Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τέλη κυκλοφορίας: Πότε λήγει η προθεσμία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Πότε λήγει η προθεσμία

Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι είναι οι τρόποι πληρωμής

Έχει ήδη ξεκινήσει να κυλά αντίστροφα ο χρόνος για τη λήξη της διορίας, την οποία έχουν οι οδηγοί αυτοκινήτων, ώστε να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή μέχρι την 29η Φεβρουαρίου. Όσοι δεν έχουν πληρώσει προς το παρόν, μπορούν να «κατεβάσουν» τα τέλη κυκλοφορίας μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, χωρίς κωδικούς taxisnet, παρά μόνο με το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Με βάση σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τα ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας 2024 είναι διαθέσιμα από την εφαρμογή myCAR. Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

Τρόποι πληρωμής

1. Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών, τα οποία βρίσκονται στις τράπεζες. Σε προκειμένη περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή, που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

2. Μέσω web banking, εφόσον υπάρχει πρόσβαση στη διαθέσιμη από την τράπεζα εφαρμογή. Στην περίπτωση αυτή, θα ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

3. Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε οποιοδήποτε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.

4. Εκτύπωση και με κωδικούς Taxisnet. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τους κωδικούς του Taxisnet, το προσωπικό τους ΑΦΜ, καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Ακολούθως, θα κληθούν να μπουν στην εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ. Κατόπιν, θα πατήσουν την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ». Έπειτα, θα εισάγουν τους κωδικούς του Taxisnet και μετά θα πατήσουν ΣΥΝΔΕΣΗ. Μετά, θα πατήσουν «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων». Στη συνέχεια, θα επιλέξουν «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων». Ύστερα, θα επαληθεύσουν ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2024) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια θα εισάγουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Τέλος, θα πατήσουν πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας», προκειμένου να σώσουν το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια θα είναι σε θέση να το εκτυπώσουν.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Σε ποιες περιπτώσεις δηλώνεται η ακινησία οχήματος στην Δ. Ο. Υ.

1. Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.

2. Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.

3. Μεταβίβασης του οχήματος, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

4. Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.

5. Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.

6. Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ), με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.

7. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος, λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.

8. Πλειστηριασμού του οχήματος.

9. Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.

10. Κάθε άλλη περίπτωση, κατά την οποία ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις