Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / «Ο Θεός με κάλεσε να βγω από τη ντουλάπα» – O πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος
ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Θεός με κάλεσε να βγω από τη ντουλάπα» – O πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος

«Είναι απαίσιο πράγμα να στέκεσαι σε έναν άμβωνα και να ενθαρρύνεις τους ανθρώπους να ζήσουν μια αυθεντική ζωή όταν ξέρεις ότι δεν είσαι αυθεντικός», λέει ο 76χρονος Τζιν Ρόμπινσον, πρώην επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Νιου Χαμσάιρ

Έχουν περάσει 20 χρόνια από την ημέρα που ο Τζιν Ρόμπινσον έγραψε ιστορία, όντας ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος της χριστιανικής εκκλησίας. Ο Τζιν Ρόμπινσον αποτέλεσε παγκόσμια προσωπικότητα όταν εξελέγη επίσκοπος το 2003 για να υπηρετήσει την Επισκοπική Εκκλησία του Νιου Χαμσάιρ και τότε αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος. Εκείνη την ημέρα φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο κάτω από το επισκοπικό του άμφιο και το ίδιο βράδυ -όπως υποστηρίζει- δέχθηκε την πρώτη απειλή κατά της ζωής του. Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη, ο επίσκοπος Ρόμπινσον χαρακτηρίστηκε ως ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην αγγλικανική εκκλησία. Για την εποχή που έγινε, η δήλωσή του αυτή ήταν γεγονός αμφιλεγόμενο και οδήγησε εκατοντάδες ενορίες να εγκαταλείψουν την Επισκοπική Εκκλησία πυροδοτώντας με αυτό τον τρόπο ένα είδους κίνημα εναντίον του. Από τότε ο Τζιν Ρόμπινσον έχει αφιερώσει τη ζωή του στην είσοδο της εκκλησίας στην LGBTQ+ κοινότητα αλλά και το αντίστροφο.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξής του στο CBS News, ανέφερε πως δεν φαινόταν να κρατά κρυφή την σεξουαλική του ταυτότητα και ότι ήταν ο Θεός που «τον κάλεσε να βγει από την ντουλάπα». Παράλληλα, ο Τζιν Ρόμπινσον τόνισε πως μπορεί εκείνος να ήταν ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος επίσκοπος, αλλά δεν ήταν ο πρώτος ομοφυλόφιλος επίσκοπος εν γένει.

Επίσκοπος Τζιν Ρόμπινσον: «Υπήρξαν πολλοί από εμάς, ας το ξεκαθαρίσουμε»

Ο 76χρονος πλέον επίσκοπος δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι σίγουρα δεν ήταν ο πρώτος ομοφυλόφιλος. «Υπήρξαν πολλοί από εμάς, ας το ξεκαθαρίσουμε. Είμαι απλώς ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος», σημείωσε μεταξύ άλλων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του και εξηγώντας τι ήταν αυτό που του έδωσε το θάρρος να εκδηλωθεί μετά τη χειροτονία του, ανέφερε πως «είναι απαίσιο πράγμα να στέκεσαι σε έναν άμβωνα και να ενθαρρύνεις τους ανθρώπους να ζήσουν μια αυθεντική ζωή όταν ξέρεις ότι δεν είσαι αυθεντικός».

«Γι’ αυτό ένιωσα ότι ο Θεός με κάλεσε να βγω από την ντουλάπα. Ξεχνάμε πόσο μεγάλη υπόθεση ήταν και πόσο δύσκολο ήταν και πόσοι άνθρωποι ήταν αντίθετοι και πόσο πόνο προκάλεσε σε πολλούς ανθρώπους», συμπλήρωσε παράλληλα ενώ τόνισε πως θα προτιμούσε να είναι γνωστός ως καλός επίσκοπος παρά ως ο γκέι επίσκοπος. «Τα μέσα ενημέρωσης θα με έκαναν τον γκέι επίσκοπο, είτε μου άρεσε είτε όχι. Έτσι, αυτό που αποφάσισα ήταν ότι, αν ήταν να γίνω ο γκέι επίσκοπος, τότε θα ήμουν ο καλύτερος γ@@@μένος γκέι επίσκοπος που θα μπορούσα ποτέ να γίνω», σημείωσε επίσης.

Σήμερα ως συνταξιούχος πλέον, αναπολεί με αγάπη τις επιλογές που έκανε, τη ζωή που έζησε και τους ανθρώπους που ενέπνευσε. Έχει ήδη τιμηθεί για το έργο του τόσο στην LGBTQ+ κοινότητα όσο και στην εκκλησία με ένα μικρό παρεκκλήσι που χτίστηκε στο όνομά του στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Θωμά. Μέσα στο παρεκκλήσι υπάρχει ένας χώρος φύλαξης της τέφρας επιλεγμένων μελών του εκκλησιάσματος, σύμφωνα με το CBS και υπάρχει ήδη ένα κουτί με το όνομα του Τζιν Ρόμπινσον. «Υπάρχει κάτι υπέροχο στο να ξέρεις ότι όλα αυτά έχουν διευθετηθεί. Πώς θα μπορούσα να θέλω κάτι περισσότερο από αυτό;», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Pink News

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις