Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

13

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ΔΥΠΑ 2024: “Κόφτης” σε βοηθήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ΔΥΠΑ 2024: “Κόφτης” σε βοηθήματα

Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ΔΥΠΑ 2024: Η σχετική υπουργική απόφαση δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά

Στην κατάργηση τριών εφάπαξ επιδομάτων που παρέχει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) προχώρησε η κυβέρνηση – εν μέσω εορτών – λίγες ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά. Πρόκειται για παροχές που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες ανέργων και ορισμένα από αυτά καταβάλλονται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης της ανεργίας. Συγκεκριμένα αφορά: πρώτον, το ειδικό επίδομα που χορηγείται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργία. Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων. Και το ειδικό επίδομα επίσχεσης που αφορά στην διακοπή της λειτουργίας μιας επιχείρησης. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας κ. Θ. Πετραλιά και του (τότε) υπουργού Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ στις 29 Δεκεμβρίου 2023.

Τα επιδόματα που καταργήθηκαν

1. Το ειδικό επίδομα που δίδεται μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι πολίτες που διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου κατά την ημερομηνία καταβολής του βοηθήματος, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Το ύψος του ήταν ίσο προς δεκατρία (13) ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 249,08 ευρώ.

2. Το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων, ελάμβαναν ορισμένες κατηγορίες ανέργων – μέχρι και τρεις φορές – μέσα στο ημερολογιακό έτος. Το ποσό του βοηθήματος ήταν 287,4 ευρώ.

3. Το επίδομα επίσχεσης εργασίας, δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, κατά την περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και αδυναμίας για οποιοδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις