Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση MRB Open: Κυριαρχία Μητσοτάκη – Ακρίβεια, ευρωεκλογές, Τέμπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση MRB Open: Κυριαρχία Μητσοτάκη – Ακρίβεια, ευρωεκλογές, Τέμπη

Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχία Μητσοτάκη-ΝΔ, προβάδισμα 23,7 μονάδων -Οι πληγές που άφησε στον ΣΥΡΙΖΑ το συνέδριο

Σταθερό προβάδισμα 23,7 ποσοστιαίων μονάδων στη Νέα Δημοκρατία, για τις ευρωεκλογές, αποτυπώνει δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Η δημοσκόπηση δείχνει δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και σημαντικά ενισχυμένο το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, την Ελληνική Λύση, που μετά το νομοσχέδιο με τα ομόφυλα ζευγάρια έχει ξεπεράσει το ΚΚΕ, ενώ πλησιάζει απειλητικά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, η πανελλαδική δημοσκόπηση, την οποία ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, αποτυπώνει τις πληγές που άφησε στον ΣΥΡΙΖΑ το επεισοδιακό συνέδριό του.

Δημοσκόπηση MRB: Πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 28%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 9,7%, ενώ πίσω του είναι με 8,8% ο ΣΥΡΙΖΑ και με 7,5% η Ελληνική Λύση.

Δημοσκόπηση MRB: Πρόθεση με αναγωγή στις ευρωεκλογές

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο, η ΝΔ συγκεντρώνει 36,2% μονάδες, διαφορά 23,7 μονάδων σε σχέση με το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει 12,5%. Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,4% και ακολουθούν Ελληνική Λύση με 9,7% και ΚΚΕ με 9%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 17,9 μονάδων από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει 29%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 11,1% και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι τρίτος με 10,1%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται ενισχυμένη με 7,8% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, η Νίκη με 2,5% και η Νέα Αριστερά με 2,4%.

MRB: Προβάδισμα 23 μονάδων για τη ΝΔ στην πρόθεση με αναγωγή στις εθνικές κάλπες

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο, η ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα 23 μονάδων. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 37,2%, έναντι 14,2% του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 13% του ΣΥΡΙΖΑ, τέταρτο έρχεται με 10% το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, πέμπτο το ΚΚΕ με 9% και ακολουθεί οριακά εντός Βουλής με 3,2% η Νίκη.

MRB: Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, έκπληξη στην τρίτη θέση

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται και πάλι με 28,9%, αλλά η έκπληξη έρχεται στην τρίτη θέση, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης είναι δεύτερος με 7,7% και ο Κυριάκος Βελόπουλος τρίτος με 7,4%. Ακολουθεί με 7,2% ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο 3,5% βρίσκονται οι κ. Κουτσούμπας και Βαρουφάκης.

Δημοσκόπηση MRB: Αποδυναμωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο

Ένας στους δύο από το σύνολο των ψηφοφόρων (50,3%) θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αποδυναμωμένος από το επεισοδιακό συνέδριο της προηγούμενης εβδομάδας. Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε ποσοστό 41,2% εκτιμούν ότι μετά το συνέδριο το κόμμα είναι «σίγουρα/μάλλον εξασθενημένο».

MRB: Άστοχη η παρέμβαση Τσίπρα λέει το 47,2%, εύστοχη λένε οι μισοί ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με την παρέμβαση Τσίπρα, το 47,2% του συνόλου των ψηφοφόρων τη χαρακτηρίζει «άστοχη». Ωστόσο, οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν σε ποσοστό 48,7% ότι ήταν «σίγουρα/μάλλον εύστοχη».

MRB: Διχασμένοι οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ για το πότε πρέπει να κριθεί ο Κασσελάκης

Στο ερώτημα για το πότε θα κριθεί ως αρχηγός του κόμματος ο Κασσελάκης, το 42,7% θεωρεί ότι αυτό πρέπει να γίνει στις βουλευτικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο είναι διχασμένοι, καθώς το 51,1% απαντά στις βουλευτικές εκλογές και το 40,9% στις ευρωεκλογές. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 53,7% είναι επίσης αρνητικοί ως προς την αλλαγή ονομασίας του κόμματος.

Η ΝΔ διατηρεί ισχυρό ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων, της τάξης του 75,1%. Η μεγαλύτερη διαρροή είναι σε αδιευκρίνιστη ψήφο (7,5%) και Ελληνική Λύση (6,3%), κάτι που εξηγεί ως έναν βαθμό και τα υψηλά ποσοστά του κόμματος Βελόπουλου. Στο κομμάτι της συσπείρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μόλις 51,3%, με τις περισσότερες διαρροές να εμφανίζονται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και μετά στη Νέα Αριστερά.

Δημοσκόπηση MRB: Η ακρίβεια το σημαντικότερο πρόβλημα

Στα πιο σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας, η ακρίβεια παραμένει το Νο 1 με 53,5%, ενώ ακολουθεί η υγεία με 31,3%. Δυσαρεστημένοι είναι ωστόσο 7 στους 10 πολίτες, όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας. Αναφορικά με την εξεταστική για τα Τέμπη, 3 στους 4 πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι για το κατά πόσο θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος και θα αποδώσει ευθύνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις