Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σοβαρό κρούσμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό κρούσμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ

Συνελήφθησαν 2 αστυνομικοί για χρηματισμό και πληροφορίες για ελέγχους

Αστυνομικοί σε νησί του Αργοσαρωνικού, συνελήφθησαν για εκβιασμό ιδιοκτητών καταστημάτων και οικοδομών. Από τους πρώτους λάμβαναν χρήματα τόσο για να μη γίνονται έλεγχοι στις επιχειρήσεις όσο και για να πληροφορούν πότε επίκεινται έλεγχοι από αστυνομία, εθνική αρχή διαφάνειας, Ε.Φ.Κ.Α. και εφορία! Από οικοδόμους απαιτούσαν χρήματα για να μην προχωρήσουν σε συλλήψεις και ελέγχους για ύπαρξη άδειας εργασιών.

Του Πέτρου Καρσιώτη

 

Μέχρι και πληροφορίες για επικείμενους ελέγχους σε καταστήματα και επιχειρήσεις, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Ε.Φ.Κ.Α, της Εφορίας και βέβαια της ίδιας της Υπηρεσίας τους, κατηγορούνται ότι έδιναν, έναντι αμοιβής, δύο αστυνομικοί, που υπηρετούσαν σε νησί του Αργοσαρωνικού και συνελήφθησαν, μετά από μακρά έρευνα. Στη σύλληψή τους-αστυφύλακας-αρχιφύλακας-  προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, καθώς προέκυψαν στοιχεία ότι εκβίασαν τόσο ιδιοκτήτες καταστημάτων εν είδει «προστασίας από τους ελέγχους» αλλά και εργαζόμενους σε οικοδομικές εργασίες, απειλώντας ότι αν δεν πληρώσουν, θα συλληφθούν για παρανομίες. «Προηγήθηκε καταγγελία», αναφέρουν οι «αδιάφθοροι» της Αστυνομίας, «σύμφωνα με την οποία, αστυνομικός, λάμβανε χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και από άτομα, που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες ανέγερσης κτιρίων, προκειμένου να παραλείψει σχετικούς αστυνομικούς ελέγχους».

Από την έρευνα, που ακολούθησε, προέκυψε η εμπλοκή και δεύτερου αστυνομικού. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη η Αστυνομία στον πρώτο αστυνομικό, επισημαίνει: «Αστυνομικός, προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς απαιτούσε χρηματικά ποσά και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργαζόμενο σε οικοδομή, ενώ ακόμα ενημέρωνε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για επικείμενους ελέγχους από την Υπηρεσία του ή άλλες αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες υπηρεσίες. Συνολικά ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε 2 περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας, καθώς και 11 περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου».

 

Περιπολίες… παρανομίας

Για τον  δεύτερο αστυνομικό, αναφέρεται ότι: «Προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος εργαζομένων σε οικοδομικές εργασίες, καθώς, ευρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, πραγματοποιούσε ελέγχους σε εργοτάξια και οικίες όπου πραγματοποιούνταν οικοδομικές εργασίες, απαιτώντας από οικοδόμους ή ιδιοκτήτες κτισμάτων να του καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τους απειλούσε με σύλληψη. Συνολικά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε 2 περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας».

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, καθώς και στην κατοχή του ενός από τους δύο συλληφθέντες, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Το χρηματικό ποσό των 32.240 ευρώ, 4 κινητά τηλέφωνα, 2 δίκαννα και 1 μονόκαννο, κυνηγετικά όπλα, πλήθος φυσιγγίων, διαφόρων διαμετρημάτων, πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων, κυνηγετικό μαχαίρι και ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων, καθώς και μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης.

 

Οι συνομιλίες με εστιατόρια

Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που ερευνούσε πολλούς μήνες την υπόθεση, με σχετική εισαγγελική διάταξη και μέσα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες ιδιαίτερα του αστυφύλακα, έχουν συμπεριλάβει στη δικογραφία συνομιλίες του με εστιάτορα, τον οποίο ενημερώνει για επικείμενο έλεγχο του Ε.Φ.Κ.Α και τον οποίο προτρέπει «να ειδοποιήσει και άλλους ιδιοκτήτες καταστημάτων». Σε άλλη συνομιλία φέρεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να απαιτεί να αυξηθεί η αμοιβή του στα 150 ευρώ την εβδομάδα «γιατί τα πράγματα δυσκόλεψαν». Σε κάθε περίπτωση ακολουθούσαν απειλές για αυστηρούς ελέγχους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο αρχιφύλακας στην εξέτασή του από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και ενώ υπήρχαν έως τότε αποχρώσες ενδείξεις για συμμετοχή του στους εκβιασμούς και τις πληροφορίες, φέρεται να αποδέχεται τις κατηγορίες και να αποκαλύπτει ότι ήρθαν οι δύο αστυνομικοί σε ρήξη για το θέμα του μοιράσματος των χρημάτων»! Φέρεται να αποκάλυψε ακόμη ότι προκειμένου να μη βεβαιώνονται παραβάσεις τα ποσά που κατέβαλαν οι επιχειρηματίες ήταν από 100 έως και 2.000 ευρώ. Υπάρχει υποψία ότι οι εκβιαζόμενοι καταστηματάρχες και οικοδόμοι  είναι περισσότεροι και ίσως πολλά αποκαλύψει η εξέταση των κινητών τους τηλεφώνων, στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις