Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διοχέτευαν στην αγορά παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ
ΕΛΛΑΔΑ

Διοχέτευαν στην αγορά παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ

Επιχείρηση της Europol και στην Ελλάδα για την εξάρθρωση κυκλώματος «τέλειας» παραχάραξης.

Και στην Ελλάδα είχε απλώσει τα πλοκάμια της η θηριώδης εγκληματική οργάνωση παραχάραξης χαρτονομισμάτων, ιδιαίτερα των 100 ευρώ, που εξαρθρώνεται με παράλληλες επιχειρήσεις σε Ιταλία, Ισπανία και στη χώρα μας. Απόδειξη ότι μέλος της οργάνωσης είχε φθάσει και στην Αθήνα για να προωθήσει από εδώ το πλασάρισμα στην αγορά πλαστών χαρτονομισμάτων, αλλά άριστης ποιότητας, είναι η σύλληψη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος τον Ιούλιο του 2023 ενός Πακιστανού, μέλους του πολυπλόκαμου κυκλώματος, όπως αποδεικνύεται τώρα, στις αποσκευές του οποίου είχαν βρεθεί 125 παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ. Η ισπανική αστυνομία είχε ανακοινώσει πρώτη ότι προχώρησε σε συλλήψεις σε σχέση με πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και συνολικής ονομαστικής αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία περνούσαν χωρίς να εντοπισθούν από τα ATM και άλλες συσκευές και διακινούνταν και στην Ελλάδα.

 

«Τα χαρτονομίσματα που παράγονταν από την οργάνωση, ήταν χειροποίητα και πολύ υψηλής ποιότητας, καθώς χρησιμοποιούσαν ειδικά μελάνια, υδατογραφήματα και διάφορα στοιχεία σχεδιασμένα για να παρακάμπτουν τους μηχανισμούς εντοπισμού», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ισπανικής Εθνικής Αστυνομίας Ελίσα Ρεμπόλο.

Νάπολη, Ρώμη, Βαρκελώνη

Με έδρες τη Νάπολη, τη Ρώμη και τη Βαρκελώνη, συμμορία προσώπων πακιστανικής καταγωγής διακινούσε τα χαρτονομίσματα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, ανακοίνωσε ακόμη η Αστυνομία. Η Αστυνομία διευκρίνισε πως συνέλαβε διακινητές των πλαστών χαρτονομισμάτων στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και στον σταθμό λεωφορείων της πόλης. Και στις δύο περιπτώσεις είχαν στην κατοχή τους πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 70.000 ευρώ. Στην αστυνομική επιχείρηση συμμετείχαν δυνάμεις στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο αφού μεγάλοι αριθμοί πλαστών χαρτονομισμάτων, ανακαλύφθηκαν στη Βαρκελώνη.

Η ΕΛΑΣ για την επιχείρηση

Η Ελληνική Αστυνομία, με τη σειρά της, που συμμετείχε σε διασυνοριακή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «CHAI FAKE» για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, προχώρησε επίσης σε ανακοίνωση. «Προηγήθηκαν», αναφέρει «έρευνες των ιταλικών Αρχών για τη διακρίβωση της δράσης τουλάχιστον 18 ομοεθνών αλλοδαπών, οι οποίοι παρήγαγαν στην Ιταλία πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και τα διακινούσαν σε Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανία. Όπως προέκυψε, επρόκειτο για μέλη εγκληματικής οργάνωσης με κύριο χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή των χαρτονομισμάτων γινόταν χειροποίητα, χρησιμοποιώντας ειδικό μελάνι και υδατογραφήματα, καθιστώντας αδύνατη την αναγνώρισή τους από μηχανές ανίχνευσης γνησιότητας.

Μάλιστα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών των ιταλικών αρχών, τον Ιούλιο του 2023 είχε συλληφθεί στη χώρα μας από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, αλλοδαπός ο οποίος κατείχε -125- πλαστά χαρτονομίσματα των -100- ευρώ. Ακολούθως, για τον τερματισμό της δράσης του συνόλου του κυκλώματος, οργανώθηκε από τις ιταλικές Αρχές η διασυνοριακή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «CHAI FAKE», με τον συντονισμό της EUROPOL και τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας και των ισπανικών και γαλλικών Αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την Κοινής Ημέρα Δράσης την 13 Φεβρουαρίου 2024, συνελήφθησαν, με ευρωπαϊκά εντάλματα, συνολικά 10 άτομα σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα».

Βαρύτερη κατηγορία

Για όσα συνέβησαν στη χώρα μας, αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ ότι «συνελήφθη ο ανωτέρω αλλοδαπός (σ.σ. Πακιστανός στο αεροδρόμιο) ο οποίος ήταν ήδη προσωρινά κρατούμενος για τον παραπάνω λόγο σε Κατάστημα Κράτησης, ενώ στην Ιταλία συνελήφθησαν 7 και στην Ισπανία 2 έτερα μέλη. Παράλληλα, σε έρευνες σε ιταλικές πόλεις εντοπίστηκε πλήρως εξοπλισμένος χώρος κατάρτισης πλαστών χαρτονομισμάτων.

Επιπλέον, με τη συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση ενός ακόμη μέλους της οργάνωσης, το οποίο κατά το παρελθόν στη χώρα μας είχε απασχολήσει για κυκλοφορία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις