Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

22

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΟΦ: Μη εγκεκριμένα προϊόντα διατροφής στο διαδίκτυο
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΦ: Μη εγκεκριμένα προϊόντα διατροφής στο διαδίκτυο

ΕΟΦ: Επικίνδυνα τα  συμπληρώματα διατροφής SOMATOMAX και ECDISTEN της εταιρείας Hi-Tech Pharmaceuticals.

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται μέσω διαδικτύου τα οποία δεν περιέχουν  εγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες. Πρόκειται για τα γνωστά προϊόντα SOMATOMAX και ECDISTEN από την  εταιρεία Hi-Tech Pharmaceuticals.

Συγκεκριμένα  ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι τα προϊόντα SOMATOMAX και ECDISTEN της εταιρείας Hi-Tech Pharmaceuticals, τα οποία κυκλοφορούν στην Ευρώπη – επομένως είναι πιθανή η διακίνησή τους και στην Ελλάδα, σαν συμπληρώματα διατροφής, περιέχουν μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αναβολικά προϊόντα, η παρουσία των οποίων τα καθιστούν μη εγκεκριμένα φάρμακα. Τα συγκεκριμένα προϊόντα, επιπλέον, δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ ως συμπληρώματα διατροφής.

Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής

Τα προϊόντα εφόσον χορηγηθούν, μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με συγχορηγούμενα φάρμακα ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυνται, γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση τους, ακόμη πιο επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη. Η ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Ουγγαρίας, μέσω του Δικτύου για την Καταπολέμηση της Απάτης στην αγροδιατροφική αλυσίδα (Agri-Food Fraud Network).

Επίσης προειδοποιεί ότι το προϊόν Arize Herbal Dietary Supplement caps το οποίο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου σαν συμπλήρωμα διατροφής, περιέχει τη φαρμακευτική δραστική ουσία nortadalafil, η παρουσία της οποίας το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφο). Η εν λόγω φαρμακευτική δραστική ουσία nortadalafil χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργία, συνδέεται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση της επικίνδυνη για την υγεία των χρηστών. Η ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ.

Μη εγκεκριμένα φάρμακα με ψευδή παρουσίαση

Τα προϊόντα Sustain caps και Schwinnng caps τα οποία κυκλοφορούν στις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου σαν συμπληρώματα διατροφής, περιέχουν τις φαρμακευτικές δραστικές ουσίες tadalafil και nortadalafil, η παρουσία των οποίων τα καθιστούν μη εγκεκριμένα φάρμακα και μάλιστα με ψευδή παρουσίαση (ψευδεπίγραφα). Οι  φαρμακευτικές αυτές δραστικές ουσίες,  tadalafil και nortadalafil  που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, συνδέονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση τους επικίνδυνη για την υγεία των χρηστών.

Ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή των καταναλωτών τα παραπάνω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να τον ενημερώσουν άμεσα. Επισημαίνει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητάς του από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις