Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Έφηβοι και social media: Η Πολιτεία που βάζει όρια
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έφηβοι και social media: Η Πολιτεία που βάζει όρια

Το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των social media στους νέους, εντείνονται στις ΗΠΑ

Νομοσχέδιο για τη δημιουργία μίας από τις πιο περιοριστικές απαγορεύσεις στις πολιτείες των ΗΠΑ, σχετικά με τη χρήση των social media από ανηλίκους, ψηφίστηκε στη Φλόριντα. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αναφέρει πως μόνο νέοι άνω των 16 ετών θα μπορούν να κάνουν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανεξαρτήτως γονικής έγκρισης. Το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του AP, πέρασε χθες με 108 ψήφους υπέρ και 7 κατά, λίγες ώρες αφότου οι Γερουσιαστές το ενέκριναν με 23 ψήφους υπέρ και 14 κατά. Το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των social media στους νέους, εντείνονται στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές επικρίνουν συνεχώς περισσότερο τους τεχνολογικούς «κολοσσούς», όπως τη Meta, κατηγορώντας τη πως βλάπτει τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Φλόριντα, απομένει να το υπογράψει ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Εάν αυτό συμβεί, τότε τα social media θα είναι υποχρεωμένα να εμποδίζουν τα παιδιά κάτω των 16 ετών να αποκτούν λογαριασμό στις πλατφόρμες τους, καθώς και να κλείσουν τους ήδη υπάρχοντες. Τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ορίσει τα 13 έτη ως κατώτατη ηλικία για τους χρήστες τους, όμως είναι εύκολο να παρακαμφθεί αυτός ο όρος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Φλόριντα αρκετοί Γερουσιαστές είναι αντίθετοι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς σημειώνουν ότι οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των παιδιών τους και όχι τα ίδια τα μέσα. «Οι γονείς έχουν δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους», ανέφερε από την πλευρά του ο Ρον ΝτεΣάντις, ενώ τον Ιανουάριο, είχε προειδοποιήσει ότι το νομοσχέδιο ενδέχεται να απορριφθεί από τα δικαστήρια. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι το 100% των χρήσεων των social media είναι κακές, διότι δεν είναι», σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στην περιοχή του Ορλάντο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου. «Δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να φτάσουμε εκεί με τρόπο που να απαντά στις ανησυχίες των γονέων».

woman in green tank top holding smartphone during daytime

Τι συμβαίνει σε άλλες πολιτείες στις ΗΠΑ

Παρά το γεγονός πως αρκετές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν εξετάσει παρόμοια νομοθεσία, οι περισσότερες εξ αυτών δεν έχουν προτείνει πλήρη απαγόρευση της χρήσης των social media κάτω από μία συγκεκριμένη ηλικία. Ενδεικτικά, στο Αρκάνσας, ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε τον Αύγουστο την εφαρμογή νόμου που απαιτούσε τη συγκατάθεση των γονέων για τη δημιουργία νέων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους.

Οι υποστηρικτές στη Φλόριντα ελπίζουν ότι, αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα αντέξει τις νομικές προκλήσεις, επειδή θα απαγορεύει τις μορφές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με βάση εθιστικά χαρακτηριστικά. Πάντως, ορισμένοι γονείς έχουν επίσης ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με το νομοσχέδιο. Η Άντζελα Πέρι, μια μητέρα από την κεντρική Φλόριντα, δήλωσε στο Associated Press ότι κατανοεί το σκεπτικό του νομοσχεδίου και ότι η ίδια και ο σύζυγός της δεν άφησαν την κόρη τους να μπει σε καμία «μεγάλη πλατφόρμα» μέχρι να γίνει 15 ετών. Ωστόσο, πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι στο «χέρι» του κάθε γονέα να πάρει αυτή την απόφαση με βάση την ωριμότητα των παιδιών του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις