Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα θέρμανσης ρεύμα – αίτηση 2024: Έως πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης ρεύμα – αίτηση 2024: Έως πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα

Επίδομα θέρμανσης ρεύμα - αίτηση 2024: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Η κατάθεση αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ οι δυνητικά δικαιούχοι θα μπορούν να τις κάνουν έως τις 19 Ιανουαρίου. Ενδεικτικό της ζήτησης είναι πως πάνω από 200.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην ειδική εφαρμογή στο myAADE έως σήμερα. Οι δυνητικοί δικαιούχοι εκτιμώνται από το υπουργείο στα 1,2 εκατ. νοικοκυριά. Το επίδομα αφορά την κύρια κατοικία, ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη.

Από αυτό αποκλείονται όσοι έχουν λάβει ενίσχυση για τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης τη φετινή χειμερινή περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για τους οποίους θα συνεχιστούν και το 2024 οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Oι δικαιούχοι του επιδόματος θα λάβουν από 45 έως 480 ευρώ με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα χορηγηθεί στον καθιερωμένο έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό, που λαμβάνουν από τον εκάστοτε πάροχο τους. Η επιδότηση αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Τα κριτήρια

Για τη λήψη του επιδόματος, τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια είναι ακριβώς ίδια με αυτά που ισχύουν για το επίδομα στα υπόλοιπα καύσιμα (όπως το πετρέλαιο). Έτσι, το εισοδηματικό όριο είναι:

  • εισόδημα μέχρι 16.000 ευρώ για τον άγαμο και
  • εισόδημα έως 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί,
  • εισόδημα έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, συν 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο,
  • η αξία της περιουσίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για άγαμους, υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
  • η αξία της περιουσίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022. Στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών ο κύκλος εργασιών δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ. Επίσης, η αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πώς θα κάνετε αίτηση

  • Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην πλατφόρμα myAADE,
  • πληκτρολογεί τον αριθμό παροχής ρεύματος της κύριας κατοικίας,
  • συμπληρώνει τα τετραγωνικά της κατοικίας,
  • επιλέγει αν είναι ο ιδιοκτήτης, ο μισθωτής ή αν φιλοξενείται στο ακίνητο και προσθέτει τα στοίχεία που του ζητούνται, όπως πχ το ΑΦΜ του εκμισθωτή,
  • τέλος, συμπληρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την οριστική υποβολή της αίτησης και αμέσως ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται, αν η δήλωση του έγινε «αποδεκτή» ή αν «απορρίφθηκε», καθώς και τους λόγους της μη έγκρισης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις