Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς καθαρίζω το σίδερο: Οι συμβουλές των ειδικών
PLUS

Πώς καθαρίζω το σίδερο: Οι συμβουλές των ειδικών

Πώς καθαρίζω το σίδερο: Λεκέδες και άλατα μπορούν να καταστρέψουν τα ρούχα σας

Το ατμοσίδερο έχει να κάνει ένα πράγμα: να απαλλάξει τα ρούχα σας από τις ενοχλητικές ζάρες. Δεν θα μπορέσει όμως να κάνει σωστή δουλειά, αν δεν είναι καθαρό. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συσσωρευτούν υπολείμματα και άλατα στον πάτο του σίδερου, ενώ η υπερβολική υγρασία στο δοχείο νερού μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση μούχλας. Όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση του σίδερου ή, ακόμη χειρότερα, να λερώσουν τα ρούχα σας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μάθετε πώς να διατηρείτε αυτή τη μικρή συσκευή στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ακολουθήστε αυτά τα -εγκεκριμένα από τους ειδικούς- βήματα για να καθαρίσετε το σίδερό σας και να λειτουργεί άψογα για πολλά χρόνια.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε ένα σίδερο;

«Ο καθαρισμός της συσκευής σας εξαρτάται από το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε», λέει η διευθύντρια εταιρείας καθαρισμού Kathy Cohoon. Εάν χρησιμοποιείτε το σίδερό σας καθημερινά, συνιστά να το καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αν το χρησιμοποιείτε αραιά και πού, τότε στοχεύστε στο να κάνετε έναν καλό και βαθύ καθαρισμό μερικές φορές το χρόνο. «Το να διατηρείτε το σίδερό σας καθαρό δεν το κάνει μόνο να φαίνεται όμορφο, αλλά βοηθά και στην προστασία της πλάκας από τη φθορά, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να καούν τα ρούχα σας ή να χαλάσει η συσκευή σας».

Πώς να καθαρίσετε το σίδερο

Παρόλο που το σίδερό σας είναι εργαλείο καθαρισμού, χρειάζεται φροντίδα για να λειτουργεί σωστά. «Αδειάζετε οπωσδήποτε το δοχείο νερού ύστερα από κάθε χρήση, καθώς το στάσιμο νερό μπορεί να προκαλέσει μούχλα και άλλα προβλήματα», αναφέρει η Cohoon.

white and teal steam clothes iron plugged on ironing board

Τι θα χρειαστείτε

μαγειρική σόδα

μπατονέτες βαμβακιού

αποσταγμένο νερό

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Για να καθαρίσετε τους αεραγωγούς και τον πάτο του σίδερου, ξεκινήστε φτιάχνοντας ένα σπιτικό καθαριστικό. Αναμείξτε μια αναλογία 2:1 μαγειρική σόδα και νερό, για να δημιουργήσετε μια πάστα.

Εφαρμόστε την πάστα στον πάτο του σίδερου, καλύπτοντας τις περιοχές με άλατα και σκουπίστε με ένα υγρό πανί.

Βουτήξτε τις μπατονέτες στο αποσταγμένο νερό και εισάγετε τις άκρες τους στους αεραγωγούς ατμού.

Αδειάστε το νερό που έχει απομείνει στο δοχείο και προσθέστε αποσταγμένο νερό ή ένα μείγμα από 1/4 φλιτζανιού λευκό ξύδι και 3/4 φλιτζανιού αποσταγμένο νερό.

Ενεργοποιήστε το σίδερο σε πλήρη ατμό.

Μετακινήστε απαλά το σίδερο πέρα δώθε πάνω από ένα μπολ. Το νερό και ο ατμός θα ξεπλύνουν τυχόν άλατα και σκόνη μέσα από τον πάτο.

Μόλις αδειάσει το δοχείο νερού του σίδερου, το σίδερό σας είναι καθαρό.

Λειτουργία αυτοκαθαρισμού σίδερου

«Πολλά σίδερα διαθέτουν λειτουργία αυτοκαθαρισμού», λένε οι ειδικοί. Μπορείτε και πρέπει να αξιοποιήσετε αυτή τη λειτουργία, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τον πάτο του σίδερου;

«Όταν ο πάτος του σίδερού σας είναι γεμάτος με μαύρους λεκέδες -ένας συνδυασμός από σημάδια καψίματος, λιωμένες ίνες υφάσματος, συσσωρευμένα άλατα νερού, βρωμιά και σκόνη- μπορείτε να τον καθαρίσετε χρησιμοποιώντας μόνο δύο βασικά είδη καθαρισμού: μια στεγνή βαμβακερή πετσέτα και αλάτι», λέει η επικεφαλής εταιρείας καθαρισμού, Vera Peterson.

Βάλτε το σίδερό σας στην υψηλότερη ρύθμιση και σβήστε εντελώς τον ατμό.

Περάστε το ζεστό, στεγνό σίδερο πάνω από μια στεγνή βαμβακερή πετσέτα μέχρι να καθαρίσει.

Πασπαλίστε μια κουταλιά της σούπας αλάτι σε μια εφημερίδα, μια χαρτοπετσέτα ή μια στεγνή βαμβακερή πετσέτα και επαναλάβετε. Προσέξτε καθ’ όλη τη διαδικασία για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.

Πώς να διατηρείτε το σίδερο καθαρό

Έστω και περιορισμένη συντήρηση του σίδερου έχει μεγάλη σημασία, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του σίδερού σας και να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του, φροντίστε να ακολουθείτε όλες τις οδηγίες φροντίδας των υφασμάτων, μη χρησιμοποιείτε το σίδερο σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και μόλις κρυώσει, σκουπίστε το ύστερα από κάθε χρήση», λέει η Cohoon.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, το άδειασμα του δοχείου νερού στο τέλος κάθε σιδερώματος είναι απαραίτητο, καθώς η παγιδευμένη υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία μούχλας. «Αντικαταστήστε με φρέσκο νερό στην επόμενη χρήση», καταλήγει η Cohoon. Προτείνει, επίσης, να σκουπίζετε το εξωτερικό του σίδερου με ένα πανί από μικροΐνες έπειτα από κάθε χρήση για να το διατηρείτε καθαρό.

used white and gray steam iron
 Πηγή: Martha Stewart

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις