Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Κάν’ το όπως το ρεύμα» –  Τα χρέη των ενοικιαστών στην ΕΥΔΑΠ βαραίνουν την ιδιοκτησία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κάν’ το όπως το ρεύμα» –  Τα χρέη των ενοικιαστών στην ΕΥΔΑΠ βαραίνουν την ιδιοκτησία

Ειδικά στους λογαριασμούς ύδατος τα χρέη βαραίνουν το ακίνητο και όχι την μίσθωση  - Ο λογαριασμός δεν παραγράφεται στην 5ετία

Στα ενοικιαζόμενα ακίνητα οι λογαριασμοί ρεύματος βαραίνουν τον ενοικιαστή και τον ΑΦΜ του. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με το νερό, για τις οφειλές του οποίου ο τελικός υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης και όχι ο ενοικιαστής. Και τα χρέη αυτά φουσκώνουν και δεν παραγράφονται στην 5ετία! Με παρέμβαση προς στην διοίκηση της ΕΥΔΑΠ η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να αλλάξει αυτό το καθεστώς και οι ενοικιαστές να είναι υπεύθυνοι για τα συμβόλαια τους ενώ τα χρέη πρέπει να παραγράφονται στην πενταετία.

Κανονικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να φροντίζουν ώστε οι ενοικιαστές τους να εξοφλούν, πριν αποχωρήσουν από το ακίνητο, τυχόν οφειλόμενους λογαριασμούς νερού. Βάσει του Κανονισμού Ύδρευσης, ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής ενός ακινήτου είναι συνυπόχρεοι απέναντι στην ΕΥΔΑΠ. Τα χρέη βαρύνουν το ακίνητο και υπεύθυνος για την πληρωμή τους είναι εν τέλει ο ιδιοκτήτης. Έτσι, πρέπει να ελέγχεται συχνά η πληρωμή των λογαριασμών αυτών, όπως και των κοινοχρήστων!

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ

Σε επιστολή προς την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρεται στην χρέωση αστρονομικών ποσών σε βάρος των ανυποψίαστων εκμισθωτών κάτι που «θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι συμβάσεις παροχής ύδατος συνάπτονται με τους ενοικιαστές των ακινήτων. Ετσι, υπεύθυνοι για την πληρωμή του καταναλισκομένου ύδατος και των συνεισπραττομένων τελών θα είναι οι καταναλωτές του και όχι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, όπως ακριβώς ισχύει τόσο πανελλαδικά στις συμβάσεις παροχής ρεύματος της ΔΕΗ και όλων των άλλων παρόχων, όσο και στην ΕΥΑΘ της Θεσσαλονίκης». Η ΕΥΔΑΠ από την πλευρά της τονίζει πως δεν είναι τακτοποιημένοι όλοι οι πελάτες της ΕΥΔΑΠ και το σχετικό μητρώο της εταιρείας είναι ελλιπές».

Οι ιδιοκτήτες όμως απαντούν πως «η εν λόγω δικαιολογία δεν ευσταθεί γιατί το ζητούμενο εν προκειμένω δεν είναι η ταυτοποίηση των ιδιοκτητών, αλλά η ταυτοποίηση των χρηστών-καταναλωτών του νερού». Πάντως το πρόβλημα αυτό έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια από μερίδα ενοικιαστών που είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης και της εξόφλησης των λογαριασμών υδροληψίας, ενώ, ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις, η ΕΥΔΑΠ καθυστερεί να αφαιρέσει τους μετρητές παρά τη μακρόχρονη καθυστέρηση πληρωμής των λογαριασμών από τους ενοικιαστές των ακινήτων και δεν ειδοποιεί εγκαίρως τους ιδιοκτήτες για τη συσσώρευση σοβαρών οφειλών σε βάρος τους.

Εξάλλου η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να καθοριστεί ρητά η πενταετία ως χρόνος παραγραφής των αξιώσεων της ΕΥΔΑΠ κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, και ιδιαίτερα των καθολικών διαδόχων τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις