Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ισόπαλο το παιχνίδι στο τέλος του αγώνα
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ισόπαλο το παιχνίδι στο τέλος του αγώνα

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: Οι δηλώσεις των προπονητών

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμάνογλου
Τελειόφοιτος Sport Management

Χθες (14/1) η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό για την 18η αγωνιστική της Super League στην OPAP Arena (Αγιά Σοφία) χωρίς θεατές. Το ντέρμπι ηταν εντυπωσιακό με τον Παναθηναϊκό να κρατά την νίκη μέχρι το τέλος, όμως η ΑΕΚ στα έξτρα λεπτά στο τέλος του αγώνα ισοφάρισε με το σκορ να πηγαίνει 2-2.

Ο αγώνας

Η ΑΕΚ σε γενικές γραμμές είχε το μεγαλύτερο μερίδιο κατοχής και τις περισσότερες τελικές. Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο στα πρώτα λεπτά με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να επιβληθούν η μια στην άλλη. Η πρώτη τελική στο ματς ήταν από την ΑΕΚ με ένα μακρινό σουτ του Τσούμπερ στο 3′, το οποίο πέρασε άουτ δίχως να ανησυχεί τον Λοντίγκιν. Η πρώτη προσπάθεια του τριφυλλιού ήταν στο 23ο λεπτό με τον Μπερνάρ. Ο Βραζιλιάνος βρήκε λίγο κενό χώρο εκτός περιοχής και έκανε το σουτ με την μπάλα να περνάει άουτ. Δευτερόλεπτα μετά η Ένωση πήρε κεφάλι στο σκορ, χάρη στο υπέροχο γκολ του Λιβάι Γκαρσία μετά από βαθιά μπαλιά στον κενό χώρο του Σιμάνσκι.

Η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ και μετά από 7 λεπτά ήρθε η ισοφάριση

Η Ένωση άνοιξε το σκορ με τον Λιβάι Γκαρσία στο 24ο λεπτό. Ο Σιμάνσκι με βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμνας του Παναθηναϊκού βρήκε τον 26χρονο φορ που έφυγε από κανονική θέση και με ωραίο πλασέ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Οι πράσινοι απάντησαν στο 31ο λεπτό με τον Τιν Γεντβάι (το πρώτο του τέρμα με την φανέλα των πρασίνων). Ο Χουάνκαρ με μια γλυκιά σέντρα στο ύψος του πέναλτι βρήκε τον Κροάτη, ο οποίος έπιασε αμαρκάριστος μια ωραία κεφαλιά και ην έστειλε στο βάθος της εστίας του Στάνκοβιτς.

Οι παίκτες του Φατιχ Τερίμ ήταν εκείνοι που απείλησαν περισσότερο μέχρι και την εκπνοή του πρώτου μέρους. Ο Βέρμπιτς απείλησε αρχικά στο 39′ με κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά, ενώ δύο λεπτά μετά σούταρε μέσα από την περιοχή μετά το γύρισμα του Μαντσίνι, με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ. Έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 1-1. Οι πράσινοι απείλησαν τρία λεπτά μετά με τον Μαντσίνι μέσα από την περιοχή, ο οποίος απέφυγε το μαρκάρισμα του Ρότα και με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτυών του Στάνκοβιτς.

Το 1-1

Δεύτερο μέρος

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ ήταν αυτή που απείλησε πρώτη στο 48′. Ο Σιμάνσκι έκανε το σουτ εκτός περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Λοντίγκιν. Αυτή ήταν η πρώτη τελική της Ένωσης μετά το γκολ του Λιβάι Γκαρσία. Στο 57′ ο Γκατσίνοβιτς με ωραία κεφαλιά.

Στο 59ο λεπτό όμως η Ένωση σκόραρε με τον Λιβάι Γκαρσία, αλλά το γκολ ακυρώθηκε μέσω VAR για φάουλ του Σιμάνσκι στον Μπερνάρ στην αρχή της φάσης.

Η ανατροπή του σκορ

Ο Παναθηναϊκός έχασε τεράστια ευκαιρία να σκοράρει στο 63ο λεπτό, όταν ο Ιωαννίδης με κοντινή προβολή έστειλε την μπάλα άουτ και δεν μπόρεσε να τη σπρώξει στα δίχτυα. Αυτό που δεν έκανε ο Έλληνας φορ, το έκανε ο Γουίλιαν Αραό στο 66ο λεπτό με ωραίο τελείωμα μετά από κεφαλιά πάσα του Κώτσιρα.

Το τριφύλλι έκανε την ανατροπή στο 66ο λεπτό. Ο Μπερνάρ εκτέλεσε το φάουλ μέσα στην περιοχή και ο Κώτσιρας με κεφαλιά πάσα βρήκε τον Αράο, ο οποίος με ωραίο τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Η πίεση της ΑΕΚ για την ισοφάριση

Η ΑΕΚ ούσα πίσω στο σκορ πήρε την μπάλα στα πόδια της και πάλεψε για να πάρει κάτι από το ματς. Η πρώτη της απειλή (μετά το 2-1) ήταν στο 74ο ήταν η κεφαλιά του Λιβάι Γκαρσία μετά από γέμισμα του Άμραμπατ που πέρασε άουτ. Τρία λεπτά μετά ο ίδιος παίκτης έκανε ένα ωραίο σουτ με την μπάλα να περάει ελάχιστα άουτ.

Οι κιτρινόμαυροι πάλεψαν μέχρι το φινάλε έστω για την ισοφάριση και την πέτυχαν χάρη στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία. Μάλιστα έχασαν την ευκαιρία και για την ολική ανατροπή. Ο Μάνταλος έκανε το σουτ και ο Λοντίγκιν τον σταμάτησε και ο Αραούχο πήρε το ριμπάουντ αλλά ο Βαγιαννίδης με σωτήρια προβολή απέτρεψε το γκολ.

Στις καθυστερήσεις όμως η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι για χέρι του Ζέκα μετά από σουτ του Λιβάι Γκαρσία, με την παράβαση να υποδεικνύεται μέσω VAR. Ο ίδιος ανέλαβε την εκτέλεση και σκόραρε για την Ένωση, με το σκορ να έρχεται 2-2.

Η βαθμολογία

Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση της 18η αγωνιστικής με την ισοπαλία στο ντέρμπι, την νίκη του ΠΑΟΚ αλλά και του Άρη και του Ολυμπιακού, διαμορφώνεται ως εξής:

Τα αποτελέσματα της 18η αγωνιστικής

Ατρόμητος – ΟΦΗ (1-1)

ΠΑΣ Λαμία – Πανσερραϊκός (0-2)

Κυριακή (14/1):

Παναιτωλικός – Άρης (0-4)

Κηφισιά – Ολυμπιακός (2-3)

Αστέρας Τρίπολης – Βόλος (1-0)

ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Γιάννινα (4-0)

Οι δηλώσεις του Φατίχ Τερίμ

Για το αν υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος για το πέναλτι στον Βέρμπιτς και στο πέναλτι της ισοφάρισης: “Ήταν πέναλτι στον Βέρμπιτς, ξεκάθαρο, το έχω δει. Πρέπει να ρωτήσουμε στον κύριο που ήταν στο VAR. Είσαι στο VAR και δεν έχεις καλέσει τον διαιτητή για να το δει. Δεν θέλω να το συζητήσω πολύ, δεν θέλω να στηριζόμαστε σε δικαιολογίες.

Μετά το 1-2 έπρεπε να μη γυρίσουμε πίσω και να το πάρουμε. Έπρεπε να έχουμε κρατήσει το σκορ. Άξιζε ο Παναθηναϊκός σήμερα να κερδίσει, δυστυχώς φέραμε ισοπαλία και γι’ αυτό είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος. Βέβαια η φάση του Βέρμπιτς ήταν 100% πέναλτι, αλλά πρέπει να ψάξουμε το λάθος σε εμάς”.

Για την υπόθεση του Μπρινιόλι: “Όλη η ιστορία έχει ξεκινήσει πριν έρθω εδώ, Οκτώβριο-Νοέμβριο. Επίσης κι ο πρόεδρος με τον τεχνικό διευθυντή έκαναν αυτό που έπρεπε. Πρέπει να είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις καταστάσεις στο ποδόσφαιρο, και να έρχεται και να φεύγει ένας παίκτης. Δεν πρέπει να το φέρνουμε σαν μία μεγάλη κρίση. Στο τέλος ο Αλμπέρτο είχε δώσει αρκετά πράγματα για την ομάδα. Θέλω να του πω ένα ευχαριστώ για όσα έχει κάνει για τον Παναθηναϊκό και να του πω καλή τύχη. Συζητάμε για έναν Παναθηναϊκό που είναι τεράστιος. Κι εγώ μπορεί να φύγω κάποια στιγμή, όπως όλοι”.

Για τη φάση της ισοφάρισης του Παναθηναϊκού στο 1-1 κι αν υπάρχει τράβηγμα στον Γκατσίνοβιτς: “Είμαι σε μία σκέψη, με ρώτησαν και στο flash που κάναμε. Είπα ότι είμαι στεναχωρημένος γιατί δεν κερδίσαμε. Πρέπει να κερδίσουμε παντού και σε όλες τις καταστάσεις, πρέπει να αντιδράμε ό,τι κι αν γίνεται. Και στις τελευταίες στιγμές του παιχνιδιού πρέπει οι παίκτες να πάρουν την μπάλα, να αντιδράσουν. Έχετε δίκιο. Ήταν πέναλτι (σ.σ. στο 2-2 της ΑΕΚ αναφερόταν στο “έχετε δίκιο”). Δεν μπορούμε να λέμε κάτι διαφορετικό. Ό,τι κι αν γίνεται στον αγώνα, εμείς πρέπει να αντιδράμε πάντα ως πρωταθλητές. Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε (αναφερόταν στο δεύτερο γκολ της ΑΕΚ). Συγχαρητήρια και στους παίκτες μου, αλλά ό,τι κι αν είχε γίνει, έπρεπε να φύγουμε για τη νίκη”.

Για την αντίδραση του Παναθηναϊκού και στα δύο ντέρμπι όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ: “Θέλουμε να χτίσουμε μία ομάδα που να παίζουμε όλοι μαζί. Στην πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη περιοχή. Όλοι να παίζουν σε όλες τις περιοχές. Όπου χρειάζεται η φάση, αλλά πρέπει να παίζουμε μαζί. Άμα θέλετε να κερδίζετε, το πρώτο που χρειάζεται να κάνετε είναι να παίζετε όλοι μαζί. Εμείς θα παίζουμε κι όσο θα το κάνουμε θα το απολαμβάνουμε πιο πολύ.

Ξέρω τι θέλει ο Παναθηναϊκός για να είναι ευχαριστημένος, όπως και τι περιμένουν οι οπαδοί του. Βέβαια όσο προχωράμε για τον στόχο, θα έχουμε κάποιες ελλείψεις, θα χάνουμε και κάποιους αγώνες, αλλά όσο πηγαίνουμε στον στόχο μας θα το απολαμβάνουμε όλοι μαζί. Αν είχαμε κερδίσει σήμερα, και με τον Ολυμπιακό 8 πόντους διαφορά θα είχαμε. Οπότε έπρεπε να κερδίσουμε. Δεν μπορώ να πω για το 2-2 κάτι, αλλά καλύτερα θα ήταν να είχαμε κερδίσει γιατί παίξαμε με μία ομάδα που πραγματικά είναι καλή και ακόμα καλύτερη στην έδρα της. Είχε μείνει πολύ λίγο”.

Για την εμφάνιση του Κώτσιρα στη μεσαία γραμμή και τον τραυματισμό του Ιωαννίδη: “Θα έβαζα τον Μπαρτ στο παιχνίδι, για να είμαστε τρεις πίσω στην άμυνα (σ.σ. Αν δεν τραυματιζόταν). Ο Φώτης τραυματίστηκε σε ένα σημείο, που θα μπορούσε να έχει γίνει 1-3. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον Κώτσιρα. Λόγω της τακτικής που θέλω να κάνω, τον βάζω σε διαφορετικά σημεία. Είχα πει ότι μπορώ να βάλω οποιονδήποτε παίκτη παντού να παίξει, σήμερα τον έβαλα περισσότερο στο κέντρο και είμαι πολύ ευχαριστημένος”.

Οι δηλώσεις του Ματίας Αλμέιδα

Τι υπερισχύει περισσότερο: Ότι η ΑΕΚ για 75 λεπτά κινδύνευε με ήττα ή το φινάλε που πήγε να πάρει και τη νίκη: “Πρώτα απ’ όλα καλησπέρα. Ανάλυση πρέπει να κάνουμε σε όλο το παιχνίδι. Ξεκινήσαμε καλά. Κάποιες στιγμές ο αντίπαλος είχε περισσότερο έλεγχο, εμείς εκμεταλλευτήκαμε μία αντεπίθεση και προηγηθήκαμε.

Επαναλάβαμε ότι και με τον Ολυμπιακό: είχαμε πέντε λεπτά λάθη, ο αντίπαλος βρήκε μία στατική φάση με μία δεύτερη μπάλα και ισοφάρισε. Στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν καλύτερα. Έρχεται το δεύτερο γκολ από τον αντίπαλο με μία ακόμα στατική φάση. Κι εμείς στη συνέχεια προσπαθήσαμε να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι.

Θα μπορούσαμε να έχουμε μία ανταμοιβή των προσπάθειών μας στα τελευταία λεπτά. Αλλά ήταν ένα καλό παιχνίδι, ήταν ένα ντέρμπι. Κρατάω την αντίδραση της ομάδας. Την ομαδική δουλειά και την πνευματική δύναμη αυτού του ρόστερ που σε οποιαδήποτε αντιξοότητα επανέρχεται”.

Για το αν έχει κάτι ο Γκαρσία: “Τελείωσε το ματς και πιστεύω δέχθηκε ένα χτύπημα. Πάντα αυτά τα ματς είναι δυνατά. Θα δούμε αύριο. Ελπίζουμε όλοι να είναι έτοιμοι την Τετάρτη”.

Για το πώς βλέπει την ΑΕΚ μετά τη διακοπή και για το ματς της Τετάρτης τι σκέψεις έχει: “Έχουμε πολλά παιχνίδια στα πόδια μας, όπως και πολλοί αντίπαλοι. Τη νέα χρονιά έχουμε ήδη δυο ντέρμπι. Ξεκινήσαμε καλά. Γνωρίζουμε ότι το πρωτάθλημα θα είναι δυνατό, ανταγωνιστικό και σκληρό. Το ξέρετε καλά εσείς. Εδώ εγώ είμαι 1,5 χρόνο. Εσείς είχατε κουραστεί να βλέπετε τα πρωταθλήματα να τελειώνουν τον Φεβρουάριο.

Η φετινή σεζόν, όπως και η περσινή θα είναι ανταγωνιστική, γιατί υπάρχουν ομάδες ανταγωνίζονται. Εμείς είμαστε από τις λίγες ομάδες που έχουν το ίδιο ρόστερ και δίνουμε τη μάχη μας στο μέγιστο. Το ματς Κυπέλλου τώρα είναι δύσκολο. Είναι πολύ καλύτερος ο Άρης σε σχέση με πέρυσι. Σεβόμαστε όλες τις ομάδες. Θα πρέπει κάποιος να προκριθεί και θα δούμε τι θα συμβεί”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις