Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσμα διαφθοράς στο Λιμενικό
ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσμα διαφθοράς στο Λιμενικό

Αξιωματικός "λαδωνόταν"

Ίσως δεν έχει προηγούμενο στα «χρονικά» των υποθέσεων διαφθοράς, κρατικών υπαλλήλων που αποκαλύπτονται, κατά καιρούς από τις Αρχές. Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, που υπηρετούσε σε Λιμενικό Σταθμό της Κρήτης, συνελήφθη από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ για χρηματισμό, ο οποίος είχε δύο επίπεδα.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Το ένα ήταν η «ταρίφα», που όριζε για να μην ελέγχονται εμπορικά πλοία που απέπλεαν και το δεύτερο οι δωροδοκίες να γίνονται και σε ποσότητες λαθραίων τσιγάρων!!! Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, ανάλογα με την περίπτωση, λάμβανε κατά το κατηγορητήριο των Εσωτερικών Υποθέσεων, από 800 έως 2.000 ευρώ για κάθε εμπορικό που δεν ελεγχόταν. Σε ό,τι αφορά τα λαθραία τσιγάρα, βρέθηκαν στην κατοχή του 590 πακέτα που δεν έφεραν την ταινία φορολογίας του Κράτους και είναι άγνωστο προς ποια κατεύθυνση έφευγαν στη συνέχεια. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, «συνελήφθη  Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος εκτελούσε χρέη Λιμενοσταθμάρχη, διότι απαιτούσε και λάμβανε χρηματικά ποσά ή καπνικά προϊόντα από καπετάνιους εμπορικών πλοίων».

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, παράβαση του τελωνειακού κώδικα, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται ακόμα 9 ιδιώτες – εκπρόσωποι εταιρειών και καπετάνιοι, κατηγορούμενοι για δωροδοκία υπαλλήλου. «Προηγήθηκε ανώνυμη καταγγελία προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος», αναφέρεται ακόμη  «ο οποίος και ενημέρωσε την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς προέκυπτε ότι ο εν λόγω Αξιωματικός εξασφάλιζε τη διέλευση πλοίων χωρίς επιθεώρηση, απαιτώντας τσιγάρα και χρηματικά ποσά. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, μέσω εφαρμογής ειδικών ανακριτικών τεχνικών, αλλά και τη σταχυολόγηση και συσχέτιση δεδομένων που προέκυψαν, διακριβώθηκε η εγκληματική δράση του Αξιωματικού».

Στη συνέχεια, αναλύεται ο τρόπος δράστης του Υποπλοίαρχου:

«Εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως Λιμενοσταθμάρχης και παρόλο, που η επιθεώρηση πλοίων και ο έλεγχος προτεραιότητας αυτών δεν αναγόταν πλέον στα καθήκοντά του, προφασιζόταν κίνδυνο καθυστέρησης απόπλου των πλοίων ή δεν τηρούσε-  παρέλειπε τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ζητούσε από τους εκάστοτε καπετάνιους ή μέλη του πληρώματος χρηματικά ποσά και καπνικά προϊόντα, τα οποία και λάμβανε». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Alphafreepress, που αναφέρονται στο διαβιβαστικό προς την εισαγγελία, «σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, κατά το χρονικό διάστημα που εκτελούσε χρέη Λιμενοσταθμάρχη, ερχόταν σε επικοινωνία με εταιρίες και προέτρεπε τα διερχόμενα πλοία, τα οποία έχριζαν επιθεώρησης να διέρχονται κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να επιθεωρηθούν, ενώ στις περιπτώσεις που επισκεπτόταν ο ίδιος τα εκάστοτε πλοία απαιτούσε τσιγάρα και χρηματικά ποσά»…

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 594 πακέτα τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης και ένα κινητό τηλέφωνο. Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει διακριβωθεί η εμπλοκή του σε 7  περιπτώσεις, από το Δεκέμβριο του 2023 έως αρχές Φεβρουαρίου 2024. Όμως, κατά τις πληροφορίες του Alphafreepress, η έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ δεν σταματά εδώ.

Εχουν ληφθεί αντίγραφα από το Αρχείο της εν λόγω Υπηρεσίας, τα οποία, λένε οι Εσωτερικές Υποθέσεις, τα οποία σχετίζονται με ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τις διερευνώμενες πράξεις. Ετσι, μαζί με τις μαρτυρικές καταθέσεις και την εξέταση του κινητού τηλεφώνου του αξιωματικού, που κατασχέθηκε αναμένεται να προκύψουν ακόμη περισσότερα στοιχεία για τους μη ελέγχους και τις δωροδοκίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις