Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φωτιές Τέξας 2024: Η μεγαλύτερη καταστροφή στην Ιστορία της πολιτείας
ΚΟΣΜΟΣ

Φωτιές Τέξας 2024: Η μεγαλύτερη καταστροφή στην Ιστορία της πολιτείας

Φωτιές Τέξας 2024: Η πυρκαγιά καίει «δύο γήπεδα ποδοσφαίρου το δευτερόλεπτο» - Δείτε τα βίντεο

Σοκαριστική η εξέλιξη των γεγονότων στην πολιτεία του Τέξας, όπου η φωτιά από εχθές, Πέμπτη (29/02), συνεχίζει να προκαλεί καταστροφές καίγοντας πάνω από 4.300.000 στρέμματα. Η εν λόγω πολιτεία συνεχίζει να μάχεται κατά της μεγαλύτερης πυρκαγιάς στην Ιστορία της. Ανεξέλεγκτη εμφανίζεται να είναι η φωτιά με το μέγεθός της να έχει ξεπεράσει την έκταση ολόκληρης της Γαλλίας. Ταυτόχρονα, εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που έχει αρχίσει να κυριεύει και τις περιοχές της γειτονικής Οκλαχόμα. Η πυροσβεστική, δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές της, δεν έχει καταφέρει να τιθασεύσει την πύρινη λαίλαπα.

Σε αγώνα βρίσκονται όχι λιγότερα από έξι μεγάλα χωριστά ενεργά μέτωπα. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπηρεσία δασών του Τέξας, η φωτιά αποκαλέστηκε «Σμόουκχαους Κρικ». Η ίδια «πήρε» μαζί της τη ζωή μιας 83χρονης γυναίκας και έκαψε το σπίτι της στη πόλη Σινέτ. Δεύτερο καταγεγραμμένο θύμα είναι μια 44χρονη γυναίκα, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά καθώς οδηγούσε το φορτηγό της. Στη συνέχεια, οι φλόγες περικύκλωσαν το όχημα και η οδηγός εγκλωβίστηκε.

Οι δηλώσεις του προέδρου

Δηλώσεις στον Τύπο πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Μπάιντεν. Επισκέφτηκε το Τέξας με στόχο να διασκεπτεί για τη μεταναστευτική κρίση και με αφορμή το γεγονός παράθεσε ότι για τον περιορισμό της πυρκαγιάς έχουν εμπλακεί περίπου 500 ομοσπονδιακοί δημόσιοι λειτουργοί εκτός των πυροσβεστών της πολιτείας.

«Ζήτησα από την ομάδα μου να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε να προστατευθούν οι κάτοικοι κοινοτήτων που απειλούνται από αυτές τις πυρκαγιές», ανέφερε, ενώ υποσχέθηκε για  ομοσπονδιακή βοήθεια στις πολιτείες Τέξας και Οκλαχόμα και κατέκρινε αυτούς που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. «Μου αρέσει που ορισμένοι Νεάντερταλ φίλοι μου πιστεύουν ακόμα πως δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή», τόνισε ειρωνικά ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Η αντίθετη άποψη

Ο αναμενόμενος νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικανών για την κατοχύρωση του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και αντίπαλος του προέδρου τοποθετήθηκε. Λόγος για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρέθηκε και αυτός στο Τέξας για το μεταναστευτικό ζήτημα, αμφιβάλει για την επιστημονική τεκμηρίωση της κλιματικής αλλαγής.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί;

Η πυροσβεστική είχε θετικές βλέψεις για μείωση της θερμοκρασίας εχθές, καθώς αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να πάρουν πίσω την αποσβεστική επιχείρηση. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει έντονος φόβος για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το Σαββατοκύριακο με σφοδρούς ανέμους. Η υπηρεσία δασών της πολιτείας μέσω του ιστοτόπου της ανακοίνωσε ότι: «Οι συνθήκες» που πυροδοτούν το φαινόμενο θα επιδεινωθούν «το Σάββατο και ακόμα περισσότερο την Κυριακή», καθώς κυριαρχεί η «πιθανότητα να πνέουν ισχυροί άνεμοι στο δυτικό Τέξας».

Ο μετεωρολόγος του CNN, Τσαντ Μάγερς, περιέγραψε ότι: η πυρκαγιά «Σμόουκχαους Κρικ» καίει «δύο γήπεδα ποδοσφαίρου το δευτερόλεπτο». Εξήντα κομητείες τέθηκαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής από τις Αρχές του Τέξας. Σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά καταγράφτηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ τον Φεβρουάριο μέχρι και ζέστη καλοκαιριού. Εκτός της κλιματικής αλλαγής υπαίτιο είναι και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, όπως αναφέρουν ειδικοί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις