Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

13

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Κώτσηρας: Αναβαθμίζουμε τη σχέση του μητροπολιτικού κέντρου με τον απόδημο ελληνισμό
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Κώτσηρας: Αναβαθμίζουμε τη σχέση του μητροπολιτικού κέντρου με τον απόδημο ελληνισμό

Επίσκεψη του υφυπoυργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες

Τη διαχρονική συνεισφορά της ελληνικής ομογένειας του Βελγίου και τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην αναβάθμιση της σχέσης του μητροπολιτικού κέντρου με τον απόδημο ελληνισμό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, όπου είχε σειρά επαφών με μέλη της ομογένειας και της νεότερης διασποράς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ειδικότερα, ο κ. Κώτσηρας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ομογένειας στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, τους οποίους ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των αποδήμων. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε ιδίως στην επιστολική ψήφο, που θα ισχύσει από τις ερχόμενες ευρωεκλογές, και κάλεσε τους εκπροσώπους των οργανώσεων να συμβάλουν με την εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτουν, «ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπατριώτες μας να αξιοποιήσουν την ευκαιρία» που τους δίνεται.

Επιπλέον, ο υφυπουργός ενημέρωσε τους ομογενείς για το Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό, το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών, και τους ενθάρρυνε να υποβάλουν σχόλια και προτάσεις. Πρόκειται, όπως εξήγησε ο κ. Κώτσηρας, για ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο, με ορίζοντα τετραετίας, για τη στήριξη του απόδημου ελληνισμού και την ενίσχυση των δεσμών του με τη μητέρα-πατρίδα.

Ποιοι έλαβαν μέρος στη συνάντηση

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, της ελληνικής κοινότητας Αμβέρσας, της AHEPA, του συλλόγου «Αργώ», του συλλόγου Ελλήνων υπαλλήλων διεθνών οργανισμών, του διαπολιτιστικού κέντρου και ένωσης Πελοποννησίων, των συλλόγων Ποντίων, Κρητών και Ηπειρωτών Βρυξελλών, του Ελληνικού Ινστιτούτου πολιτιστικής διπλωματίας καθώς και ομογενείς δημοτικοί σύμβουλοι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υφυπουργός επισκέφθηκε το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο Βρυξελλών, συνομίλησε με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές και τόνισε τη σημασία της προώθησης της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό και της ελληνομάθειας, τόσο με την παραδοσιακή της μορφή όσο και με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Δεκτός από τον Αθηναγόρα

Επίσης, ο κ. Κώτσηρας έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Βελγίου και Έξαρχο Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα. Στη συνάντηση ο κ. Κώτσηρας εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας προς την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και εξήρε το πολυσχιδές της έργο. Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός συμμετείχε σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας «BrainReGain-Ελληνισμός εν δράσει» με θέμα την προσέλκυση ταλέντων και τον επαναπατρισμό εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα. Ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόζονται για την προσέγγιση των νέων που εγκατέλειψαν τη χώρα μας κατά την περίοδο της κρίσης και στις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται για τον επαναπατρισμό τους, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αλλάζει», γίνεται «πιο ελκυστική» και αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους Έλληνες της Διασποράς.

Τέλος, επισκέφθηκε τα εγκαίνια έκθεσης ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών και προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που πραγματοποιείται στο κτίριο Paul-Henri Spaak του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιου Κυμπουρόπουλου και με την υποστήριξη του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών. «Οι ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, οι παραδοσιακοί μας χοροί και τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας μας», σημείωσε ο κ. Κώτσηρας σε χαιρετισμό του προς τους επισκέπτες. Υπογράμμισε δε τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της άσκησης δημόσιας διπλωματίας, για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, βασικού στοιχείου της θετικής εικόνας της χώρας μας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις