Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους αποδήμους
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους αποδήμους

Η ανάπτυξη των δικτύων της Ομογένειας, η ενίσχυση της ελληνομάθειας και η προσέλκυση ομογενών στα ελληνικά ΑΕΙ

Το σχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εξωτερικών και το οποίο είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να λάβει αμέσως μετά σειρά για κατάθεση, επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση, ενδυνάμωση και εμβάθυνση των σχέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού με το μητροπολιτικό κέντρο. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη 9/1 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα πολύ καλά δουλεμένο τετραετές σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός του σχεδίου αυτού είναι «να υπάρχει για πρώτη φορά μία ενοποιημένη, συνεκτική και διαρκώς επικαιροποιούμενη στρατηγική με συγκεκριμένες προτεραιότητες και στοχεύσεις για τους απόδημους Ελληνες, σε συνέχεια των σχετικών πρωτοβουλιών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και την επιστολική ψήφο». Μεταξύ των ειδικότερων στόχων που επιχειρείται να επιτευχθούν, όπως διπλωματικές πηγές αναφέρουν, είναι: α) Η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας. β) Η περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της ελληνομάθειας με έμφαση στην ελληνική γλώσσα. γ) Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους Ελληνες του εξωτερικού. δ) Η διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας. ε) Η λήψη πρωτοβουλιών για την προσέλκυση νέων ομογενών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τα συμπεράσματα του υπουργικού συμβουλίου

Συμπληρωματικά, προαναγγέλλοντας την κατάθεση του σχεδίου νόμου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ως προς επίτευξη στόχους την «καταπολέμηση του brain drain» και «την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου για τη δημόσια διπλωματία», με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα να υποστηρίζει ότι βασικός άξονας του συγκεκριμένου σχεδίου είναι «η βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω της ψηφιοποίησης». Ως προς την παράμετρο της ψηφιοποίησης, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο μεταξύ άλλων για «το μητρώο απόδημου Ελληνισμού», όπως επίσης και για «σύστημα ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης».

Σχετικά με το μητρώο, ο κ. Κώτσηρας έχει αναφέρει ότι σε αυτό «θα μπορούν να εγγραφούν οι Ελληνες του εξωτερικού, ώστε να ενημερώνονται για δράσεις των διπλωματικών μας αρχών». Αναφορικά με «το σύστημα ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης», επισημαίνεται ότι με την «αποστολή ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης όσοι Ελληνες πολίτες του εξωτερικού έχουν δηλώσει, µε την εγγραφή τους στην ψηφιακή υπηρεσία, ότι επιθυµούν να ειδοποιούνται από το σύστηµα θα λαµβάνουν μήνυμα στο µε ενηµερώσεις και οδηγίες για την προσωπική τους ασφάλεια σε περιόδους κρίσης, φυσικών ή µη καταστροφών και επικίνδυνων καταστάσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις