Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Νόσος του Crohn: Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία
PLUS

Νόσος του Crohn: Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία

Νόσος του Crohn: Ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης της Νόσου του Crohn, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες χειρουργείου

Η νόσος του Crohn είναι μια επώδυνη χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις που μπορεί να προκαλέσουν προοδευτική βλάβη του εντέρου και ανήκει στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Για τη μείωση της φλεγμονής,  συνήθης θεραπεία για τις εξάρσεις είναι τα στεροειδή.  Η χειρουργική αντιμετώπιση εξακολουθεί να είναι απαραίτητη στο 17% έως 25% των ασθενών εντός πέντε ετών από τη διάγνωση. , Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η νόσος του Crohn, να αντιμετωπιστεί  όσον γίνεται πιο γρήγορα έτσι ώστε να  μειωθεί περισσότερο η ανάγκη χειρουργικής επέμβασης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εξέτασε την αποτελεσματικότητα της χορήγησης του ανοσοθεραπευτικού φαρμάκου ινφλιξιμάμπη (infliximab) το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του ασθενούς. «Από τη στιγμή που ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με νόσο του Crohn, το ρολόι χτυπάει –και πιθανότατα χτυπάει εδώ και αρκετό καιρό– όσον αφορά τη βλάβη που θα συμβεί στο έντερο, οπότε υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει η προηγμένη θεραπεία, όπως το infliximab, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Νούρου Νουρ, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Η ινφλιξιμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που ενισχύει και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα αναστέλλοντας τον παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-άλφα), μια πρωτεΐνη που παράγουν τα κύτταρα κατά τη διάρκεια οξείας φλεγμονής και το φάρμακο χορηγείται ενδοφλέβια. Το φάρμακο χορηγείται επί του παρόντος μόνο σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με το κόστος και τις παρενέργειες της ινφλιξιμάμπης (συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου μόλυνσης λόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος).

Η διεξαγωγή της μελέτης

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 386 ασθενείς ηλικίας 16 έως 80 ετών διαγνωσμένοι με νόσο του Crohn τους προηγούμενους έξι μήνες. Σε όλους τους ασθενείς και συμμετέχοντες χορηγήθηκε μια αγωγή στεροειδών διάρκειας οκτώ εβδομάδων και στη συνέχεια μοιράστηκαν και κατανεμήθηκαν  τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες θεραπείας όπου για ένα έτος παρακολουθήθηκαν. Η μια ομάδα έλαβε ινφλιξιμάμπη σε συνδυασμό με ένα φάρμακο που διαμορφώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η ομάδα «επιταχυνόμενης κλιμάκωσης» έλαβε συμβατική θεραπεία που επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση των εξάρσεων. Μετά τη μελέτη τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: μετά από ένα έτος, το 79% των ασθενών της πρώτης ομάδας παρουσίασαν παρατεταμένη ύφεση χωρίς στεροειδή και χειρουργική επέμβαση, σε σύγκριση με το 15% στην ομάδα επιταχυνόμενης κλιμάκωσης. Η πρώτη ομάδα είχε λιγότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των εξάρσεων της νόσου σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα καθώς και δέκα συμμετέχοντες από τη δεύτερη ομάδα υποβλήθηκαν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, σε σχέση με έναν συμμετέχοντα από την πρώτη ομάδα. Τα 2/3 (67%) των ασθενών της πρώτης ομάδας δεν είχαν ορατά έλκη όταν υποβλήθηκαν σε εξέταση με ενδοσκοπική κάμερα στο τέλος της κλινικής δοκιμής.

Η «ενδοσκοπική ύφεση» είναι σημαντική, καθώς σχετίζεται σταθερά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταγενέστερων επιπλοκών της νόσου του Crohn. Οι περισσότερες προηγούμενες κλινικές δοκιμές θεωρούσαν μια θεραπεία «εξαιρετικά επιτυχημένη» εάν το 20% -30% των ασθενών επιτύγχαναν ενδοσκοπική ύφεση. Επιπλέον, οι ασθενείς στην εν λόγω ομάδα ανέφεραν υψηλότερη ποιότητα ζωής και λιγότερες νοσηλείες. «Δείξαμε ότι με την πρώιμη θεραπεία μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς από αυτά που είχαν αναφερθεί προηγουμένως» δήλωσε ο Νουρ. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία διαφορά στον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης σε αντίθεση με προηγούμενες ανησυχίες, μεταξύ των δύο ομάδων ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι το infliximab ήταν ασφαλές.

Η περίπτωση Μαρινάκη

Για τη νόσο του Crohn μίλησε ανοικτά ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπο καλεσμένος στην εκπομπή  The 2night Show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου, στον ANT1, τον περασμένο μήνα (23/01). Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ο οποίος παραχώρησε μια διαφορετική, προσωπική συνέντευξη, μίλησε για το αυτοάνοσο νόσημα με το οποίο διαγνώστηκε πριν περίπου δύο χρόνια.  Εξηγώντας πώς έμαθε ότι πάσχει από τη νόσο αυτή ο κ. Μαρινάκης εξιστόρησε ότι «η ιστορία της διάγνωσης ξεκινά όταν εξελέγην γραμματέας της ΝΔ πριν από περίπου 2 χρόνια και κάτι. Εκείνη την περίοδο κολλάει κορωνοϊό η γυναίκα μου. Ενώ εγώ βγαίνω αρνητικός, έχω έναν πυρετό κάθε απόγευμα. Είμαι γραμματέας της ΝΔ 2-3 εβδομάδες και κάθε απόγευμα είχα πυρετό 37,5 που το βράδυ έπεφτε. Έκανα εξετάσεις αίματος που μου έδειξαν να κάνω άλλες εξετάσεις, με φόβο να είναι κάτι άλλο, κάποια κακοήθεια».

«Όταν έκανα ενδοσκόπηση και βγήκα έξω, μπήκα στο γραφείο του γιατρού και μου ανακοίνωσε ότι έχω νόσο του Crohn. Του λέω “τέλεια”, σχεδόν χάρηκα. Τα έχασε ο γιατρός, μου είπε “είναι σοβαρό, ζεις με αυτό, αλλά το έχεις πάρει πολύ χαλαρά”. Του είπα “εγώ θέλω να ζήσω” και τον ρώτησα “θα πεθάνω από αυτό;”. Μου είπε όχι και μου εξήγησε ότι πρέπει να προσαρμόσεις τη ζωή σου. “Αφού δεν θα πεθάνω, εγώ είμαι χαρούμενος” είπα στον γιατρό», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις