Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επικουρικές συντάξεις – Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Προσφυγή για περικοπές τριών δώρων – επιδομάτων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικουρικές συντάξεις – Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Προσφυγή για περικοπές τριών δώρων – επιδομάτων

Επικουρικές συντάξεις - Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Αφορά τις επικουρικές συντάξεις ιδιωτικού τομέα τη περίοδο από 11.6.2015 έως 11.5.2016

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται το ζήτημα της κατάργηση των τριών δώρων – επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) μόνο στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που έγιναν για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 με το «νόμο Κατρούγκαλου». Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία καταλήγει ότι η κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων που έγινε με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 είναι συνταγματική και σύμφωνη με την ΕΣΔΑ, καθώς «η θέσπισή τους εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» και όχι μόνο.

Δώρα επικουρικών συντάξεων: Τι αναφέρουν οι αποφάσεις

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει κατά πλειοψηφία ότι οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ. Τώρα, το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με πρόεδρο των αντιπρόεδρο Νικόλαο Πιπιλίγκα και εισηγήτρια την αρεοπαγίτη Κωνσταντίνα Νάκου, έκρινε ομόφωνα ότι δεν είναι συνταγματικά αναγκαία η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης επιπτώσεων πριν γίνουν οι περικοπές των επιδομάτων, όπως έχει κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ. Ειδικότερα, η απόφαση του Αρείου Πάγου σημειώνει ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για το κύρος της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης δεν απαιτείται «προηγούμενη εκπόνηση μελέτης επιπτώσεων των ρυθμίσεων (κατάργησης δώρων) στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, κατόπιν συνυπολογισμού και των λοιπών οικονομικών επιβαρύνσεων αυτών».

Έτσι, λόγω αντίθετων αποφάσεων μεταξύ του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου οι εργατοδίκες του Β2 Τμήματος παρέπεμψαν το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της κατάργησης των επικουρικών συντάξεων για το επίμαχο 11μηνο στο ΑΕΔ προς οριστική κρίση. Οι αρεοπαγίτες κλήθηκαν να αποφανθούν επί προσφυγής τραπεζοϋπαλλήλων που είχαν μεν δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό, αλλά στη συνέχεια έχασαν τη δικαστική διαμάχη με την Τράπεζα.

Αναλυτικότερα, οι αρεοπαγίτες – εργατοδίκες υπογραμμίζουν:

«Η επίμαχη διάταξη (σ.σ.: για την κατάργηση των τριών δώρων) δεν αντίκειται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος, δεν παραβιάζει τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος και της προστασίας των δικαιωμάτων του αναιρεσείοντος και, επομένως αυτή δεν αντίκειται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας, ούτε στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α. , με το οποίο, εξάλλου, δεν κατοχυρώνεται δικαίωμα σε διαρκή λήψη αποδοχών και συντάξεων συγκεκριμένου ύψους, εκτός αν συντρέχει περίπτωση διακινδύνευσης της αξιοπρεπούς διαβίωσης των ενδιαφερομένων, που, όπως έγινε δεκτό δεν συντρέχει εν προκειμένω.

Επιπρόσθετα, συνεχίζουν οι αρεοπαγίτες:

«Η κατάργηση από 1-1-2013 των τριών επιδομάτων στους συνταξιούχους των αναφερομένων φορέων και τομέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εντάσσεται σε ένα πλέγμα ρυθμίσεων με τις οποίες ο νομοθέτης, αντιμέτωπος με την οικονομική κατάρρευση της χώρας και αδυνατώντας να χρηματοδοτεί τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης στον ίδιο βαθμό με το παρελθόν, εγκαθίδρυσε νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τη βιωσιμότητα του οποίου στηρίζουν παράλληλα με τους διατιθέμενους προς τούτο, μειωμένους, κρατικούς πόρους, και συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων με τα προεκτεθέντα χαρακτηριστικά».

Επομένως, συνεχίζει το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, «οι συνταξιούχοι υποβάλλονται σε θυσία μέρους του εκ συντάξεων εισοδήματος τους χάριν τόσο της αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας όσο και της βιωσιμότητας των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.

Εν όψει τούτων, η επίμαχη με κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, ευρίσκει έρεισμα στο νόμο, και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα, αφενός, για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και, αφετέρου, σύμφωνα με την επιταγή του άρθρου 22 παρ. 5 του Συντάγματος, για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, χάριν της βιωσιμότητάς του.
Συνεπώς, η θέσπισή τους εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και όχι, απλώς, ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου ή των λοιπών φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθ’ όσον τα ποσά που περικόπτονται παραμένουν στην περιουσία των ως άνω οργανισμών προς ενίσχυση της βιωσιμότητας αυτών και συνακόλουθα την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων στο σύνολό τους». Πλέον το ζήτημα θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο συγκροτείται από τους προέδρους του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τέσσερις συμβούλους της Επικρατείας και τέσσερις αρεοπαγίτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις