Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αίγυπτος: Γραμμένη στα ελληνικά η αρχαιότερη συνταγή
ΕΛΛΑΔΑ

Αίγυπτος: Γραμμένη στα ελληνικά η αρχαιότερη συνταγή

Αίγυπτος: Η αρχαιότερη συνταγή που έχει φακές και είναι γραμμένη στα ελληνικά

Η παλαιότερη γραπτή συνταγή που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο χρονολογείται περίπου στο 300 μ.Χ. Αυτή η συνταγή για κόκκινες φακές καταγράφηκε σε ένα πάπυρο γραμμένο στην ελληνική γλώσσα. Όπως αναφέρεται στη LiFO, το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων δημοσίευσε ένα βίντεο που αναδεικνύει τη μαγειρική στην Αίγυπτο και παρουσιάζει αυτήν την αρχαία συνταγή που είναι η παλαιότερη γνωστή στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Η ανακάλυψη επιβεβαίωσε ότι η συνταγή του τρίτου αιώνα είτε συντάχθηκε εκεί από κάποιον που γνώριζε την ελληνική γλώσσα είτε μπορεί να είχε προέλθει αρχικά από την Ελλάδα. Αυτό υποδηλώνει την πιθανή επίδραση της ελληνικής κουλτούρας στην αιγυπτιακή κουζίνα. Παρά το γεγονός ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατανάλωναν φακές από την προϊστορική περίοδο, περίπου το 4000 π.Χ., η εμφάνιση της συνταγής στα ελληνικά σημαίνει ότι αυτό το φαγητό ενσωματώθηκε στην ελληνική διατροφή.

Συνταγή για αρχαίο αιγυπτιακό πουρέ φακής:

  • 2,5 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 + 1/4 φλιτζάνι κόκκινες φακές
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού άνηθο

Ανακατεύουμε με ένα εμβαπτιζόμενο μπλέντερ.

Ζεσταίνουμε μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.

Ο ελληνικός πολιτισμός στην Αίγυπτο

Η αλληλεπίδραση μεταξύ του αιγυπτιακού και ελληνικού πολιτισμού χρονολογείται από πολλές χιλιετίες πριν. Οι Έλληνες κατοικούσαν στην Αίγυπτο από την αρχαιότητα, όπως καταγράφεται από τον Ηρόδοτο που επισκέφτηκε την Αίγυπτο τον 4ο αιώνα π.Χ. και περιγράφει ότι οι Έλληνες ήταν μία από τις πρώτες ξένες ομάδες που εγκαταστάθηκαν στη χώρα. Σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη, η μυθολογική Ρόδια Ακτίς και οι Αθηναίοι συνέβαλαν στην κατασκευή πόλεων στην Αίγυπτο πριν από τον μεγάλο κατακλυσμό.

Ενώ οι περισσότερες ελληνικές πόλεις καταστράφηκαν κατά τον κατακλυσμό, οι ελληνικές πόλεις στην Αίγυπτο επέζησαν. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο φαραώ Ψαμμύτιχος Α’ τοποθέτησε φρουρά ξένων μισθοφόρων στη Δάφνη, περιλαμβάνοντας Κάρες και Έλληνες από την Ιωνία. Στον 7ο αιώνα π.Χ., ιδρύθηκε η πόλη της Ναυκράτιδος, η πρώτη μόνιμη ελληνική αποικία στην Αίγυπτο, συμβάλλοντας στη σύνδεση και ανταλλαγή μεταξύ του ελληνικού και αιγυπτιακού πολιτισμού.

Η σύγχρονη εποχή

Η ελληνική παρουσία εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά εμφανής στην Αλεξάνδρεια διατηρώντας μια διαρκή ιστορική κληρονομιά. Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Αίγυπτο στις αρχές των εκστρατειών του ενώ ίδρυσε την πόλη της Αλεξάνδρειας. Σεβάστηκε τις φαραωνικές θρησκείες και έθιμα ανακηρύσσοντας τον εαυτό του ως Φαραώ της Αιγύπτου. Η Αλεξάνδρεια, στην εποχή των Πτολεμαίων, ήταν εξαιρετικά επιφανής, γνωστή για τον Φάρο της Αλεξάνδρειας και τη Μεγάλη Βιβλιοθήκη της. Η πόλη κατέλαβε σημαντική θέση στην αρχαία Μεσόγειο αναδεικνύοντας την ισχύ της δεύτερη μετά τη Ρώμη.

Στη σύγχρονη εποχή, Έλληνες επανήλθαν στην Αλεξάνδρεια τον 18ο και 19ο αιώνα. Μετά την Επανάσταση του 1821, νέο κύμα μετανάστευσης οδήγησε στην αρχή της ευρωπαϊκής εποχής της πόλης. Η αναχώρηση των Ελλήνων από την Αίγυπτο στα 1930-40 συνδέεται με την εφαρμογή νόμων που επηρέασαν την οικονομία. Οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής περιόδου οδήγησαν σε μια νέα φάση μετανάστευσης και αναζήτησης νέας πατρίδας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις