Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Διαιτησία: Η απαξίωση θα συνεχιστεί
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διαιτησία: Η απαξίωση θα συνεχιστεί

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την ελληνική διαιτησία, που δυστυχώς από δικά της μόνο λάθη, δεκάδες τώρα χρόνια, έχει απαξιωθεί!

Ο πρώτος ξένος διαιτητής ήρθε στην Ελλάδα πριν από 100 χρόνια για το ντέρμπυ των αιωνίων!  Το θέμα της μετάκλησης ξένων διαιτητών άρχισε να γίνεται… μόδα στην χώρα μας! Ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1950. Τότε «η μετάκληση ξένων διαιτητών ήταν στην κορύφωσή της»! Είναι αλήθεια πως «ένα φεγγάρι και τα εννέα παιχνίδια της Α’ Εθνικής τα σφύριζαν μόνο ξένοι διαιτητές, αμφιβόλου ικανότητος»! Μάλιστα κάποιοι ήταν τόσο κακοί που ο χειρότερος Έλληνας θα σφύριζε σαφώς καλύτερα! Είπαμε. Ήταν όμως… μόδα!

 

Γεγονός αναμφισβήτητο είναι πως ο ερχομός ΚΆΘΕ εβδομάδα εννέα ξένων διαιτητών για να διευθύνουν τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, έγινε η αιτία της πλήρους απαξίωσης των Ελλήνων διαιτητών! Χαρακτηριστικά στον Τύπο της εποχής διαβάζουμε: «Η μετάκληση ξένων διαιτητών από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ήταν συνέπεια της πλήρους απαξίωσης των Ελλήνων στα μάτια και των οπαδών και των φιλάθλων». Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως «για να νικήσουν οι “μεγάλοι”», οι αγώνες παρατείνονταν κατά 10´ με 15 λεπτά μήπως και έβαζαν γκολ»! Να τονίσουμε πως εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις. Όμως παρόλα αυτά οι ξένοι διαιτητές το εφάρμοζαν, δίνοντας την ευκαιρία στις «μεγάλες» ομάδες να σημειώσουν γκολ και να κερδίσουν!

 

Η δεκαετία του 1950

Από τότε και σύμφωνα με τους συναδέλφους εκείνης της εποχής «οι ξένοι διαιτητές έρχονταν κυρίως για τα ντέρμπι. Μάλιστα οι ομάδες πλήρωναν όλα τα έξοδα. Ηρεμούσε ο κόσμος, διότι θεωρούσε πως το λάθος δεν ήταν προμελετημένο! Οι παράγοντες θεωρούσαν αδιανόητο να πλησιάσουν ξένο διαιτητή. Τότε δεν υπήρχε εμπιστοσύνη για να διευθύνουν Έλληνες τα ντέρμπι, διότι οι παράγοντες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού γνώριζαν πως μπορούσαν και οι μεν και οι δε να τους επηρεάσουν»! Ακόμη σε μια σελίδα αθηναϊκής εφημερίδας διαβάζουμε για «το πώς και ποιος θα την…έφερνε στον άλλον». Αλλά και για τον αποκλεισμό τους «είχαν δώσει και οι διαιτητές πολλά δικαιώματα»! Να πούμε πως «στην Αγγλία γίνονται πολλά λάθη. Όμως για τους Έλληνες διαιτητές έχει περάσει στο μυαλό των ανθρώπων ότι τα λάθη των δικών μας διαιτητών γίνονται από ανικανότητα»! Όλα αυτά για την δεκαετία του ‘50!

 

Η δεκαετία του 1960

Τι έγινε όμως τη δεκαετία του 1960 πριν από 65 χρόνια; Χαρακτηριστικά διαβάζουμε. «Μετά τη δεκαετία του 1960, ό,τι καλό υπήρχε στη διαιτησία κάηκε στον βωμό των σκοπιμοτήτων. Τώρα και ξένους να φέρουμε, θα υπάρχει η σκέψη πως και αυτούς κάποιοι θα επιδιώξουν να τους “πιάσουν” και ίσως έχουν δίκιο»! Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε πως η άποψη των Ελλήνων φιλάθλων είναι τόσο πολύ διαβρωμένη «που δεν πρόκειται να δεχθεί ότι και το λάθος του ξένου είναι ανθρώπινο». Μάλιστα όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν «η έλευση ξένων διαιτητών προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1960»!

 

Η μεγάλη κόντρα

Η μεγάλη «κόντρα» των αιωνίων ξεκίνησε το 1930 πριν από 95 χρόνια και συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου του 1930. Σε εκείνο το παιχνίδι διαιτητής ήταν ο Ιταλός Ρινάλντο Παλασίνα. Αυτή η κόντρα των αιωνίων στη δεκαετία του 1960 «βρέθηκε στο αποκορύφωμά της. Έτσι παρήλασαν από τα γήπεδά μας δεκάδες ξένοι διαιτητές διαφορετικών εθνικοτήτων, μέχρι και Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί, Μαλτέζοι, Τούρκοι, Κύπριοι και άλλοι! Η αντικειμενικότητά τους αμφισβητήθηκε πολύ έντονα, γιατί δεν έπεισαν ότι ήταν καλύτεροι από τους Έλληνες»!

Πρέπει να πούμε πως σύμφωνα με τον κανονισμό «αποφάσεις του διαιτητή για κάθε θέμα εντός του αγωνιστικού χώρου θεωρούνται οριστικές. Το σκορ του αγώνα δεν μπορεί να τροποποιηθεί μετά από το παιχνίδι, ακόμη και αν αργότερα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αποφάσεις (συμπεριλαμβανομένων των γκολ που μέτρησαν ή δεν μέτρησαν) ήταν λανθασμένες. Ένας διαιτητής μπορεί να αλλάξει την απόφαση του μονάχα κατά τη διάρκεια του αγώνα εάν συνειδητοποιήσει ότι έκανε λάθος ή αφού συμβουλευτεί ένα βοηθό διαιτητή ή τον τέταρτο διαιτητή ή τώρα τελευταία το VAR ρέφερι (η τελική απόφαση είναι του διαιτητή πάντως!), εφόσον το παιχνίδι δεν έχει αρχίσει εκ νέου ή δεν έχει ολοκληρωθεί»!

Πάντως εάν δεν αλλάξει κάτι στις ομάδες, εάν δεν γίνει κάποιο συνταρακτικό γεγονός για τη διαιτησία, ακόμη και από τη… Σελήνη διαιτητές να έλθουν, δεν θα υπάρξει καμία βελτίωση για το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις