Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Καρλ Λιούις – Τεντόγλου: Ο υπεραθλητής με τα 9 χρυσά συμφωνεί με τον Έλληνα Ολυμπιονίκη
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Καρλ Λιούις – Τεντόγλου: Ο υπεραθλητής με τα 9 χρυσά συμφωνεί με τον Έλληνα Ολυμπιονίκη

Ο θρυλικός Καρλ Λιούις συμφώνησε με τον Τεντόγλου για τη βαλβίδα: «Πρέπει να ζητείται η γνώμη των αθλητών»

Ένας από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών, ο μυθικός Καρλ Λιούις, συμφώνησε με τα λεγόμενα του Μίλτου Τεντόγλου σε ό,τι έχει να κάνει με την αλλαγή που σχεδιάζει η παγκόσμια ομοσπονδία για το άλμα εις μήκος. Ο Μίλτος Τεντόγλου αφού κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου σχολίασε την αλλαγή που σχεδιάζει η παγκόσμια ομοσπονδία με την αφαίρεση της βαλβίδας, λέγοντας πως «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το σημείο που πηδάμε. Έτσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του. Όλοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό θέλουν να τον αφαιρέσουν».

Ετσι, αυτή την ενδεχόμενη αλλαγή σχολίασε και ο Καρλ Λιούις, με τον Αμερικανό να συμφωνεί 100% με όσα είπε ο Έλληνας πρωταθλητής, όπως έκανε γνωστό μέσω ανάρτησης στα social media. «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε τους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με αυτήν την αλλαγή μορφής. Έχω ακούσει τόσες απόψεις αλλά όχι από τους άλτες. Τώρα, κάθε άλτης πρέπει να μιλήσει και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν θα δεχτούν αυτές τις αλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καρλ Λιούις.

Μια σπουδαία μορφή

Για την ιστορία (και τους νεότερους), ο Καρλ Λιούις είχε μείνει 2ος στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 1991 στο Τόκιο στον οποίο έγινε και το παγκόσμιο ρεκόρ που κρατάει ακόμη και σήμερα. Το πέτυχε ο Μάικ Πάουελ που πήδηξε στα 8,95μ ενώ ο Καρλ Λιούις έμεινε στα 8,91. Σε εκείνον τον αγώνα ο Λιούις ήταν φαβορί αφού είχε να χάσει 10 χρόνια στο αγώνισμα και είχε κερδίσει το χρυσό το 1984 και το 1988 στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 1983 και του 1987.

«Αν περάσει αυτή η αλλαγή, θα σταματήσω το μήκος και θα κάνω τριπλούν» είπε ο Μίλτος Τεντόγλου

Ο Έλληνας χρυσός Ολυμπιονίκης είναι αντίθετος στα σχέδια της παγκόσμιας ομοσπονδίας να καταργήσει δοκιμαστικά την βαλβίδα (η ταινία που πατούν οι αθλητές πριν κάνουν το άλμα) και να δημιουργήσει μια ζώνη απογείωσης, όπου θα καταγράφεται το τελικό πάτημα του αθλητή και η καταμέτρηση του άλματος θα ξεκινά από εκείνο το σημείο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν άκυρα άλματα και αλλάζει οριστικά την μορφή του αγωνίσματος. Ο Μίλτος Τεντόγλου εξήγησε στις δηλώσεις του γιατί διαφωνεί:« Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το σημείο που πηδάμε. Έτσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του. Όλοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό θέλουν να τον αφαιρέσουν».

Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά στον χώρο του στίβου, αλλά είναι μια συζήτηση που κρατά εδώ και πολλές δεκαετίες. «Στο παγκόσμιο ανοικτού της Βουδαπέστης το 30% των αλμάτων ήταν άκυρα…», ανεφερε ο CEO της WA Τζόν Ρίτζον θέλοντας να εξηγήσει τους λόγους αυτού του πειράματος χωρίς όμως να πείσει ιδιαίτερα…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις