Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γέμισε το διαδίκτυο με πορνογραφικές φωτογραφίες της Τέιλορ Σουίφτ
ΚΟΣΜΟΣ

Γέμισε το διαδίκτυο με πορνογραφικές φωτογραφίες της Τέιλορ Σουίφτ

Τεχνητή νοημοσύνη - Τέιλορ Σουίφτ: Η χυδαία επίθεση στην τραγουδίστρια ανησυχεί τους πολιτικούς αναλυτές και υπάρχει λόγος γι' αυτό

Πλήθος φωτογραφιών που απεικονίζουν την Τέιλορ Σουίφτ να ποζάρει προκλητικά, οι οποίες φτιάχτηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, κατέκλυσαν τα social media. Πρόκειται για μία χυδαία απεικόνιση της τραγουδίστριας, κάτι που αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει σε έναν άνθρωπο η τεχνολογία αυτή, με την ικανότητά της να δημιουργεί πειστικές, αληθοφανείς απεικονίσεις κάποιου.

Οι φωτογραφίες αυτές της Τέιλορ Σουίφτ πάρθηκαν από εμφάνισή της κατά τη διάρκεια ενός αγώνα των Kansas City Chiefs, στον οποίο αγωνίζεται ο σύντροφός της. Παρότι το υλικό αυτό αφαιρέθηκε από τις περισσότερες πλατφόρμες στα social media, είναι ευρέως γνωστό πως τίποτα στο διαδίκτυο δεν εξαφανίζεται για πάντα. Το περιστατικό αυτό έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια χρονιά προεδρικών εκλογών και οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με το πώς παραπλανητικές εικόνες και βίντεο που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ηγηθούν προσπαθειών παραπληροφόρησης και τελικά να διαταράξουν την ψηφοφορία.

Η εκμετάλλευση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης εξαπλώνεται ταχύτερα από ποτέ

«Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των τρόπων με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη εξαπολύεται για πολλούς κακόβουλους λόγους, χωρίς να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία του δημόσιου χώρου», ανέφερε στο CNN ο διευθυντής της Memetica, ένα πρακτορείο ψηφιακών ερευνών. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η εκμετάλλευση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία δυνητικά επιβλαβούς περιεχομένου που στοχεύει όλους τους τύπους δημόσιων προσώπων αυξάνεται γρήγορα και εξαπλώνεται ταχύτερα από ποτέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν διαθέτουν πραγματικά αποτελεσματικά σχέδια για την παρακολούθηση του περιεχομένου τους», τόνισε χαρακτηριστικά. Η πλατφόρμα Χ για παράδειγμα, έχει σε μεγάλο βαθμό μειώσει την ομάδα του για τον συντονισμό του περιεχομένου και βασίζεται σε αυτοματοποιημένα συστήματα και αναφορές χρηστών. Η Meta προχώρησε εξίσου σε περικοπές στις ομάδες της που ασχολούνται με την παραπληροφόρηση και τις συντονισμένες εκστρατείες τρολ και παρενόχλησης στις πλατφόρμες της.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές από πού προήλθαν οι εικόνες που σχετίζονται με την Τέιλορ Σουίφτ, παρότι ορισμένες βρέθηκαν σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το Reddit. Το συμβάν ωστόσο συμπίπτει επίσης με την άνοδο των εργαλείων δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το Dall-E. Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένας πολύ ευρύτερος κόσμος μη ρυθμισμένων μη ασφαλών για την εργασία μοντέλων AI σε πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα.

«Αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης του περιεχομένου και της διακυβέρνησης των πλατφορμών, διότι αν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, οι εταιρείες AI, οι εταιρείες κοινωνικών μέσων, οι ρυθμιστικές αρχές και η κοινωνία των πολιτών δεν έχουν την ίδια γραμμή σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων, αυτό το είδος περιεχομένου θα συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται», κατέληξε.

Με πληροφορίες από CNN Business

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις