Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια – Κοντογεώργης: «Η κοινωνική συμμαχία είναι ισχυρή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια – Κοντογεώργης: «Η κοινωνική συμμαχία είναι ισχυρή»

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια - Κοντογεώργης: «Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και σεβαστές»

Απαντήσεις σε διάφορες πτυχές της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα ομόφυλα ζευγάρια έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο 1ο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ξεκινώντας από τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Θ. Κοντογεώργης απάντησε ότι «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές και σεβαστές». Από την άλλη, συνέχισε, «η δική μας επιδίωξη είναι -γι’ αυτό ξεκίνησε ο πρωθυπουργός το δημόσιο διάλογο- οι πολίτες να ενημερωθούν για την πραγματικότητα που υπάρχει γύρω από το θέμα αυτό». Με τελικό στόχο, το επίμαχο νομοσχέδιο «να υπερψηφισθεί με την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία στην εθνική αντιπροσωπεία».

Κοντογεώργης: Δεν υπάρχει θέμα με τον Σαμαρά όπως και δεν υπάρχει με κανένα βουλευτή

Ενώ, όπως επεσήμανε σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, «η Νέα Δημοκρατία φιλοξενεί πολλές και διαφορετικές απόψεις, βγαίνουμε πιο ισχυροί από αυτές τις διαδικασίες». Τούτου δοθέντος, σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Σαμαρά όπως και δεν υπάρχει με κανένα βουλευτή ή στέλεχος της παράταξης, που μπορεί να έχει διαφορετική άποψη για το ζήτημα αυτό, ανέφερε. «Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη εξηγούν τους λόγους για τους οποίους προχωράμε στην παρέμβαση αυτή» και, συν τω χρόνω, γίνεται αντιληπτή η πραγματικότητα, την οποία «καλούμαστε να διαχειριστούμε και για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Υπάρχει μια καλή εξέλιξη και μεγαλύτερη συναποδοχή» υποστήριξε δε.

Εξ άλλου, επέμεινε, «η κυβέρνηση εξελέγη πάνω σε μια συγκεκριμένη προεκλογική πλατφόρμα, η οποία ήταν συνέχεια όσων προχωρήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέχρι τις εκλογές. Αυτήν την εντολή έχουμε λάβει, αφενός παθογένειες ή εκκρεμότητες πολλών ετών να κοιτάξουμε να τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο, αφετέρου σε όσους τομείς έχουμε κάνει βήματα, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και προσπάθεια να προχωρήσουμε πιο γρήγορα». Άλλωστε, συμπλήρωσε, «η κοινωνική συμμαχία που υποστήριξε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, και το 2019 αλλά και στις εκλογές του Ιουνίου, είναι ισχυρή. Για το λόγο αυτό επιθυμεί να κινηθούμε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια ευρύτερη κεντροδεξιά παράταξη […] Η Νέα Δημοκρατία είναι συμπαγής, καταλαμβάνει πολλές πτυχές του πολιτικού μας συστήματος» υπογράμμισε ακόμη.

Δεν διαμορφώνεται κανένα κενό στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος

Ενώ, σε ερώτημα για το εάν διαμορφώνεται κενό στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, απάντησε ότι δεν είδε στις εκλογές καμία μεγάλη μετατόπιση, αλλά και οι δημοσκοπήσεις την ίδια εικόνα δίνουν. «Για το λόγο ότι η κυβέρνηση προχωρά στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έλαβε εντολή πριν λίγους μήνες, παραμένει ισχυρή και στο επίπεδο των δημοσκοπήσεων. Αλλά και από την κοινή παράσταση αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες θέλουν να προχωρήσουμε τη δουλειά μας» επιχειρηματολόγησε επίσης. Επανερχόμενος στα του επικείμενου νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η αποχή για τους βουλευτές είναι «μια κοινοβουλευτική οδός, η οποία δίδεται σε περιπτώσεις όπου κάποιοι μπορεί να έχουν ισχυρές αντιρρήσεις σε σχέση με τη νομοθετική πρωτοβουλία».

Όμως, «οι υπουργοί -αυτό το οποίο έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός και είναι το λογικό-, από τη στιγμή που συζητώνται και συναποφασίζονται κάποια πράγματα στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου, έχουν μια αυξημένη υποχρέωση στη στήριξη αυτών των πρωτοβουλιών». Πάντως, διευκρίνισε, «είναι λογικό να υπάρχουν αντίθετες απόψεις στη νομοθετική πρωτοβουλία […] για αυτό δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας» εξήγησε. Και βεβαίως, η καταψήφιση είναι «μία επιλογή και αυτή», ωστόσο «εμάς μας ενδιαφέρει η, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη υπερψήφιση και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και από όλα τα κόμματα βέβαια. Καταβάλλουμε την προσπάθεια κατ’ αρχήν να είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης αλλά, ταυτόχρονα, να ωθήσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν για το ζήτημα αυτό, ώστε οι πολίτες να έχουν καθαρή εικόνα».

Κοντογεώργης: Η ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας της χώρας είναι μια κατάκτηση του ελληνικού λαού

Η συνέντευξη έκλεισε με τα οικονομικά, θέμα για το οποίο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επεσήμανε ότι «η ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας της χώρας είναι μια κατάκτηση του ελληνικού λαού. Πρέπει να την περιφρουρήσουμε, γι’ αυτό και οι προσπάθειες που γίνονται σε δημοσιονομικό επίπεδο αλλά κυρίως η διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι μείζων προτεραιότητα για εμάς. Και είναι μείζων γιατί μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερες επενδύσεις, καλύτερους μισθούς, περισσότερες θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να υπονομεύσουμε αυτήν την προοπτική» προειδοποίησε.

Πρόσθεσε επίσης: «Προφανώς υπάρχουν ζητήματα, που αφορούν και στρεβλώσεις λόγω διεθνών γεγονότων και τα οποία ακουμπούν την τσέπη των πολιτών, όπως είναι η ακρίβεια. Αλλά και στο μέτωπο αυτό, πέραν της σταθερής κατεύθυνσης της ενίσχυσης του εισοδήματος και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, προσπαθούμε κάθε μέρα με διορθωτικές παρεμβάσεις». Εν κατακλείδι, «όπου διαπιστώνονται παραβάσεις είτε έχουν να κάνουν με την αισχροκέρδεια είτε με τις παραπλανητικές εκπτώσεις κ.ο.κ., […] οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα 14 εκατομμυρίων, και έχουν εισπραχθεί περίπου τα μισά» υπενθύμισε, κλείνοντας, ο Θ. Κοντογεώργης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις