Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Μπλε κάρτα: Ο νέος κανονισμός στο ποδόσφαιρο
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μπλε κάρτα: Ο νέος κανονισμός στο ποδόσφαιρο

Μπλε κάρτα: Οι δύο επιλογές για την κάρτα στον τερματοφύλακα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Από την προηγούμενη εβδομάδα, η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα έχει διχαστεί από την την πρόταση Διεθνούς Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB) για την εφαρμογή της μπλε κάρτας στο δημοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη. Η μπλε κάρτα σύμφωνα με την πρόταση της IFAB, θα εισαχθεί στο ποδόσφαιρο, αρχικά δοκιμαστικά, ως μέρος αντιμετώπισης των αντικανονικών ενεργειών των παικτών και σύμφωνα με αυτή οι ποδοσφαιριστές θα απομακρύνονται από το γήπεδο για δέκα λεπτά εάν διαπράξουν σκληρό φάουλ ή διαμαρτυρηθούν.

Το ενδεχόμενο της ένταξης της μπλε κάρτας στο τσεπάκι του διαιτητή έχει σηκώσει σκόνη. Κάποιοι συμφωνούν με τις συγκεκριμένες αλλαγές στο ποδόσφαιρο, άλλοι πάλι τις θεωρούν αστείες. Για τη νέα αυτή κάρτα έχουν γίνει αναλύσεις επί αναλύσεων, ωστόσο ενδιαφέρον έχει να μάθουμε τι συμβαίνει εάν ο ρεφ δείξει μπλε κάρτα σε έναν τερματοφύλακα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph οι επιλογές ενός προπονητή σε περίπτωση μπλε κάρτας στον κίπερ είναι δύο.

Α) Ο εκάστοτε προπονητής με τον τερματοφύλακα του στον… πάγο για δέκα λεπτά εξαιτίας της μπλε τιμωρίας θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει έναν ποδοσφαιριστή, όχι κίπερ, για να καλύψει τη θέση μέχρι να περάσουν τα δέκα λεπτά.

Β) Ο προπονητής μπορεί να βάλει τερματοφύλακα από τον πάγκο, αλλά τότε εκείνος μπαίνει μέσα για μόνιμα και όχι για δέκα λεπτά, οπότε εδώ επί της ουσίας έχουμε αλλαγή εφόσον υπάρχει το δικαίωμα αλλαγής.

Θυμίζουμε πως η μπλε κάρτα δεν έχει περάσει στις μεγάλες διοργανώσεις για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς θα αναμένεται να γίνουν βελτιώσεις στον κανονισμό και περισσότερη μελέτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις