Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέο ανακαινίζω – ενοικιάζω 2024 δικαιούχοι: «Σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμα»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ανακαινίζω – ενοικιάζω 2024 δικαιούχοι: «Σε άμεση εφαρμογή το πρόγραμμα»

Πρόγραμμα ανακαινίζω 2024: Ποιους αφορά

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε από την Βουλή ότι αναμένεται άμεσα η έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Μέσω αυτού προβλέπεται η ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών. Επίσης άμεσα προβλέπεται να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα των αιτήσεων, μετά την ψήφιση της ευνοϊκής προσθήκης που προβλέπει τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος και τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα των ιδιοκτητών ή επικαρπωτών με ποσοστό κυριότητας/ επικαρπίας ίσο με το 50%,.

Σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ υπολογίζεται ότι Εντός της επόμενης εβδομάδας κι αφού έχει γίνει η μεταφορά των πόρων από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, να δημοσιευτεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Την ημέρα που θα δημοσιευθεί η ΚΥΑ θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο gov.gr. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται η επιδότηση του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ. Με μάξιμουμ προκαταβολή τα 2.000 ευρώ. Αναγκαίες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους είναι τα σπίτια να έχουν δηλωθεί ως κλειστά στο Ε2 και να μπορούν να διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Τι είπε η Υπουργός στην Βουλή

«Για να είναι πιο ελκυστικό το πρόγραμμα προβλέπεται προκαταβολή περίπου κατά το ήμισυ αυτής της επιδότησης του 40% επί του τελικού ποσού της ανακαίνισης το οποίο μπορεί να φτάσει τις 10.000€. Στόχος είναι όλα αυτά τα κενά διαμερίσματα τα οποία είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Να δώσουμε ένα κίνητρο σε ιδιοκτήτες να μπορέσουν να ανοίξουν κάποια εξ αυτών, τα οποία δηλώνονται κενά τα τελευταία 3 χρόνια στο Ε2. Απώτερος στόχος να μπορέσουμε να διευρύνουμε το οικιστικό απόθεμα. Διαρκώς νέοι άνθρωποι, νέες οικογένειες αναζητούν στέγη και τα ενοίκια αυξάνονται. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι μόνο του αλλά εντάσσεται σε μια δομημένη στεγαστική πολιτική, την οποία ανέφερε και πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός εδώ στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, του κυρίου Ανδρουλάκη. Τι κάνουμε για τη στεγαστική πολιτική συνολικά; Διαθέτουμε 2,3 δισεκατομμύρια σε στεγαστικά προγράμματα. Ήδη μέσα από το «Σπίτι μου» σχεδόν 4.200 εκταμιευμένα δάνεια στο τέλος της χρονιάς θα είναι 9.800. Προχωράμε τώρα στις ανακαινίσεις, θα ξεκινήσουμε και το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής. Σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το στεγαστικό πρόβλημα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις