Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / MAGURA: Ένας συνδυασμός που «σκοτώνει»
ΚΟΣΜΟΣ

MAGURA: Ένας συνδυασμός που «σκοτώνει»

Drone σε τζετ σκι

Τα νυχτερινά πλάνα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ουκρανοί έδειχναν Ρώσους να πυροβολούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς έτρεχαν προς το Ivanovets , πριν τουλάχιστον δύο από αυτά  το χτυπήσουν πλευρικά, προκαλώντας τεράστιες εκρήξεις και εν τέλει την βύθισή του. Το μόνο που χρειάστηκαν ήταν έξι θαλάσσια μη επανδρωμένα οχήματα, που κινούνταν με τζετ σκι, για να καταστρέψουν το πολεμικό ρωσικό πλοίο την περασμένη εβδομάδα, όπως περιγράφει στο CNN χειριστής drone, της ομάδας που βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι  το Ivanovets, υπέστη πολλαπλά χτυπήματα στο κύτος του, ενώ βρισκόταν σε κολπίσκο της ρωσοκρατούμενης χερσόνησου της Κριμαίας.

Όπως είπε ο άνδρας  που προσδιορίζεται με το διακριτικό κλήσης «13», στο CNN ότι χρησιμοποιήθηκαν δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη “MAGURA” στην επίθεση, έξι από τα οποία χτύπησαν το ρωσικό πολεμικό πλοίο – η τελευταία ντροπιαστική απώλεια για τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Ο  «13»  είναι μέλος μιας ειδικής μονάδας της υπηρεσίας αμυντικών πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR), η οποία έχει συνδεθεί με μια σειρά επιθέσεων στην Κριμαία αλλά και μέσα στην Ρωσία, χρησιμοποιώντας συχνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχουν την ικανότητα να πλήττουν  στόχους πολύ πιο μακριά  από το βεληνεκές των συμβατικών όπλων του ουκρανικού οπλοστασίου.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη “MAGURA” έχουν μήκος μόλις λίγα μέτρα και κινούνται με τζετ σκι, δήλωσε ο πιλότος, αλλά έχουν μεγάλη εμβέλεια, περίπου 800 χιλιομέτρων (σχεδόν 500 μίλια), δίνοντας στη μονάδα του την ελευθερία να τα εκτοξεύει από τις ακτές της Ουκρανίας εναντίον στόχων στην Κριμαία. Όπως διευκρινίζει πάντως το CNN, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι τα εντυπωσιακά πλάνα  που δόθηκαν από τους Ουκρανούς στην δημοσιότητα  αφορούν την  βύθιση  του Ivanovets

Εκκλήσεις για περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Το Κίεβο στρέφεται όλο και περισσότερο στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξισορροπήσει τους συσχετισμούς με τη Ρωσία. Οι υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μόσχας έχουν απειληθεί, από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ρωσικό τερματικό σταθμό πετρελαίου περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Πετρούπολης. «Είναι τα μη επανδρωμένα συστήματα – όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – μαζί με άλλους τύπους προηγμένων όπλων, που εξασφαλίζουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αποφύγει η Ουκρανία να εμπλακεί σε έναν πόλεμο θέσεων, όπου δεν διαθέτουμε το πλεονέκτημα», έγραψε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Βαλερί Ζαλούζνι , σε άρθρο του στο CNN την περασμένη εβδομάδα.

Από την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 η Ουκρανία δεν έχει πλέον λειτουργικό ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά η βύθιση του Ivanovets είναι μια ακόμη νίκη στην εκστρατεία της Ουκρανίας κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Το πιο αξιοσημείωτο από τα χτυπήματά της ήταν η επίθεση στο Moskva τον Απρίλιο του 2022, η οποία ανάγκασε τη Ρωσία να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί κοντά σε περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία.

«Δουλειά  χρυσοχόου»

Ο αντίκτυπος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον πόλεμο κατά της Ρωσίας είναι εντυπωσιακός, αλλά πρόκειται για ντελικάτη δουλειά, δήλωσε ο  χειριστής του drone στο CNN. «Το σημαντικότερο είναι να αισθάνεσαι το drone», είπε «Αν το πιέσεις λίγο, μπορεί να χάσεις τον έλεγχό του. Θα έλεγα ότι είναι σαν δουλειά χρυσοχόου». Ελέγχονται από μακριά μέσω σύνδεσης Starlink, ενώ μπορούν επίσης να προγραμματιστούν εκ των προτέρων για μακρινά ταξίδια στη Μαύρη Θάλασσα.

Ένας χειριστής παρακολουθεί συνεχώς τον διάπλου, δήλωσε ο ίδιος, ενώ η τελική διαδρομή στους στόχους ελέγχεται συχνά χειροκίνητα. Το ωφέλιμο φορτίο των 250 κιλών (551 λίβρες) του drone μπορεί να αυξηθεί στα 300 κιλά, πρόσθεσε, «αλλά δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο». Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και εναντίον ορισμένων από τα πιο ισχυρά πλοία του στόλου της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα.

Με μήκος σχεδόν έξι μέτρων, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι επιβλητικά έξω από το νερό. Αλλά όταν επιπλέουν, αποτελούν δύσκολο στόχο για τους αμυνόμενους Ρώσους «Είναι αρκετά δύσκολο να τα δει κανείς, ειδικά στην ανοιχτή θάλασσα. Αυτό το μέγεθος καθιστά μεν δύσκολο τον έλεγχό τους εν μέσω των θαλάσσιων κυματισμών αλλά επίσης καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τον εχθρό να τα χτυπήσει», δήλωσε.

Σε μια επίδειξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, το CNN είδε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος – πανομοιότυπο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του ΙIvanovets – να παίρνει κλειστές στροφές με μεγάλη ταχύτητα . Είναι ευέλικτο από τον σχεδιασμό του, δήλωσε ο πιλότος. «Κανένα πολεμικό πλοίο δεν μπορεί να είναι τόσο ευέλικτο όσο αυτά τα drones», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις