Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κυριαρχία ΝΔ και στις Ευρωεκλογές
Μετά τον σπαραγμό σε ΣΥΡΙΖΑ και τον προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ, κυριαρχία ΝΔ και στις Ευρωεκλογές

Κυριαρχία ΝΔ και στις Ευρωεκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το στοίχημα αυτών των ευρωεκλογών είναι ίσως περισσότερο παρά ποτέ στοίχημα συμμετοχής… Να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είναι μία κάλπη αδιάφορη, σίγουρα δεν είναι μία κάλπη διαμαρτυρίας»

Τρεισήμισι μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές η ΝΔ προχωράει ενωμένη και δυνατή, ενώ στην Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε αναταράξεις, αφού ουδείς μπορεί πλέον να προβλέψει πως θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης έως τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη για τη 2η θέση μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, τα δεδομένα τον παρουσιάζουν σε τροχιά πτώσης, να βρίσκεται ήδη στην 3η θέση, χωρίς ωστόσο τη φθορά του να την εισπράττει η Χαριλάου Τρικούπη….

Του Γιώργου Αυτιά

Η απάντηση στελεχών της ΝΔ είναι «ουδέν σχόλιόν», αφού το βλέμμα της είναι στραμμένο στις εκλογές. Η ΝΔ εστιάζει την επικοινωνιακή της στρατηγική στις αυξήσεις των μισθών και συντάξεων, ως ανάχωμα στη «μάστιγα» της ακρίβειας, αλλά και στις δράσεις για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δίνει βάρος στην προσπάθεια συσπείρωσης της εκλογικής της βάσης, την οποία θεωρεί κομβικό στοιχείο για την εδραίωση της πολιτικής της κυριαρχίας. Ακόμη προσδοκά επέκταση της πολιτικής της επιρροής στο κέντρο μετά τις φιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και μεγαλύτερη απήχηση δεξιά της, βάζοντας σε πρώτο πλάνο το μεταναστευτικό, τα θέματα ασφάλειας κ.ά.

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα «γαλάζια» στελέχη, θα «οργώσουν» την Ελλάδα, επικοινωνώντας την ανάγκη συμμετοχής στις Ευρωπαϊκές εκλογές. «Το στοίχημα αυτών των ευρωεκλογών είναι ίσως περισσότερο παρά ποτέ στοίχημα συμμετοχής… Να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είναι μία κάλπη αδιάφορη, σίγουρα δεν είναι μία κάλπη διαμαρτυρίας», δήλωσε μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Κ. Μητσοτάκης σε κομματική εκδήλωση, δίνοντας τον τόνο. «Καθώς βλέπουμε άλλα κόμματα να έχουν κάποια μικρά έτσι εσωτερικά ζητήματα, πόσο μεγάλη δύναμη είναι για τη Ν.Δ. να έχει αυτό τον συμπαγή οργανωτικό ιστό, με κομματικές οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε γωνιά της χώρας» πρόσθεσε με έμφαση. «Δεν σχολιάζουμε τα εσωτερικά άλλων κομμάτων», είναι η μονότονη απάντηση που δίνουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να μην κάνουν δηλώσεις που μπορεί να εκληφθούν ως εμπλοκή στα ζητήματα της Κουμουνδούρου ή ως ένδειξη αλαζονείας απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρίσκεται σε διαρκή περιδίνηση μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές.

«Εθνική κάλπη» οι ευρωεκλογές

Σε 100 ημέρες θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, τις οποίες ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εθνική κάλπη», ανεβάζοντας τον πήχη για το αποτέλεσμα και τη σημασία του. Η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει εγκλωβισμένη σε μία διαρκή εσωστρέφεια, που την καθιστά πρόβλημα ως προς τον θεσμικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει, όπως παρατηρούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη. «Θέλουμε αυτές οι διεργασίες να οδηγήσουν σε μια δημιουργική αντιπολίτευση, τη χρειαζόμαστε, τη χρειάζεται θεσμικά η χώρα», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, προσθέτοντας ότι «θα βοηθούσε αυτή τη στιγμή να έχουμε αντιπροτάσεις για τα πολύ μεγάλα νομοσχέδια που περνάμε, να γίνεται δημιουργική συζήτηση για τις πολύ μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που γίνονται».

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη έχει υποχωρήσει οριστικά από τη δεύτερη θέση και σε αυτήν έχει σκαρφαλώσει, έστω και με χαμηλά ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ που διεκδικεί πλέον τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό φαίνεται ότι αξιολογείται και από το κυβερνητικό επιτελείο, που στρέφει όλο και συχνότερα τα πυρά του προς την Χαριλάου Τρικούπη και όχι στην Κουμουνδούρου. «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη είναι εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Υποστηρίζοντας ότι οι αιτιάσεις που έχει θέσει ο κ. Ανδρουλάκης δεν ισχύουν, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε πως αυτό «είναι η τελευταία απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως πιστεύανε και όπως μας έλεγαν -και όπως κι εμείς θέλαμε να είναι επιτέλους- μία αξιόπιστη αντιπολίτευση για τον τόπο, μια σοβαρή εναλλακτική του προοδευτικού χώρου, αλλά είναι μία από τα ίδια».

Ο κ. Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε στα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει κάλπες, προκειμένου να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη που τρέφουν στο πρόσωπο του οι πολίτες, καθώς αυτό είναι θέμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της Πολιτικής Γραμματείας. Στην πραγματικότητα ο πρώην πρωθυπουργός με τον τρόπο του άφησε να εννοηθεί ότι έξι μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης έχασε την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος. Ο πρόεδρος, απαντώντας στην παρότρυνση του πρώην πρωθυπουργού, είπε ότι θα προσφύγει στις κάλπες, τονίζοντας: «Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες.

Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μόνη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Η παρέμβαση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας εκνευρίστηκε ιδιαίτερα και αποφάσισε να αντιδράσει, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε το ερωτηματολόγιο. «Αυτό είναι αιτία πολέμου» λέγεται ότι διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρέμβαση Τσίπρα δύο μόνο ώρες πριν ανέβει στο βήμα του συνεδρίου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, πάγωσε το σύνολο των στελεχών. Οι πληροφορίες λένε ότι απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη θα βρεθούν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής μπαίνοντας στο συνέδριο δεν χαιρέτησε τον Διονύση Τεμπονέρα και την Ολγα Γεροβασίλη, μία κίνηση που σχολιάστηκε ιδιαίτερα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση κατά πάντων

Στην παρέμβασή του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά πάντων. Κατά Κασσελάκη, που «ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της». Κατά της Νέας Αριστεράς: «Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος». Κατά των διαφωνούντων στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι «διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν».

Τονίζει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται «μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία», ενώ «φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό». Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό», και καλεί άπαντες να «σοβαρευτούν» και να αλλάξουν ρότα. Προτείνει λοιπόν, «αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση, που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου τον λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξή μας: Στα μέλη μας».

Για να σημειώσει: «Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις».

«Παρατεταμένη κρίση»

«Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση. Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όμως, η χώρα οδεύει σε ευρωπαϊκές εκλογές. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βλέπει τις πρώτες ρωγμές της πολιτικής της ηγεμονίας. Σε συνθήκες καθεστωτικού αυταρχισμού και υπονόμευσης του κράτους δικαίου. Σε συνθήκες συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και εκτίναξης των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σε συνθήκες δραματικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, αλλά και κοινωνικών διεργασιών με τους αγρότες και τους φοιτητές στους δρόμους. Θα υπάρξει, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες, προοδευτική απάντηση στην κάλπη; Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης στη φθίνουσα ηγεμονία μιας αλαζονικής, αυταρχικής και διεφθαρμένης κυβέρνησης; Με επιμονή, ρεαλισμό, σοβαρότητα και αξιοπιστία; Θα τελειώσει την Κυριακή των ευρωεκλογών η αλαζονεία του 41%;Θα ξεπροβάλει μια αχτίδα ελπίδας; Ή θα ξεπροβάλει η απειλή ενός μαύρου ορίζοντα -αυτού της ακροδεξιάς;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα, που θα έπρεπε όλους να μας απασχολούν. Από τον πρόεδρο έως και κάθε μέλος και φίλο του κόμματος. Όμως η εικόνα δεν είναι ότι μας απασχολούν αυτά .Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή. Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία. Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό. Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και άρα, εν τέλει, και κρίση δημοκρατίας. Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς. Αν τα πράγματα είναι έτσι, δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει.

Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό. Και πρέπει να σοβαρευτούμε, να αλλάξουμε ρότα και να σκεφτούμε έξω από τα κλειστά όρια της εσωκομματικής διαπάλης, ποιος είναι και πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην ελληνική κοινωνία. Και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτόν. Ο Πρόεδρος έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και πιστεύω ορθώς το έπραξε. Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξή μας: Στα μέλη μας.

Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις. Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους. Τώρα, ανοιχτά και δημοκρατικά. Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη. Αυτή φρονώ ότι είναι η μόνη καθαρή, έντιμη και δημοκρατική λύση στο γόρδιο δεσμό που έχουμε μπροστά μας. Γιατί οι πρωτοβουλίες που έχουμε τώρα ανάγκη είναι αυτές που θα δημιουργήσουν λύτρωση στο εσωτερικό, αλλά και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πολιτική αντεπίθεση απέναντι στη συντηρητική παράταξη. Δεν έχουμε το χρόνο με το μέρος μας.

Δεν έχουμε, συνεπώς, την πολυτέλεια να κρυφτούμε, την πολυτέλεια να μην πάρουμε άμεσες αποφάσεις. Τέλος, σε ό,τι με αφορά, θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά σαφές: Η ιστορία, ο λαός και η προοδευτική παράταξη με τίμησαν και με το παραπάνω. Η μόνη μου φιλοδοξία σήμερα είναι να αγωνίζομαι στο πεδίο των ιδεών, για να ξαναγίνει η προοδευτική παράταξη ελπίδα για το λαό και την κοινωνία. Και να αναλαμβάνω πάντα την ευθύνη να λέω με τόλμη αυτά που πιστεύω», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις