Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παιδιά και ίντερνετ: Συμβουλές για καλύτερη διαχείριση
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παιδιά και ίντερνετ: Συμβουλές για καλύτερη διαχείριση

Παιδιά και ίντερνετ: Συμβουλές για αποφυγή κινδύνων από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας επισημαίνει ότι το 95% των παιδιών έχουν τη δυνατότητα να σερφάρουν από το κινητό τους τηλέφωνο. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τονίζει την ανάγκη να αποκτήσουν οι γονείς σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους. «Οι αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων που έχουμε είναι μηχανικοί πληροφορικής με εξαιρετικές σπουδές, οι οποίοι επιλέγουν αυτή την υπηρεσία και θέλουν να είναι εκεί» ανέφερε σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ ο κ. Παπακώστας. Κάνοντας λόγο για τον ρόλο των μέσων κοινωνικών δικτύωσης στην ανήλικη παραβατικότητα ο κ. Παπακώστας εστίασε στο γεγονός ότι «το 95% των παιδιών που έχουν πρόσβαση σε αυτά στα κοινωνικά δίκτυα, και γενικότερα σε εφαρμογές, πλοηγούνται από το κινητό τους τηλέφωνο».

Από αυτό διαφαίνεται ότι «υπάρχει αυτή η ευκολία της πρόσβασης όσον αφορά τη δραστηριότητα αυτή». Σχετικά με βίντεο από βιαιοπραγίες που αναρτούν στους λογαριασμούς τους στα social media επισήμανε ότι «μέσα από αυτό παίρνουν μια επιβράβευση». Το ανησυχητικό ωστόσο, είναι ότι παρακολουθούν τις βίαιες συμπεριφορές παραμένοντας αποστασιοποιημένοι, όπως είπε ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. «Στο μπούλινγκ λέμε ότι υπάρχει θύμα, θύτης και παρατηρητής. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι πιο ενεργοί, να μην μένουν απλοί παρατηρητές ή καταγραφείς ενός γεγονότος. Επίσης, να κατανοήσουμε ότι δεν επιβραβεύουμε την ανάρτηση μιας τέτοια σκηνής» συμπλήρωσε.

Παραβατική συμπεριφορά από πολύ μικρή ηλικία

Ανέφερε ακόμη, ότι οι ηλικίες των παιδιών που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά είναι όλο και μικρότερη, γεγονός που συνέδεσε με την πρόσβαση στο κινητό σε εξίσου μικρότερη ηλικία. «Η χρήση των φορητών συσκευών κινητών τηλεφώνων έχει κατέβει σε μικρότερες ηλικίες. Τους δίνουμε ένα κινητό τηλέφωνο, τους εγκαθιστούμε και δύο – τρία παιχνίδια και τα αφήνουμε εκεί για να είμαστε εμείς πιο ήρεμοι στο σπίτι μας» περιέγραψε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Και όπως είπε, μπορεί ο θύτης να είναι ανήλικος αλλά ανήλικο είναι και το θύμα που πρέπει να προστατευθεί και πρέπει να βρεθεί αυτός, ο οποίος τον διαπομπεύουν στο διαδίκτυο. «Το 2023 σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος 30 ανηλίκων. Και εδώ υπάρχει και η ευθύνη του γονέα, ο οποίος διώκεται και αυτός, στις περισσότερες των περιπτώσεων, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου» διευκρίνισε ο ειδικός.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι «η διαπόμπευση δεν είναι λύση και ο εξευτελισμός». Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους τούς ζητούν κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από την ωριμότητα του παιδιού. «Χρειάζεται και με το παράδειγμά μας να πείσουμε τα παιδιά. Δεν μπορεί να λες στο παιδί δεν σου παίρνω κινητό ή δεν κάνεις λογαριασμούς (στα social)» είπε χαρακτηριστικά. «Μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά πώς μπορούν να αξιοποιήσουν κάποια εργαλεία. Κάποιες εφαρμογές δεν χρειάζεται να ψάχνουν πως θα κάνουν μια επίθεση hacking. Μπορούν τα παιδιά να ψάξουν να βρουν κάποιες εφαρμογές και να μάθουν να δημιουργήσουν» δήλωσε.

Ο κ. Παπακώστας κατέληξε ότι βαρύνουσας σημασίας κρίνεται η επικοινωνία με τα παιδιά μας και η εγκατάσταση ενός προγράμματος γονικού ελέγχου. Και όπως αποκάλυψε έρευνα του 2023 έδειξε ότι 1/3 των ανήλικων παιδιά που συμμετείχαν είδαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων χωρίς να το επιλέξουν. Επιπλέον, «Το 17% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, δέχτηκαν κάποιου είδους παρενόχληση. Αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν ότι το 34% των παιδιών δεν το ανέφερε πουθενά» τόνισε λέγοντας ότι από αυτό φαίνεται ότι πρέπει να δημιουργήσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις