Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καύσιμα του μέλλοντος: Αυτή είναι η νέα βενζίνη που θα δώσει παράταση ζωής στους κινητήρες
PLUS

Καύσιμα του μέλλοντος: Αυτή είναι η νέα βενζίνη που θα δώσει παράταση ζωής στους κινητήρες

Πού πωλείται ήδη

Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η χρήση αυτού του ανανεώσιμου καυσίμου, η χρήση του οποίου είναι φιλικότερη προς το περιβάλλον και γι’ αυτό μπορεί να παρατείνει τη ζωή των συμβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Το 2035 θα σημάνει και το τέλος των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τα οποία φέρουν συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, στον δρόμο προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από εκπομπές ρύπων από την εξάτμιση. Για να παρατείνουν το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας αυτών των αυτοκινήτων πολλές εταιρείες παραγωγής συμβατικών καυσίμων έχουν στρέψει την προσοχή και τις επενδύσεις τους στην εξέλιξη ανανεώσιμων καυσίμων, βενζίνης και diesel. Τα ανανεώσιμα καύσιμα συμπεριλαμβάνουν τα καύσιμα βιομάζας και τα βιοκαύσιμα, τα συνθετικά και παραφινικά καύσιμα, τα οποία παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα βιοκαύσιμα είναι καύσιμα που βιοδιασπώνται και η παραγωγή τους γίνεται με τη χρήση φυτικών ή ζωικών λιπών και από ανακυκλωμένο λίπος που χρησιμοποιείται σε εστιατόρια.

a red car mirror

Η Repsol

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν αυτή τη στιγμή ένα από τα σημαντικότερα είδη εναλλακτικών καυσίμων καθώς αντιπροσωπεύουν το 4,4% της συνολικής κατανάλωσης στις μεταφορές εντός ΕΕ. Εφόσον η παραγωγή τους γίνει βιώσιμα τα βιοκαύσιμα μπορούν να περιορίσουν τις εκπομπές C02 και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.  Η Repsol είναι μία από τις εταιρείες που δραστηριοποιείται σχετικά έντονα στην παραγωγή και πώληση βιοκαυσίμων. Η εταιρεία αναμένεται να θέσει σε πλήρη λειτουργία τις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής βιοκαυσίμων που δημιούργησε στην Ισπανία, οι οποίες έχουν παραγωγική δυνατότητα έως και 250.000 τόνων βιοκαυσίμων ετησίως. Παράλληλα, οι Ισπανοί διαθέτουν ήδη ανανεώσιμα καύσιμα σε 60 πρατήριά τους στη χώρα αλλά και στη γειτονική Πορτογαλία, ενώ συλλέγουν φυτικά λίπη σε περισσότερα από 300 σημεία και σταθμούς ανεφοδιασμού στη χώρα. Μέχρι το τέλος του 2024 τα πρατήρια που παρέχουν 100% ανανεώσιμα καύσιμα αναμένεται να φτάσουν τα 600.

Πολύ σημαντικές είναι και οι τεχνολογικές εξελίξεις για τα ανανεώσιμα καύσιμα της Repsol αφού εκτός από βιοντίζελ, οι Ισπανοί θα διαθέσουν φέτος πιλοτικά, σε τρία πρατήριά τους 100% ανανεώσιμη βιοβενζίνη, την οποία εξέλιξε χάρη και στην εμπειρία που έχει αποκομίσει στους αγώνες που συμμετέχει, συγκεκριμένα στο MotoGP. Η μαζική παραγωγή αυτού του νέου τύπου καυσίμου αποτελεί ακόμη πρόκληση για τη Repsol καθώς οι βιομηχανικές διαδικασίες που απαιτούνται βρίσκονται ακόμη υπό εξέλιξη. Το θετικό είναι ότι τα 100% ανανεώσιμα καύσιμα των Ισπανών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα συμβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους χωρίς να χρειάζονται μετατροπές στους κινητήρες και τα συστήματα τροφοδοσίας τους, με άμεση μείωση των εκπομπών CO2.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις