Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / F16 Τουρκία: Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι»
ΚΟΣΜΟΣ

F16 Τουρκία: Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι»

F16 Τουρκία: Στη θάλασσα του Μαρμαρά και της Σμύρνης μπήκαν τα θεμέλια για τη χιλιόχρονη ιστορία μας, είπε απευθυνόμενος σε στελέχη του κυβερνώντος AKP

Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από τη στιγμή που οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό άλλων 79 και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε στην εμπρηστική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας. Μιλώντας στους υποψήφιους του κόμματός του για τις δημοτικές εκλογές στην Σμύρνη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη»! «Οι περιοχές του Μαρμαρά και του Αιγαίου είναι οι περιοχές που φυτεύτηκαν τα πρώτα θεμέλια της χιλιόχρονης ιστορίας μας» συμπλήρωσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος. Όπως είναι γνωστό, η τακτική που ακολούθησε ο Τούρκος πρόεδρος το προηγούμενο διάστημα να απέχει από την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της χώρας μας ήταν καταλυτική για να πάρει η Τουρκία το «ναι» από το Κογκρέσο για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πάντως ότι οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν σχετίζονται και με τις εσωτερικές διεργασίες στην Τουρκία καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι η Τουρκία από συμπαραγωγός των F-35 βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια να είναι εκτός προγράμματος για το μαχητικό 5ης γενιάς που θα προμηθευτεί η Eλλάδα και τώρα πανηγυρίζει για την απόκτηση των f-16. Όπως έγινε γνωστό από τις ΗΠΑ, η Δημοκρατία της Τουρκίας ζήτησε να αγοράσει 40 νέα αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει 79 υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 σε επίπεδο Viper.

Δεν αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή λέει το Αμερικανικό ΥΠΕΞ

Στην επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο για την πιθανή πώληση και αναβάθμιση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

«Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Τουρκία να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει τον στόλο των αεροσκαφών F-16, καθώς τα παλαιότερα αεροσκάφη F-16 πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους. Αυτά τα νέα και ανακαινισμένα αεροσκάφη θα παρέχουν στην Τουρκία ένα στόλο εκσυγχρονισμένων πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων που θα της επιτρέψουν να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει αεροσκάφη F-16 και δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα αεροσκάφη και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της» αναφέρει επίοης η επιστολή η οποία καταλήγει ως εξής: «Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις