Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

22

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ευρωεκλογές 2024 ΝΔ – Δημοσκοπήσεις: Θα φέρει φθορά ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2024 ΝΔ – Δημοσκοπήσεις: Θα φέρει φθορά ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια;

Ευρωεκλογές 2024 ΝΔ: Οι μετρήσεις δείχνουν ότι θα πάρει πάνω από 34%

Δεν βλέπει φθορά της κυβέρνησης σε βάθος χρόνου από το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο δημοσκόπος Ζαχαρίας Ζούπης. Ο υπεύθυνος της εταιρείας Opinion Poll, από τις μετρήσεις που έχει διενεργήσει τις τελευταίες ημέρες, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Real fm και τον Γιάννη Παπαγιάννη, εκτίμησε ότι το κόμμα της ΝΔ θα κινηθεί από 33,5%-36%, μεγαλύτερα ποσοστά δηλαδή από τις ευρωεκλογές του 2019 που η ΝΔ πήρε 33%. Στο ερώτημα που οφείλεται η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Ζαχαρίας Ζούπης εκτίμησε ότι οφείλεται στην αποδοχή που έχει ο ίδιος στον χώρο του κέντρου και στην απουσία ισχυρών πολιτικών αντιπάλων.

«Καταρχάς να πούμε ότι η τελευταία περίοδος ήταν πολιτικά διαβολεμένη. Συζητιόταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, σε εξέλιξη ήταν τι θα γίνει με το αγροτικό πρόβλημα, η αντιπαράθεση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και οι καταλήψεις, με αποκορύφωμα ό,τι έγινε με τον server για τις εξετάσεις των παιδιών και σταθερά το πρόβλημα της ακρίβειας που εξακολουθεί να ταλανίζει και παίρνει συνέχεια και νέες διαστάσεις στη ζωή του μέσου νοικοκυριού.

Θολό το τοπίο μέχρι τις ευρωεκλογές

Η συζήτηση αυτή φόρτισε, για τα ομόφυλα που με ρωτάτε, προφανώς σε πρώτο χρόνο θα υπάρχουν, σε συνδυασμό και με τα άλλα προβλήματα, επιδράσεις στους πολιτικούς συσχετισμούς και υπάρχει και μια κινητικότητα», είπε αρχικά ο Ζ. Ζούπης. «Σε πρώτο χρόνο θα υπάρχει μια φθορά από το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Δεν νομίζω όμως ότι το δεύτερο και τρίτο κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εισπράττουν κάτι. Νομίζω ότι αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα και ο «Κανένας».

Είναι πολύς ο χρόνος ως τις ευρωεκλογές αλλά αυτή τη στιγμή θα το περιέγραφα με μια φράση: το τοπίο μέχρι τις ευρωεκλογές είναι θολό. Από τα θέματα που περιέγραψα πριν είναι σαν να έχει σηκωθεί πολλή σκόνη που δυσκολεύεσαι να δεις μέσα από εκεί. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στις ευρωεκλογές η ψήφος θα είναι πιο χαλαρή. Θυμίζω ότι το 2019 η ΝΔ πήρε 33% στις ευρωεκλογές και δύο μήνες αργότερα, στις εθνικές εκλογές πήρε 40%», πρόσθεσε.

«Για τη ΝΔ οι έρευνες δείχνουν σήμερα από ένα 33,5% ως 36% στις ευρωεκλογές. Δηλαδή πάνω από τα ποσοστά του 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κυριαρχήσει στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς. Επίσης να τονίσω ότι τον βλέπει θετικά και το 1/4 αυτών που αυτοκαθορίζονται Κεντροαριστεροί. Θέλω να τονίσω ότι στην τελευταία έρευνα που δημοσιεύσαμε πρώτος στον χώρο της Κεντροαριστεράς κατάλληλος για πρωθυπουργός έβγαινε ο «Κανένας» και δεύτερος με 29% ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα κάποιων χαρακτηριστικών που συνδέονται με το προφίλ του πρωθυπουργού στη διακυβέρνηση. Δηλαδή γίνεται δεκτό, σε μεγάλο βαθμό, ότι έχει διαχειριστεί κρίσεις, ότι υπάρχει μια αποτελεσματικότητα και ότι βρίσκεται σε μια άλλη κατηγορία από τους άλλους που δεν μπορούν να τον αμφισβητήσουν. Όταν οι διαφορές στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός είναι στο 38-40% (Μητσοτάκης) στο 7-10% (Κασσελάκης, Ανδρουλάκης) είναι τεράστια η διαφορά», κατέληξε ο επικεφαλής της Opinion Poll.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις