Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

06

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Έρχεται η επιστολική ψήφος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχεται η επιστολική ψήφος

«Για εμάς αυτό το ζήτημα δεν είναι δεξιό, δεν είναι αριστερό, δεν είναι κεντρώο, είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στο να βαθύνει τη δημοκρατία»

Tο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο οδεύει προς τη Βουλή, καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, τονίζει η Νίκη Κεραμέως. Αφορά τις Ευρωεκλογές και έχει στόχο να διευκολύνει όσους θέλουν να ψηφίσουν από το εξωτερικό αλλά κι εκείνους που πρέπει να κάνουν μεγάλα έξοδα για να επιστρέψουν στον τόπο κατοικία τους. Η κυρία Κεραμέως έδωσε μια πρώτη παρουσίαση του φακέλου της επιστολικής ψήφου διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν αναλυτικά βίντεο με οδηγίες. «Αυτόν τον φάκελο θα λάβει οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης δηλώσει στην πλατφόρμα ότι θέλει να ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου, είτε μένει στο εξωτερικό, είτε μένει στην Ελλάδα κι αυτή η πτυχή είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι εν δυνάμει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Του Γιώργου Αυτια 

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τα κόμματα και έχουν ενσωματωθεί και προτάσεις τους, ενώ έχουν προβλεφθεί όλες οι δικλείδες ασφαλείας που εξασφαλίζουν την ανωνυμία της ψήφου. Ο κ Μητσοτάκης αναφέρει: «Απευθύνομαι με ξεχωριστή συγκίνηση σε όλους εσάς. Τους Έλληνες, που αν και ζείτε και δημιουργείτε έξω από τα σύνορα της χώρας, αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι της. Πρεσβευτές της μητέρας-πατρίδας στα κράτη, όπου προκόβετε. Γέφυρες επικοινωνίας με τους λαούς τους. Και ζωντανά κύτταρα του Ελληνισμού, που τιμάτε τις ρίζες του προβάλλοντας παντού τις αξίες του.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι σχέσεις με τους Απόδημους ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα της Πολιτείας. Με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία την άρση όλων των εμποδίων στη συμμετοχή των εκτός Ελλάδας ψηφοφόρων στις εκλογές. Και, κυρίως, την καθιέρωση της Επιστολικής Ψήφου, ήδη από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ώστε όλοι να έχουν φωνή για όσα συμβαίνουν στον τόπο χωρίς έξοδα και ταλαιπωρία».

«Οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 9 Ιουνίου, εν μέσω τουριστικής περιόδου. Εποχικά εργαζόμενοι που δουλεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους δεν μπορούν να πληρώσουν για την μετακίνηση. Επίσης, άτομα με αναπηρία, φοιτητές οι οποίοι είναι εν μέσω εξεταστικής περιόδου, μαθητές τρίτης λυκείου, οι οποίοι θα δίνουν εκείνες τις μέρες πανελλαδικές, είναι κατηγορίες συμπολιτών μας, οι οποίοι οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν», τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Εσωτερικών. Καταργήθηκαν τα κριτήρια για παραμονή Χ χρόνου στην Ελλάδα και υποβολή φορολογικής δήλωσης. Στην αίτηση συμπληρώνεται και υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν δικαίωμα ψήφου.

Μέχρι τις 29 Απριλίου συμπληρώνεται η αίτηση με κωδικούς taxis

Η υπεύθυνη δήλωση που είναι το επώνυμο κομμάτι αποστέλλεται μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία στην Ελλάδα και ο φάκελος ανοίγεται από Επιτροπή Δικαστικών. Βλέπουν ότι πράγματι υπάρχει δικαίωμα ψήφου και στη συνέχεια φεύγει το επώνυμο στοιχείο και μένει μόνο το ανώνυμο η ψήφος, η οποία μπαίνει μέσα στην κάλπη, εξήγησε η υπουργός. Μέχρι τις 29 Απριλίου συμπληρώνεται η αίτηση με κωδικούς taxis. Το μείζον είναι ο φάκελος να έχει επιστρέψει μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών στις 5 το απόγευμα, Σάββατο 8 Ιουνίου, είπε η υπουργός συμπληρώνοντας:

«Από την πλατφόρμα, επιπλέον έρχεται και επιβεβαιωτικό μήνυμα στο κινητό για να διασφαλιστεί η ταυτοπροσωπία. Η πορεία του φακέλου, το λεγόμενο tracking είναι διαθέσιμο μέχρι που ο φάκελος παραδίδεται αυτοπροσώπως. Η διαδικασία της ψήφισης παίρνει μερικά λεπτά. Ακόμα και κάποιος που έχει δηλώσει ότι θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο αλλά για οποιονδήποτε λόγο δεν έστειλε φάκελο, τότε θα μπορεί να πάει στις κάλπες. Μέχρι το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα θα εκδοθούν συμπληρωματικοί κατάλογοι για προσέλευση σε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών. Για εμάς αυτό το ζήτημα δεν είναι δεξιό, δεν είναι αριστερό, δεν είναι κεντρώο, είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στο να βαθύνει τη δημοκρατία», πρόσθεσε η υπουργός.

Μητσοτάκης: Ανεκτίμητη η συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού στη διαδρομή προς την πρόοδο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του στον «Εθνικό Κήρυκα», όπου αναφέρθηκε και στην επιστολική ψήφο, έστειλε πρωτοχρονιάτικο μήνυμα προς τους απανταχού απόδημους Ελληνίδες: «Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, Απευθύνομαι με ξεχωριστή συγκίνηση σε όλους εσάς. Τους Έλληνες, που αν και ζείτε και δημιουργείτε έξω από τα σύνορα της χώρας, αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι της. Πρεσβευτές της μητέρας-πατρίδας στα κράτη, όπου προκόβετε.

Γέφυρες επικοινωνίας με τους λαούς τους. Και ζωντανά κύτταρα του Ελληνισμού, που τιμάτε τις ρίζες του προβάλλοντας παντού τις αξίες του.Για όλους αυτούς τους λόγους οι σχέσεις με τους Απόδημους ήταν, είναι και θα είναι προτεραιότητα της Πολιτείας. Με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία την άρση όλων των εμποδίων στη συμμετοχή των εκτός Ελλάδας ψηφοφόρων στις εκλογές. Και, κυρίως, την καθιέρωση της Επιστολικής Ψήφου, ήδη από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ώστε όλοι να έχουν φωνή για όσα συμβαίνουν στον τόπο χωρίς έξοδα και ταλαιπωρία.

Παράλληλα, εξελίσσεται η Εθνική Στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό με αιχμές την ελληνική γλώσσα, την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εκπαίδευση. Ενώ με τη διαρκή ψηφιοποίηση των προξενικών διαδικασιών, απλοποιείται και επιταχύνεται όλο και περισσότερο η δική σας εξυπηρέτηση. Άλλωστε, στη διαδικτυακή πύλη gov.gr λειτουργεί, πλέον, ειδική υπηρεσία για αιτήματα αποκλειστικά των Αποδήμων. Πρόκειται για μερικές μόνο από τις επιλογές της κυβέρνησης τις οποίες γνωρίζει καλά ότι οφείλει στη Διασπορά μας. Γι’ αυτό και θα παραμείνουμε σταθεροί αρωγοί της, τιμώντας την ανεκτίμητη συμβολή της στην εθνική διαδρομή προς την πρόοδο. Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για την καινούργια χρονιά. Το 2024 να είναι γεμάτο υγεία και χαμόγελα για όλες και όλους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις