Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ολλανδία πρόταση νόμου: Απέσυραν τροποποίηση για την αντικατάσταση της λέξης «μητέρα»
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία πρόταση νόμου: Απέσυραν τροποποίηση για την αντικατάσταση της λέξης «μητέρα»

Ολλανδία πρόταση νόμου: Τι είπε ο Υπουργός Εσωτερικών και Σχέσεων

Την περασμένη Δευτέρα, το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο απέσυρε την πρότασή του σχετικά με την αντικατάσταση της λέξης «μητέρα» στο μητρώο πολιτών της χώρας. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το τοπικό site NL Times, νωρίτερα την ίδια μέρα η συγκεκριμένη πρόταση είχε υποβληθεί στην βουλή της Ολλανδίας εντός ενός πακέτου τροποποιήσεων στην διατύπωση των ήδη υφιστάμενων νόμων. Η προαναφερθείσα τροποποίηση είχε να κάνει με την αντικατάσταση του όρου «μητέρα» με την ουδέτερη ως προς το φύλο φράση «γονέας από τον οποίο γεννήθηκε το παιδί». Πρόκειται για «ένα λάθος που θα διορθωθεί σύντομα με ένα υπόμνημα προς τη Βουλή σχετικά με τις αλλαγές», σημείωσε σε σχετική ανάρτησή του στο Χ ο Υπουργός Εσωτερικών και Σχέσεων του βασιλείου, Ούγκο ντε Γιονγκ, ενώ τόνισε ότι «η λέξη “μητέρα” είναι πολύ όμορφη και αξίζει μια θέση στη νομοθεσία μας».

Η αλλαγή που αφορά τη λέξη «μητέρα» εξηγήθηκε ως απαραίτητη προσαρμογή λόγω μιας τροποποίησης που έγινε στο σύστημα καταχώρησης του μητρώου πολιτών το 2022. Εκείνη τη χρονιά, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε μια εξαίρεση για τα transgender άτομα που γίνονται γονείς, έτσι ώστε κάποιος με τα βιολογικά χαρακτηριστικά μιας γυναίκας να μην χαρακτηρίζεται ως μητέρα, όταν η εγγραφή αυτού του ατόμου το κατηγοριοποιεί ως άνδρα, κατόπιν δικής του αίτησης. Η φράση «γονέας από τον οποίο γεννήθηκε το παιδί», χρησιμοποιείται στην προκειμένη περίπτωση αντί για τη λέξη «μητέρα» στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού.

Οργή στα ακροδεξιά κόμματα

Το ακροδεξιό χριστιανικό κόμμα SGP εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι «υπήρχε σχέδιο» να αφαιρεθεί τελείως η λέξη «μητέρα» από το μητρώο. Σε συνέντευξή του ο βουλευτής Αντρέ Φλακ απαίτησε να συναντηθεί με τον Ντε Γιονγκ για την «εξαιρετικά ευαίσθητη αλλαγή» που, κατά την άποψή του, η κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει μέσα στη δέσμη προτάσεων, ώστε να περάσει απαρατήρητη. Από τη μεριά του ο Γκερτ Βίλντερς, ηγέτης του ακροδεξιού πολιτικού κόμματος PVV, δήλωσε ότι η αλλαγή ισοδυναμεί με «woke παράνοια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις