Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκατομμύρια ευρώ για μία πινακίδα κυκλοφορίας
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατομμύρια ευρώ για μία πινακίδα κυκλοφορίας

Πού πωλείται

Αρκετές είναι οι χώρες που επιτρέπουν, αντί πληρωμής, την έκδοση εξατομικευμένων πινακίδων κυκλοφορίας για ένα όχημα σύμφωνα με τα νούμερα και τα γράμματα που προτιμά ο ενδιαφερόμενος. Αυτές οι πινακίδες μπορούν έπειτα να μεταβιβαστούν σε άλλο πρόσωπο για χρήση σε διαφορετικό αυτοκίνητο με το ποσό να καθορίζεται από τις απαιτήσεις του πωλητή αλλά και το πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι αγοραστές. Έτσι οι εξατομικευμένες πινακίδες κυκλοφορίας γίνονται επί της ουσίας πολύτιμα αντικείμενα για επενδυτές και συλλέκτες με την αξία τους να ξεκινά από μερικές χιλιάδες ευρώ και να φτάνει στα εκατομμύρια.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με την πιο περιζήτητη πινακίδα κυκλοφορίας στην Αυστραλία, σύμφωνα και με τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, μια πινακίδα που ήταν ξανά διαθέσιμη για πώληση πριν από έναν περίπου αιώνα! Αυτή μάλιστα είναι και η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη πινακίδα «NSW 1» βγαίνει σε δημοπρασία, κάτι που έγινε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Η πινακίδα τράβηξε άμεσα το ενδιαφέρον των συλλεκτών και των επενδυτών με την αξία της να εκτινάσσεται μέσα σε μόλις τρεις ημέρες πάνω από τα 10 εκατ. δολάρια Αυστραλίας, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 6,12 εκατ. ευρώ.

Η πινακίδα εκδόθηκε το 1910

Η πινακίδα εκδόθηκε το 1910 και παραλήπτης της ήταν ο πρώτος Αρχηγός της Αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Θεωρείται ότι είναι η πρώτη πινακίδα κυκλοφορίας που τοποθετήθηκε σε αυτοκίνητο στη χώρα. Έπειτα η πινακίδα πωλήθηκε στον Βρετανό επιχειρηματία Sir Frederick Stewart τη 10ετία του ’30 με την κυριότητά της να περνά, έπειτα από τον θάνατό του στη σύζυγό του.

Η Majorie Stewart δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να πουλήσει την πινακίδα, την οποία και χρησιμοποίησε στο δικό της Ford, αν και τη 10ετία του ’80 είχε δεχτεί μια εντυπωσιακή προσφορά, για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, που έφτανε το ποσό των 200.000 δολ. Αυστραλίας. Μετά τον θάνατο και της γυναίκας του Stewart η πινακίδα πέρασε στα χέρια των κληρονόμων και 24 χρόνια μετά βγήκε σε μια πολυαναμενόμενη όπως αποδεικνύεται δημοπρασία. Το ποσό των 6,12 εκατ. ευρώ. είναι προσωρινό αφού η διαδικτυακή δημοπρασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα λάβει τέλος σε περίπου τρεις εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, αν η πινακίδα τελικά αλλάξει χέρια θα πάρει την δική της ξεχωριστή θέση ως μία από τις πιο πολύτιμες στον κόσμο.

Car and Moto.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις