε μεταθανάτια κοπή, όπως και 21 αργυρές δραχμές και πάλι με τη μορφή του, διασώθηκαν λίγο πριν πωληθούν στην Εύβοια!

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Και δεν είναι μόνο αυτά τα αριστουργήματα. Θα έβγαιναν «στο σφυρί» πολλά άλλα ανεκτίμητης ιστορικής-αρχαιολογικής αξίας αντικείμενα με χαρακτηριστικό ένα πήλινο πτηνό, πιθανώς παιδικό παιγνίδι από αρχαία ταφή, κατά πάσαν πιθανότητα γυναίκας. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ασφάλειας Αττικής, «εντόπισε και κατέσχεσε 38 νομίσματα ενιαίου «θησαυρού» και 9 αρχαία αντικείμενα, αποτρέποντας συνάντηση αγοραπωλησίας που είχε προγραμματιστεί σε αγροτεμάχιο πλησίον επαρχιακής οδού στην περιοχή της Εύβοιας». Προστίθεται ότι μετά από πληροφορίες οργανώθηκε επιχείρηση,  στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε 44χρονος Αλβανός υπήκοος,  στο -πολυτελές-  αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν 38 νομίσματα και αρχαίο παιδικό παιχνίδι, τα οποία ανακτήθηκαν  από το  κλιμάκιο  των αστυνομικών.

Σε έρευνα που ακολούθησε σε περιφραγμένο αγροτεμάχιο στην ίδια περιοχή, το οποίο χρησιμοποιούσε ο 44χρονος, εντός αυτοσχέδιων αποθηκευτικών χώρων, βρέθηκαν επιπλέον 8 αρχαία αντικείμενα. Τα αρχαία,  εξετάστηκαν από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, ο οποίος γνωμάτευσε ότι περιλαμβάνονται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και συνιστούν αντικείμενα σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Ακολουθεί η θεώρηση του αρχαιολόγου:

«Όπως επισημάνθηκε από τον αρχαιολόγο, τα 38 νομίσματα είναι ίδιας χρονικής περιόδου, χρονολογούνται μεταξύ του 320 έως 280 π.Χ. και συνιστούν ενιαίο «θησαυρό», υπό την έννοια ότι προέρχονται από τον ίδιο αρχαιολογικό χώρο. Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα». Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά και περιγράφονται  τα κατασχεθέντα αρχαία.

Πρόκειται για:

Έξι αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα, που απεικονίζουν στην εμπρόσθια όψη κεφαλή Αθηνάς με κράνος προς δεξιά, στην οπίσθια όψη γλαύκα που βαδίζει προς δεξιά και επιγραφή ¨ΑΘΕ¨ .

Δέκα τετρώβολα αργυρά της πόλεως Ιστιαίας, που απεικονίζουν στην εμπρόσθια όψη την κεφαλή της νύμφης Ιστιαίας προς δεξιά, στην οπίσθια όψη ολόσωμη την ίδια νύμφη, καθισμένη στην πρώρα πλοίου και επιγραφή ¨ΙΣΤΙΑΙΩΝ¨.

Τετράδραχμο αργυρό μεταθανάτιας κοπής επ’ ονόματι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Γ΄ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ, που απεικονίζει στην εμπρόσθια όψη κεφαλή Αλεξάνδρου που φέρει τη λεοντή του Ηρακλέους προς δεξιά και στην οπίσθια τον Δία καθισμένο προς αριστερά που κρατεί σκήπτρο και αετό και επιγραφή Αλεξάνδρου και στο έξεργον το γράμμα Λ και σταυρός.

21 αργυρές δραχμές μεταθανάτιας κοπής επ’ ονόματι ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Γ΄ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ, που απεικονίζουν στην εμπρόσθια όψη κεφαλή Αλεξάνδρου που φέρει τη λεοντή του Ηρακλέους προς δεξιά και στην οπίσθια τον Δία καθισμένο προς αριστερά που κρατεί σκήπτρο και αετό και επιγραφή Αλεξάνδρου και στο έξεργον διάφορα γράμματα ή σύμβολα.

Πήλινο πτηνό, πιθανώς παιδικό παιχνίδι από αρχαία ταφή.

Δύο αρχαίοι μπρούτζινοι δακτύλιοι είτε πρόκειται για δαχτυλίδια, είτε για στερέωση των βοστρύχων.

Δύο  μπρούτζινες περόνες εκ των οποίων η μία είναι σπασμένη σε δύο κομμάτια.

Δύο μπρούτζινα ελάσματα συστραμμένα σε κύκλο κυλινδρικής διατομής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις