Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπορείς να οδηγείς… στα 100;
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορείς να οδηγείς… στα 100;

Και συνεχίζει ακάθεκτος στους δρόμους -Το αυτοκίνητο που οδηγεί

Για τα καλά έχει ανάψει η συζήτηση για το ποια είναι η ενδεδειγμένη ηλικία για να προχωρήσει ένας ηλικιωμένος οδηγός στην κατάθεση του διπλώματος οδήγησης και να αποσυρθεί από την «ενεργό δράση». Ωστόσο ένας υπερήλικας οδηγός από τη γειτονική Ιταλία καταρρίπτει κάθε σχετικό στερεότυπο έχοντας στα χέρια του το πρόσφατα ανανεωμένο δίπλωμα οδήγησης. Σύμφωνα και με την ιταλική ιστοσελίδα ilrestodelcarlino, ο Aroldo Beltrambini, ο οποίος έκλεισε πρόσφατα το 100ο έτος της ηλικίας του είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Ο Beltrambini, ο οποίος είναι κάτοικος του Rimini, μιας περιοχής της Ιταλίας με ολοένα και αυξανόμενο αριθμό υπεραιωνόβιων, δηλώνει φανατικός της οδήγησης και το αποδεικνύει με το δίπλωμα οδήγησής του, το οποίο κατάφερε να ανανεώσει με επιτυχία τον περασμένο Οκτώβριο.

an old yellow car with a rusted out front

Πεπεισμένος ότι μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί

Ο Ιταλός είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί έως και τα 102 του χρόνια, μέχρι δηλαδή να περάσει η τριετής ισχύ της ανανεωμένης άδειας οδήγησης, ενώ κάθε φορά που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, για τη δική του ασφάλεια αλλά και εκείνη των υπόλοιπων χρηστών των δρόμων της περιοχής του. Συγκεκριμένα ο Beltrambini αναφέρει ότι δεν οδηγεί πια στον αυτοκινητόδρομο και κάνει κυρίως μικρής διάρκειας και απόστασης βόλτες γύρω και έξω από το χωριό Santarcangelo, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και κατοικεί.

Όταν οδηγεί ο Ιταλός το κάνει και μόνος του αλλά και με τις κόρες του (η γυναίκα του πέθανε το 2022), οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, του έχουν τυφλή εμπιστοσύνη γιατί είναι πολύ προσεκτικός. Εκτός από τον αυτοκινητόδρομο που θεωρείται πλέον απαγορευμένος για τον ίδιο, ο Beltrambini δεν οδηγεί το απόγευμα, ούτε φυσικά το βράδυ. Αυτές τις απαγορεύσεις μάλιστα τις έχει επιβάλλει ο ίδιος στον εαυτό του. Ο υπεραιωνόβιος Ιταλός έχει μια πραγματική σχέση αγάπης με το αυτοκίνητο αφού του αρέσει να οδηγεί το δεύτερης γενιάς Fiat Punto που έχει στην κατοχή του -δεν το κάνει μόνο για αγγαρείες- και οδηγώντας νιώθει και περισσότερο ανεξάρτητος. Η ευχαρίστηση κατά την οδήγηση δεν παρασύρει τον 100χρονο οδηγό σε παρατυπίες με τον Beltrambini να δηλώνει ότι είναι πάντα πολύ προσεκτικός, υπακούει ευλαβικά και σέβεται τον ΚΟΚ, ενώ αστειευόμενος αναφέρει ότι δεν παριστάνει ποτέ τον… Nuvolari.

Δίπλωμα οδήγησης: Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να οδηγώ;

Με βάση επιστημονικές μελέτες στον τομέα της Γηριατρικής, το αν είσαι ικανός να οδηγείς ή όχι, κρίνεται από τις δεξιότητες και όχι την ηλικία. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι έχουν τη συνήθεια να αρνούνται να παραδώσουν το δίπλωμα οδήγησης, θεωρώντας πως είναι ικανοί να συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο του τιμονιού, αφού όπως λένε συχνά: «πηγαίνω αργά και προσέχω». Αυτό συμβαίνει διότι φοβούνται αφενός να χάσουν την ανεξαρτησία τους και τις κοινωνικές τους σχέσεις και αφετέρου να νιώσουν ανήμποροι και να αποδεχθούν το γήρας, παρότι αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που υφίστανται σώμα και νους.

Όμως τα σημάδια σε προειδοποιούν:

Όταν αδυνατείτε να παρακολουθήσετε τα σήματα κυκλοφορίας

Οι αντιδράσεις χεριών και ποδιών είναι υπερβολικά αργές ακόμη και στο παρκάρισμα

Ο ήλιος και τα φώτα της νύχτας σας ενοχλούν εντόνως

Αισθάνεστε αμήχανα μέσα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση

Η οικογένεια ανησυχεί για τις φυσικές ικανότητες διαχείρισης του οχήματος

the interior of a car with a steering wheel

Τι λέει ο νόμος για το δίπλωμα οδήγησης

Η νομοθεσία σχετικά με την ικανότητα οδήγησης είναι ξεκάθαρη. Ο ΚΟΚ αναφέρει πως το δίπλωμα οδήγησης παύει να ισχύει κατά το 65ο έτος της ηλικίας. Από κει και μετά η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά τρία χρόνια. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο χρόνια.

Για να μπορέσει κάποιος να ανανεώσει το δίπλωμα από τα 65 έτη, πρέπει να κριθεί ικανός έπειτα από ιατρική εξέταση. Οι ιατρικές ειδικότητες που πρέπει να ελεγχθούν οι υποψήφιοι οδηγοί περιλαμβάνουν: Παθολόγο, Οφθαλμίατρο και για τους άνω των 80 ετών Ωτορινολαρυγγολόγο και Νευρολόγο ή Ψυχίατρο. Με απλά λόγια, αν ένας 85χρονος περάσει με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις μπορεί να συνεχίσει κανονικά στον δημόσιο δρόμο. Το θέμα όμως, είναι πραγματικά ικανός να οδηγεί με ασφάλεια, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου;

an old radio sitting in the middle of a forest

Μέχρι ποτέ μπορώ να οδηγώ τελικά;

Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Αν όμως δεν λαμβάνετε φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν υπνηλία ή να βλάψουν τις αισθήσεις και αισθάνεστε άνετα στον δρόμο, δεν φρενάρετε ξαφνικά αν σας «χτυπήσει» ο ήλιος, ανταποκρίνεστε έγκαιρα στα σήματα κυκλοφορίας, θυμάστε τις διαδρομές και έχετε μια αξιοπρεπή φυσική κατάσταση, τότε μπορείτε να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο. Βέβαια, καλό είναι από μια ηλικία και μετά να αποφεύγετε τις μεγάλες αποστάσεις, τις μετακινήσεις σε συνθήκες καύσωνα ή υπό έντονη βροχή. Επίσης, πολύ βασικό είναι να κάνετε συνεχείς ελέγχους για την όραση και την ακοή σας.

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο μειώνονται τα αντανακλαστικά και οι χρόνοι αντίδρασης. Παράλληλα επηρεάζονται και οι αισθήσεις. Οπότε ακούστε το σώμα και αποδεχθείτε ότι μεγαλώνετε. Δεν χρειάζεται να συμβεί κάποιο ατύχημα που θα σας προκαλεί τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής προκειμένου να παραδώσετε τελικά το δίπλωμα οδήγησης.

black and white car on road during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις