Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιχείρησαν να βγάλουν στο σφυρί σκηνή επιτύμβιας στήλης
ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρησαν να βγάλουν στο σφυρί σκηνή επιτύμβιας στήλης

Με σκηνή... δεξίωσης

Έφερε μέσα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του από τα Ιωάννινα στην Αθήνα, μια επιτύμβια στήλη των υστεροελληνιστικών χρόνων, στην οποία ο άγνωστος καλλιτέχνης της εποχής αποδίδει σκηνή από δεξίωση (!) με συμμετέχοντες άνδρα και γυναίκα. Στόχος να πουλήσει το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα. Ωστόσο, τα σχέδια να βγει…δεξίωση στο σφυρί, έφθασαν στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ιωαννίνων, οι οποίοι ταξίδεψαν κι αυτοί με τη σειρά τους, στην πρωτεύουσα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Είχαν σκοπό να εμποδίσουν την πώληση, να συλλάβουν τον επίδοξο πωλητή και να πληροφορηθούν στον χώρο λαθρανασκαφής του σπουδαίου αρχαίου αντικειμένου. Κατάφεραν να μπουν στα ίχνη του αρχαιοκάπηλου ο οποίος κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και περί ναρκωτικών. «Ειδικότερα», τονίζει η Αστυνομία «οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι κατέχει αρχαίο αντικείμενο και αναζητεί αγοραστές προκειμένου να το πωλήσει. Κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, ανευρέθη και κατασχέθηκε το εν λόγω αντικείμενο, το οποίο, αφού εξετάστηκε από αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λίθινη επιτύμβια στήλη των ύστερων ελληνιστικών ή πρώιμων αυτοκρατορικών χρόνων, όπου μέσα σε εισέχον πλαίσιο, αποδίδεται σκηνή δεξίωσης μεταξύ ανδρικής και γυναικείας μορφής».

Η επιτύμβια στήλη παραδόθηκε στην Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών, ενώ ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Είναι η δεύτερη απόπειρα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, που παράνομοι κάτοχοι αριστουργημάτων, επιχειρούν να τα πουλήσουν. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ το Alphafreepress, αναδείκνυε την είδηση ότι επιχείρησαν να βγάλουν «στο σφυρί» και τον Όμηρο!

Απετράπη η… “Οδύσσεια”

«Όμως», αναφερόταν στο ρεπορτάζ «μία ακαριαία επιχείρηση της Αστυνομίας στο Μεσολόγγι και στην Αθήνα, κάπου στο Μοναστηράκι, απέτρεψε την «Οδύσσεια», που περίμενε την χάλκινη κεφαλή του ποιητή, σμιλεμένη στους ελληνινιστικούς χρόνους, που ορίζονται από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετά. Μαζί με τον Ομηρο, κατασχέθηκαν και επανακτήθηκαν από την ελληνική Πολιτεία για να κοσμήσουν τα μουσεία της, μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού, το δεξιό τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης και ένα μαρμάρινο τμήμα επιστύλιου αναθηματικού ναϊσκου. Όλα αυτά βρίσκονταν στην κατοχή 36χρονου από την Αιτωλοακαρνανία, κρυμμένα σε μια αποθήκη στο Μοναστηράκι, προκειμένου, όπως εκτιμάται, να πωληθούν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις